15.5 C
Athens
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική Κοινωνία Νιώθεις αρκετά ασφαλής σήμερα;

Νιώθεις αρκετά ασφαλής σήμερα;


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Η ασφάλεια είναι μια γενική έννοια που εντάσσεται σε διάφορους τομείς. Αφορά την προστασία από τον κίνδυνο και σχετίζεται με το αίσθημα σιγουριάς που έχει ο κάθε άνθρωπος. Η ασφάλεια είναι ζητούμενο του κάθε ανθρώπου και την επιζητά σε κάθε του πράξη. Το ερώτημα που εγείρεται τα τελευταία χρόνια, είναι το κατά πόσο είμαστε ασφαλείς στις καθημερινές μας δραστηριότητες, στις συναναστροφές μας με τους άλλους ανθρώπους και γενικότερα σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Αρχικά, με τη λέξη ασφάλεια το πρώτο πράγμα που, ίσως, μας έρχεται στο μυαλό, είναι το αίσθημα που νιώθει ο καθένας όταν κυκλοφορεί μόνος του. Κυκλοφορώντας σε διάφορες γωνιές της Αθήνας, αρκετές φορές κάποιος μπορεί να αισθανθεί την ασφάλειά του να κλονίζεται. Είναι κάπως στενάχωρο να χρησιμοποιεί κανείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να πρέπει να προσέχει τα προσωπικά του αντικείμενα, με όλες του τις δυνάμεις, από τον κίνδυνο κλοπής. Είναι, επίσης, στενάχωρο, να κυκλοφορεί κάποιος -είτε στην Αθήνα, είτε σε άλλες πόλεις- νιώθοντας εκτεθειμένος σε ποικίλες απειλές. Το παράδοξο είναι ότι, αν και στην Αθήνα η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή, η αποτροπή παράνομων ενεργειών και επιθέσεων είναι ισχνή.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο οι περισσότεροι αισθάνονται ανασφάλεια, είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο προσεκτικός και αν είναι κάποιος, όσο προστατευμένο κι αν είναι το προφίλ του, στο διαδίκτυο ελλοχεύουν συχνά κίνδυνοι. Με άλλα λόγια, υπάρχουν άνθρωποι που παραβιάζουν συχνά την ιδιωτικότητα των χρηστών, χωρίς να σέβονται την προσωπική τους ζωή. Επιδιώκουν τους δικούς τους προσωπικούς σκοπούς, ξεχνώντας το γεγονός ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εισβάλλουν στην προσωπική ζωή οποιουδήποτε και να τη θέτουν σε κίνδυνο. Έτσι, μεγάλος αριθμός χρηστών αισθάνεται ανασφάλεια, χωρίς να γνωρίζει, όμως, πώς να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο πρόβλημα, αφού η ενημέρωση στον τομέα των κινδύνων που ενέχουν τα social media δεν είναι τόσο μεγάλη.

Τέλος, στον τομέα της κοινωνίας, θα μπορούσε να πει κάποιος πως η ανασφάλεια είναι έντονη. Τα χρόνια έχουν περάσει και οι προκαταλήψεις, που θα έπρεπε ήδη να έχουν εξαλειφθεί, δυστυχώς υπάρχουν και δυσκολεύουν πολλούς ανθρώπους. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά άτομα λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, λόγω του φύλου τους, λόγω της καταγωγής τους βιώνουν τον ρατσισμό με ακραίες συμπεριφορές. Πόσο ασφαλής μπορείς να αισθάνεσαι, αν κυκλοφορείς στο δρόμο και φοβάσαι επειδή φοράς κοντή φούστα; Πόσο ασφαλής μπορείς να αισθάνεσαι, όταν περπατάς και κάποιος σου επιτίθεται, επειδή κρατάς το χέρι του συντρόφου σου; Πόσο ασφαλής μπορείς να είσαι, όταν δέχεσαι επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, μόνο και μόνο επειδή κατάγεσαι από μια διαφορετική χώρα; Καθόλου ασφαλής!

Είναι λυπηρό και απαράδεκτο σε μια τέτοια εποχή, η ασφάλεια να θεωρείται ένα αποκλειστικό προνόμιο. Το αίσθημα της ασφάλειας χρειάζεται να είναι καθολικό και όχι κάτι σπάνιο. Ωστόσο, αυτή είναι μια κατάσταση που είναι δύσκολο να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε αρχικά το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην ασφάλεια και έπειτα να δραστηριοποιηθούμε, ώστε να την εξασφαλίσουμε.


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κένυα: η αύξηση της αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Της Νεφέλης Θεοφανοπούλου, Από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για την πανδημία του COVID-19, τα φαινόμενα αστυνομικής βίας στην Κένυα ολοένα και αυξάνονται, ενώ οι...

Οι ενστάσεις του άρθρου 330 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Της Χαράς Αναστασιάδου, Στο πλαίσιο διεξαγωγής της δίκης, μεγάλη βαρύτητα έχει το ζήτημα των ενστάσεων, καθώς αυτές είναι που καθορίζουν την τύχη της αγωγής. Αποτελούν...

Taiwan’s role in the US-China dispute

By Anna Nguyen, International relations and political science students have learnt about the “Great Powers” during their studies. This term refers to countries that, during...

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Το προφίλ των ψηφοφόρων και η «αχίλλειος πτέρνα» του Προέδρου

Του Τάσου Μοσχονά, Με το δεύτερο Προεδρικό debate να αποτελεί παρελθόν, η αποφασιστική μέρα της 3ης Νοεμβρίου για τις Η.Π.Α. πλησιάζει. Η εκλογική αναμέτρηση, που,...
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.