17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλλαγή ξανά


Του Στάθη Αποστόλου, 

Το ημερολόγιο της ιστορίας έγραφε 18 Οκτωβρίου 1981, όταν με σύνθημα “εδώ και τώρα αλλαγή”, ένας εκ των πλέον λαοφιλέστερων πολιτικών της σύγχρονης -και ιδίως της μεταπολιτευτικής Ελλάδας- ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές εκείνες.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου συμπύκνωνε σε ένα προεκλογικό σύνθημα μια μυριόστομη διαχρονική απαίτηση του λαού της Ελλάδας: την αλλαγή. Αλλαγή με όλη την εννοιολογική αλλά και πραγματική σημασία της, αλλαγή πολιτική, κοινωνική, οικονομική αλλά ακόμα και απέναντι σε καταστάσεις και ιδεολογίες. Πράγματι έχει ειπωθεί -και μάλλον ακραία αλλά δίκαια- πως όλοι οι νέοι πολιτικοί, οι λογοτέχνες, οι άνθρωποι γενικά που μπορούν με την φυσική και όχι μόνο παρουσία και λόγο τους να πλανέψουν, να ελέγξουν να επιδράσουν στα μυαλά των ανθρώπων, μπορούν να το πράξουν με τις καρδιές τους. Επειδή ακριβώς φέρνουν άνεμο αλλαγής, αναγέννησης χαρακτηρίστηκαν κατά συρροή “δολοφόνοι” μα και μέγιστοι ευεργέτες ταυτόχρονα. Κατά συρροή “δολοφόνοι” γιατί διέλυσαν, “σκότωσαν” -ή μάλλον ορθότερα- προσπάθησαν να ρίξουν στην άβυσσο και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ότι κακό που στέρησε την πρόοδο και την ενότητα στο λαό, γεγονός το οποίο και μόνο του εν τοις πράγμασι τους έκανε ευεργέτες.

Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, μας λέει πως σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι, οι εμπειρίες, τα βιώματα, τα άσχημα βιώματα μας, όπου πολλές φορές είναι και αυτά που μας καθορίζουν. Καθώς ορθά έχει ειπωθεί πως ως άνθρωποι αλλά και ως λαοί είμαστε το παρελθόν μας, το παρόν και το μέλλον μας καθορίζεται από το παρελθόν μας. Βέβαια πάντα οι λαοί και πάντα οι άνθρωποι μπορούν να αποτινάξουν και να αποκηρύξουν από πάνω τους τις μαύρες κηλίδες που δεν τους αρέσουν και δεν τους αφήνουν να πάνε μπροστά. Έτσι σαν λαός είχαμε στον ρου της ιστορίας πολλές αναταράξεις, πολλά σκαμπανεβάσματα και πολλές παλινδρομήσεις. Αποκορύφωμα αυτών των εσωτερικών λαθών και ακραίων ιδεοληψιών είναι πως η χώρα μπλέχτηκε σε έναν κυκεώνα ύφεσης και στασιμότητας όχι μόνο οικονομικής για σχεδόν 10 χρόνια.

Στα σχεδόν 10 χρόνια πολιτικής και κοινωνικής δράσης από διοργανώσεις έχουν διενεργηθεί 5 εκλογικές αναμετρήσεις (2012 (α,β), 2015 (α,β), 2019). Η μοναδική απαίτηση των Ελλήνων δεν είναι ποιος πολιτικός φορέας ή ποια πολιτική προσωπικότητα θα τους δώσει περισσότερα χρήματα αλλά ποια, ποιος ή ποιοι θα τους δώσουν ελπίδα και προοπτική αλλαγής. Στις πρόσφατες εκλογές ακούστηκε πως κατακρημνίστηκε από το βάραθρο του ο λαϊκισμός και μπορεί πράγματι να είναι έτσι, γιατί τον πάσης φύσεως λαϊκισμό τον πολεμάς εκ των έσω. Για χρόνια η πολιτική ηγεσία της χώρας με έμμεσο τρόπο παρότρυνε το λαό σε ένα άτοπο και χωρίς καμίας απολύτως σημασίας κυνήγι μαγισσών προσπαθώντας να στρέψει το βλέμμα του σε άλλα πυροτεχνικά προβλήματα. Το αν αυτά και άλλα πολλά λύθηκαν από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών είναι μάλλον αρκετά πρόωρο για να το μάθουμε αλλά και για να το κρίνουμε. Το σίγουρο είναι πως η αλήθεια στάθηκε ως θέα απογυμνωμένη μπρος της κάλπης και έδειξε την ανάγκη των Ελλήνων για αλλαγή μεγαλύτερης εμβάθυνσης και διαμέτρου από εκείνη του 1981, κατέδειξε την ανάγκη να νικηθούν τα τέρατα του λαϊκισμού και της Χίμαιρας και να προταθεί η ενότητα και η ανθρωπιά.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στάθης Αποστόλου
Στάθης Αποστόλου
Γεννημένος το 1998 και μεγαλωμένος στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κερατσίνι, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο τρίτο έτος στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών στο Ρέθυμνο και στο δεύτερο έτος στη Νομική Σχολή του CITY UNITY COLLEGE.