13.8 C
Athens
Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Πολιτική Ελλάδα Νέος Εκλογικός Νόμος: Με 163 «ναι» ψηφίστηκε από τη Βουλή

Νέος Εκλογικός Νόμος: Με 163 «ναι» ψηφίστηκε από τη Βουλή


Της Μαριάτζελας Δημητροπούλου, 

Με 163 «ναι» από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, ο νέος εκλογικός νόμος, που επαναφέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Βέβαια, θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς δεν ξεπέρασε τον «πήχη» των 200 ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα, προκειμένου να εφαρμοσθεί στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές, εκ των οποίων 16 βουλευτές απουσίαζαν και οι 9 από αυτούς απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα. Το νέο εκλογικό σύστημα υπερψήφισαν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, ενώ κατά δήλωσαν το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ καθώς και το ΜέΡΑ25.

Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής και κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών, αρκεί το πρώτο κόμμα να λάβει ποσοστό άνω του 25%, παίρνοντας αυτομάτως 20 έδρες. Για κάθε μισή μονάδα, το πρώτο κόμμα κερδίζει από μια επιπλέον έδρα. Από το μπόνους αποκλείονται συνασπισμοί κομμάτων. Ειδικότερα, το μπόνους δίνεται όταν ο μέσος όρος των κομμάτων που έχουν συνασπιστεί είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο του δεύτερου κόμματος. Σε διαφορετική περίπτωση, πηγαίνει στο δεύτερο κόμμα.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο νόμος ψηφίστηκε σε μια ουδέτερη για τη χώρα συγκυρία, για αυτό και προηγήθηκε η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η ακυβερνησία, σε μια περίοδο, που μπορεί να αποδειχθεί επώδυνη, αν δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, «Η κατάθεση του εκλογικού νόμου, σε αυτό το διάστημα και με αυτό το περιεχόμενο, είναι μια πράξη πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους, σε ό,τι αφορά και τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου και το περιεχόμενο». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο τέλος μιας διήμερης συζήτησης χρειάστηκε η παρέμβαση του κ. Θεοδωρικάκου για να ειπωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ότι ο νέος εκλογικός νόμος έχει ως στόχο την ενίσχυση ενός δικομματικού συστήματος εναλλαγής της εξουσίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε σε έντονο ύφος την κυβέρνηση ότι στο βάθος της αλλαγής του εκλογικού νόμου υποκρύπτονται εκλογές. «Η Ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια, συνήθως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός κατά την συζήτηση για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απουσίασε από τη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το νέο εκλογικό νόμο, λόγω του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ θα μπορούσε να ζητήσει μετάθεση της συζήτησης. Ακόμη, τόνισε ότι το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής βάζει τέλος στο αφήγημα περί συναινέσεων.

Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι το ΚΙΝΑΛ δεν προτίθεται να συναινέσει σε πολιτικούς σχεδιασμούς της ΝΔ. Η κα. Γεννηματά σημείωσε ότι η ΝΔ φέρνει αυτή την πρόταση ακολουθώντας πιστά τη βαθιά συντηρητική λογική της και πως είναι ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση και απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, ενώ δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προοπτικές του ελληνικού λαού. Τέλος, παρατήρησε ότι αυτός ο εκλογικός νόμος δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, όσο κι αν προσπαθεί το κυβερνών κόμμα να αποπροσανατολίσει, αντιγράφοντας την αρχιτεκτονική για το κλιμακωτό μπόνους. 


Μαριάτζελα Δημητροπούλου

Κατάγεται από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Διανύει το δεύτερο έτος των προπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο αυτό την ενδιέφερε ανέκαθεν, από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" στην ΚΒ' Σύνοδο (2016-2017). Πέραν της νομικής, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στην αρθρογραφία, την ενημέρωση καθώς και στην ανάγνωση βιβλίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αφγανιστάν: Η χώρα στην οποία το να γεννιέσαι γυναίκα θεωρείται έγκλημα

Της Νεφέλης Θεοφανοπούλου, Η ιστορία του Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται από έντονες πολιτικές αλλαγές. Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε κάτω από την επιρροή σοβιετικών κομμουνιστικών συμμάχων, διεθνών ομάδων...

Η μάχη των Βασιλικών: Η τουρκική πλημμυρίδα διαλύεται

Του Κωνσταντίνου Βασιλείου, Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1821, η νεοσύστατη ελληνική επανάσταση, η οποία είχε ξεσπάσει μόλις λίγους μήνες πριν, δοκιμαζόταν από τις...

Εξοπλισμοί: Αναγκαίο κακό ή αναγκαίο καλό;

Της Θεοδώρας Αγγελοπούλου, Η τουρκική προκλητικότητα με τις συνεχόμενες παράνομες NAVTEX των τελευταίων μηνών και η διαρκής ένδειξη αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο...

Οι τελευταίες κινήσεις του Trump: Απονομή χάριτος στον M. Flynn

Της Ιωάννας Ερμείδου, Ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να προκαλεί μέσω των αναρτήσεών του στο Twitter. Πιο συγκεκριμένα, στην...
Δέσποινα Κάντα
Είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ολικής Ποιότητας με Διεθνή Προσανατολισμό (MBA TQM Int.), του Πανεπιστημίου Πειραιά και το πρόγραμμα MA in Governance, του European Public Law Organization (EPLO), ως υπότροφη του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων ΕΟΠΕ-HAPSc. Εργάζεται σε διοικητικές θέσεις και ως εξωτερικός συνεργάτης σε γραφεία συναφούς αντικειμένου των σπουδών της, με κύρια αντικείμενα το project management και το digital marketing. Στα άμεσα σχέδια της είναι η εκπόνηση ενός διδακτορικού και η ανάπτυξη του δικτύου συνεργατών της.