16.6 C
Athens
Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021
Αρχική Οικονομία Οι επιπτώσεις στη Wall Street από τη σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν

Οι επιπτώσεις στη Wall Street από τη σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν


Της Αθανασίας Γκοντέβα,

Αδιαμφισβήτητα το πλέον επίκαιρο ζήτημα της διεθνής πολιτικής και οικονομίας είναι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και του Ιράν. Τα γεγονότα και οι απειλές καλπάζουν. Ας πιάσουμε όμως το νήμα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν ή μάλλον καλύτερα αφορμή, αυτήν την φορά, αποτέλεσε η εντολή του Αμερικάνου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να δολοφονηθεί ο Ιρανός στρατηγός, Κασέμ Σουλεϊμανί. Μετά από αυτήν την επιθετική πράξη, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε «ιερό πόλεμο» έναντι των ΗΠΑ, ενώ ο Σουλεϊμανί θεωρήθηκε «μάρτυρας» και τάφηκε με ανάλογες τιμές.

Η εν λόγω κίνηση του Αμερικάνου Προέδρου, είτε επρόκειτο για τυφλή εμπιστοσύνη στις αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις, είτε συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές, (όπως δηλαδή και να ερμηνευθεί ή όπου και αν αποδοθεί) το σίγουρο είναι πως επηρέασε άμεσα και έντονα την διεθνή και εσωτερική -πρωτίστως- οικονομία.

Ειδικότερα, η Wall Street σημείωσε πτώσεις την επόμενη κιόλας μέρα, καθότι εκτοξεύτηκαν οι γεωπολιτικές ανησυχίες. Συγκεκριμένα:

  • ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,7%, στις 28.666 μονάδες,
  • ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,75%, στις 9.024 μονάδες, και
  • ο S&P σημείωσε επίσης πτώση 0,7% στις 3.235 μονάδες.

Επίσης, παρατηρήθηκε αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ενώ τονίζονται οι φόβοι για την αστάθεια που θα χαρακτηρίζει την αγορά πετρελαίου το επόμενο χρονικό διάστημα, όσο διαρκεί και η γεωπολιτική ένταση. Ακόμη, το ίδιο άλμα σημειώνει και η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές. Από την άλλη μεριά, οι αεροπορικές μετοχές καταγράφουν κι αυτές υποχώρηση της τάξεως του 2%.

Η εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Wall Street μπορεί να αποδοθεί από τον δείκτη μεταβλητότητας – φόβου της CBOE. Το συγκεκριμένο ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο δείχνει από την τιμή ενός χρηματιστηριακού δείκτη το πόσο και αν ανησυχούν οι επενδυτές. Για παράδειγμα, όταν αυξάνεται η τιμή του δείκτη, τότε σημαίνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν. Έτσι λοιπόν, όπως ήταν αναμενόμενο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώθηκε αύξηση στο δείκτη μεταβλητότητας της CBOE, που κινήθηκε στο 17,2%.

Τα σενάρια για το πως θα κινηθούν οι δυο πλευρές της διένεξης ποικίλλουν. Παρόλα αυτά, ο φόβος και η ανησυχία για τις επιλογές τους αποτελούν κοινό τόπο. Πάντως, σε αυτή τη φάση, δεν μπορούμε παρά να παραμένουμε ως έχει, δηλαδή ως θεατές με κομμένη την ανάσα που προσευχόμαστε με την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα!


Αθανασία Γκοντέβα

Εξ Αμαρουσίου Αττικής ορμώμενη, 1996, απόφοιτη του Τμήματος: Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα: Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική. Αυτόν τον καιρό απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα. Αγαπά τον εθελοντισμό, και ενδιαφέρεται για την επικαιρότητα εξού και γράφει για το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Global shortage of vaccines: Serbia to the rescue

By Nina Chatzistergiou, Serbia, a Balkan country of approximately 7 million people, appears to have been highly praised regarding its' vaccination drive, which ranks among...

Τον τουρισμό ποιος θα τον βοηθήσει;

Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου, Το τελευταίο διάστημα, όσο, φαινομενικά, πλησιάζουμε προς την χαλάρωση των μέτρων, δίνεται τεράστια έμφαση στον τουρισμό κατά τους θερινούς μήνες και το...

The crime of genocide and international law

By Evi Tsakali, The crime of genocide, or the "most hideous of crimes" -as characterized by the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia and the...

Οι Πρώτες Κυρίες των Η.Π.Α. που ξεχώρισαν

Της Χριστιάννας Δακτυλά, Όλοι μας γνωρίζουμε τους Αμερικανούς Προέδρους των Η.Π.Α., όμως δίπλα σε κάθε Πρόεδρο βρίσκεται και μια εμβληματική προσωπικότητα, που λάμπει στην σκιά...