17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΔιευκρινίσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι αντιδράσεις

Διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι αντιδράσεις


Της Χριστίνας Μαυρέα, 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε επτά διευκρινιστικά σημεία για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο Υπουργός σημείωσε, ακόμη, ότι πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη, η οποία θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2070. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων θα υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι οι εισφορές του Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Προσέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι όσοι υπηρετούν στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και οι πιλότοι δεν θα επηρεαστούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα θα τους προστατεύει.

Εν συνεχεία, διευκρίνισε επτά κύρια σημεία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο Υπουργός δήλωσε ακόμα πως «το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα κατατεθεί στη Βουλή από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου, με ορίζοντα ψήφισης, μέχρι την 21η Φεβρουαρίου».

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός διευκρινίζει:

  1. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2070.
  2. Μετά από 11 χρόνια, είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις, αντίθετα θα έχει αυξήσεις. Ιδιαίτερα, όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης, θα έχουν με το νέο νόμο υψηλότερες παροχές.
  3. Όσον αφορά την παράλληλη ασφάλιση, οποιοσδήποτε μισθωτός, που έχει παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα, με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
  4. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι 12 μηνών.
  5. Το νέο ασφαλιστικό δίνει λύση στο πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων.
  6. Όσοι υπηρετούν στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και οι πιλότοι, δεν θα επηρεαστούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, το ασφαλιστικό σύστημα θα τους προστατεύει. 
  7. Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, τόσο των αυτοαπασχολούμενων, όσο και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών.

Από την πλευρά της, η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ΓΣΕΕ, ασκεί θερμή κριτική στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση που προεκλογικά διακήρυττε ότι θα καταργήσει τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, παραμένει, με ελαφρές βελτιώσεις σε κάποια σημεία, στην ίδια φιλοσοφία και το πνεύμα του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου», επισημαίνει η ΓΣΕΕ. Συμπληρώνει, ακόμη, ότι «το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, δεν προωθεί ουσιαστικά την κοινωνικοασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά μόνο την οργανωτικό-λειτουργική και διαδικαστική ενοποίηση. Προβλέπει περιορισμένου επιπέδου αυξήσεις στις συντάξεις συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία, ενσωματώνοντας και παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας». 

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι τα πάγια και βασικά αιτήματά της αφορούν τη διασφάλιση και τη διατήρηση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, την εξασφάλιση της εγγύησης του κράτους στη χρηματοδότησή του με σκοπό τη μακροχρόνια βιωσιμότητά και την κοινωνική αποτελεσματικότητά του, την επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, των ανείσπρακτων οφειλών προς τα Ταμεία.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Μαυρέα
Χριστίνα Μαυρέα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.