18.8 C
Athens
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΟικονομίαΤεχνολογίαTo blockchain στην υπηρεσία της τουριστικής βιομηχανίας

To blockchain στην υπηρεσία της τουριστικής βιομηχανίας


Του Βασίλη Λαγού,

Η σχετικά ισχυρή παγκόσμια οικονομία, η αύξηση της μεσαίας τάξης στις αναδυόμενες οικονομίες, οι τεχνολογικές εξελίξεις, τα νέα επενδυτικά μοντέλα, τα προσιτά έξοδα ταξιδιού, καθώς και οι διευκολύνσεις στις θεωρήσεις βίζας συνετέλεσαν στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατά 5% το 2018, φθάνοντας τους 1,4 δισεκατομμύριο πολίτες οι οποίοι μετακινήθηκαν για τουριστικούς σκοπούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό αυτό επιτεύχθηκε δύο χρόνια πριν από την αντίστοιχη πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία εξαγωγών παγκοσμίως, μετά τα χημικά και τα καύσιμα, και μπροστά από τα προϊόντα αυτοκινητοβιομηχανίας. Η συγκριτικά γρηγορότερη αύξηση των εξαγωγών τουρισμού σε σχέση με αυτές των εμπορευμάτων έχει συμβάλει στη μείωση των εμπορικών ελλείψεων σε πολλές χώρες, ενώ τόσο οι αναδυόμενες όσο και οι αναπτυγμένες οικονομίες επωφελούνται από τα εισοδήματα του τουρισμού.

Όπως επισημαίνει ο Zurab Pololikashvili, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αυτή η ανάπτυξη συνεπάγεται την ανάγκη για μεγαλύτερη ευθύνη στη διασφάλιση αποτελεσματικής διαχείρισης των προορισμών που θα ελαχιστοποιεί τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις του τουρισμού. Ο κ. Pololikashvili αναδεικνύει την ανάγκη για τη βιώσιμη διαχείριση του τουρισμού, ενώ θεωρεί τη ψηφιοποίηση, την καινοτομία, τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα και τις κοινωνικές αλλαγές ως τους παράγοντες που αναμένεται να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τον τομέα.

Τι είναι το blockchain

Το blockchain θεωρείται από ειδικούς της τεχνολογίας ως μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του 21ου αιώνα. Η τεχνολογία blockchain έχει προσελκύσει την προσοχή των ερευνητών λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει για εφαρμογή σε έναν ευρύ τομέα επιχειρήσεων, πέρα από τον οικονομικό τομέα, από τον οποίο και προέκυψε.

Η τεχνολογία blockchain δημιουργήθηκε για να αποτελέσει το βασικό πρωτόκολλο για τη διατήρηση του κρυπτονομίσματος Bitcoin. Η φιλοσοφία αυτής της τεχνολογίας στηρίζεται στην οργάνωση και την αποθήκευση πληροφοριών σύμφωνα με μία προκαθορισμένη λογική. Τα δεδομένα και οι πληροφορίες αντί να καταγράφονται και να αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων ενός κεντρικού διακομιστή, είναι κρυπτογραφημένα και ένα αντίγραφο δημιουργείται σε κάθε κόμβο που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο. Αυτή η τεχνολογία αναγνωρίζεται ως μια εν δυνάμει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας του Διαδικτύου και ανοίγει άπειρες δυνατότητες. Το Blockchain βασίζεται σε κατανεμημένες βάσεις δεδομένων που μοιράζονται μεταξύ των χρηστών. Μπορεί, έτσι, να θεωρηθεί ως ένα τεράστιο αρχείο το οποίο αποθηκεύει δεδομένα με λογικό, ιστορικό, ασφαλές και αμετάβλητο τρόπο.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί να εφαρμοστεί σε έναν ευρύ επιχειρησιακό τομέα, με τον κλάδο του τουρισμού να είναι ένας από αυτούς.

Στα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία blockchain στην τουριστική βιομηχανία, η σταθερότητα και η ασφάλεια έχουν κεντρικό ρόλο. Αυτές μπορούν να αποδοθούν σε μια σειρά από υπηρεσίες, οι οποίες περιγράφονται στη συνέχεια.

Διαχείριση κρατήσεων     

Η τουριστική βιομηχανία κυριαρχείται από μια πληθώρα διαδικτυακών πρακτορείων κρατήσεων, τα οποία λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ του πελάτη και των υπηρεσιών όπως ξενοδοχεία, εταιρείες ναυλώσεων σκαφών και ελικοπτέρων, υπηρεσίες αναψυχής και άλλα. Τα πρακτορεία αυτά χρεώνουν προμήθεια για τις υπηρεσίες, η οποία ανέρχεται σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 15%, καθιστώντας το προϊόν πιο ακριβό τόσο για τον πελάτη, όσο και για τον πάροχο της υπηρεσίας.

Αυτοί οι μεσάζοντες δε χρειάζονται σε ένα σύστημα αποκεντρωμένων αγορών κρατήσεων, καθώς οι παροχείς υπηρεσιών συνδέονται απευθείας με τους πελάτες. Επιπλέον, η διαφάνεια στις συναλλαγές, στην τιμολόγηση και σε πιθανά τέλη εξασφαλίζει καλύτερη εμπειρία στον καταναλωτή.

Ταξιδιωτική ασφάλιση

Οι απαιτήσεις της φύσεως της ταξιδιωτικής ασφάλισης για δεδομένα υψηλής ποιότητας και η ικανότητα των έξυπνων συμβολαίων (smart contracts) να αυτοματοποιούν αποφάσεις χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, καθιστούν την τεχνολογία blockchain ως την ιδανική για τη διαχείριση ταξιδιωτικών ασφαλίσεων.

Με τη χρήση blockchain, σε περιπτώσεις αξιώσεων κατά εταιρειών σχετικές με χαμένες αποσκευές ή καθυστερήσεις πτήσεων, ένα έξυπνο συμβόλαιο χρησιμοποιώντας πειραματικά δεδομένα, μπορεί να εντοπίσει την πορεία του αιτήματος ανά πάσα στιγμή.

Εντοπισμός αποσκευών

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η απώλεια αποσκευών είναι συνήθης στον τουριστικό κλάδο και αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για τους πελάτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Η πηγή του προβλήματος έγκειται στο γεγονός της διαχείρισης των αποσκευών από διάφορα μέρη κατά τη μεταφορά τους από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, του τμήματος ασφαλείας, του προσωπικού εδάφους και άλλων.

Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να εξασφαλίσει ένα αποκεντρωμένο και διαφανές δίκτυο εντοπισμού των αποσκευών. Με τον τρόπο αυτό, τα εμπλεκόμενα μέρη μπορούν να εντοπίσουν τις αποσκευές, χωρίς να γίνεται χρήση πολύπλοκων διαφορετικών βάσεων δεδομένων. Επιπλέον, η απόδοση των ευθυνών και τυχόν αποζημιώσεις μπορούν να προσδιοριστούν και να αυτοματοποιηθούν με τη χρήση ενός έξυπνου συμβολαίου.

Συστήματα επιβράβευσης πελατών

Οι επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας τείνουν να βραβεύουν τους πιστούς πελάτες τους. Συνήθεις επιβραβεύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αεροπορικά μίλια, δωρεάν διανυκτερεύσεις και ούτω καθεξής. Συχνά, ωστόσο, οι πελάτες θεωρούν το σύστημα των ανταμοιβών περιοριστικό.

Τα ψηφιακά tokens αποτελούν μια ευκαιρία για αύξηση της διαφάνειας, της ασφάλειας και της ανταλλαξιμότητας των αμοιβών αυτών.

Με τη χρήση των tokens στα προγράμματα επιβράβευσης και τη μετατροπή τους με τον τρόπο αυτό σε ένα αποκεντρωμένο αξιακό δίκτυο, η επιβράβευση μπορεί πλέον να πάρει τη μορφή που επιθυμεί ο πελάτης. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχονται από διαφορετικές επιχειρήσεις γίνονται πλέον διαφανή και συγκρίσιμα, ενώ οι ανταμοιβές μπορούν εύκολα να γίνουν αντικείμενο ανταλλαγής μεταξύ των διαφορετικών προγραμμάτων επιβράβευσης, ενώ και οι βαθμοί επιβράβευσης μπορούν να μετατραπούν σε ψηφιακά αξιακά στοιχεία

Ταυτοποίηση

Η ταυτοποίηση των τουριστών είναι σημαντική για όλα τα μέρη της τουριστικής βιομηχανίας, και ιδιαίτερα για την εξασφάλιση της ασφάλειας της μεταφοράς και των συνοριακών ελέγχων. Με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain, μεμονωμένοι τουρίστες μπορούν να εντοπιστούν σε κάθε σημείο του ταξιδιού τους, μέσω ενός πρωτοκόλλου μηδενικής γνώσης (zero–knowledge proof) το οποίο επιτρέπει την τεκμηρίωση ταυτοποιητικών εγγράφων χωρίς την ανάγκη διαμοιρασμού ευαίσθητων πληροφοριών, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα.

Το blockchain έχει μπει πλέον δυναμικά στην τουριστική βιομηχανία, με τουριστικούς κολοσσούς όπως η Mariott, η TUI, η ΑΧΑ και άλλοι, να χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε διαφορετικούς τομείς των υπηρεσιών τους και με start ups να βασίζουν τη λειτουργία τους στην τεχνολογία αυτή.

Η ανάπτυξη στρατηγικών σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο κρίνεται ουσιώδης για την ευρύτερη υιοθέτηση του blockchain και την εισαγωγή στη νέα ψηφιακή εποχή.


Βασίλης Λαγός

Ο Βασίλης Λαγός είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στις Παγκόσμιες Προκλήσεις και τα Συστήματα Αναλύσεων. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον ξενοδοχειακό κλάδο στη Μύκονο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ