25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαNew Year’s Resolutions

New Year’s Resolutions


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυτή η τάση να θέτουμε στόχους, με την έλευση της καινούργιας χρονιάς. Ακούμε διαρκώς για τις «New Year’s Resolutions» και σπεύδουμε κάθε χρόνο να γράψουμε σε χαρτάκια τι σκοπεύουμε να κάνουμε. Μπορεί, βέβαια, να σε ρωτήσει κανείς «είχες και στο χωριό σου New Year’s Resolutions;». Κι όμως, κατά κάποιο τρόπο είχες! Μπορεί να σου φαίνεται ως ένα ακόμα φαινόμενο της τελευταίας εικοσαετίας, ωστόσο οι ρίζες του προέρχονται από πολύ παλιά.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα αυτή προέρχεται από τους Βαβυλώνιους, οι οποίοι έδιναν υποσχέσεις στους θεούς ότι θα ξεπληρώσουν τα χρέη τους, για να κερδίσουν την εύνοιά τους για την καινούρια χρονιά που θα ερχόταν. Το ίδιο έκαναν και οι Ρωμαίοι, δίνοντας υποσχέσεις, στην αρχή της χρονιάς, στο θεό Ιανό, από το όνομα του οποίου προέρχεται και ο μήνας Ιανουάριος. Συνεπώς, η συνήθεια αυτή δεν είναι απλώς μια μόδα που ξεκίνησε τον τελευταίο καιρό, αλλά κρύβει πίσω της μια ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Ανεξαρτήτως της ιστορίας, όμως, το να βάζουμε στόχους με την αρχή κάθε χρονιάς, μας κάνει πιο δυνατούς και πιο σίγουρους γι΄ αυτά που επιθυμούμε να κάνουμε. Η καινούργια χρονιά φέρνει για τον καθένα από εμάς κάτι νέο: μια καινούργια δουλειά, μια νέα αγορά, μια καινούργια αρχή σε πολλούς τομείς. Γιατί, λοιπόν, να μη θέσουμε τους στόχους για την ζωή μας, έτσι ώστε να την οργανώσουμε με τον τρόπο που θέλουμε εμείς; Προφανώς και τα πράγματα δε θα πηγαίνουν πάντοτε, όπως τα έχουμε φανταστεί. Αυτό θα ήταν ανιαρό, εξάλλου, αφού η ζωή χρειάζεται να είναι αναπάντεχη. Παρόλα αυτά οι στόχοι, μας κάνουν να είμαστε πιο προσηλωμένοι και αισιόδοξοι.

Το μυστικό για να θέσει κανείς καλούς και πραγματοποιήσιμους στόχους είναι να ξέρει τι ακριβώς ζητάει από το νέο έτος που ξεκινάει. Χρειάζεται να είναι σαφείς και συγκεκριμένοι για να είναι επιτυχημένοι, διότι ενδεχομένως, πολλές φορές, να ζητάμε κάτι γενικό από την ζωή μας, όπως για παράδειγμα την ευτυχία. Η ευτυχία, όμως, δεν είναι συγκεκριμένη και δεν αποκτάται με μια μεμονωμένη πράξη. Αρκεί, λοιπόν, να γνωρίζουμε τι θέλουμε να αλλάξουμε και να ξέρουμε ότι ο κάθε στόχος μας είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος.

Είναι καλό να βάζει κανείς προτεραιότητες στην ζωή του, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι χάνεται ο αυθορμητισμός. Είναι πολύ όμορφο, ορισμένες φορές, να αφήνουμε τις συμπτώσεις και τα απρόσμενα γεγονότα να μας οδηγούν κάπου, που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί. Μπορεί στην αρχή της χρονιάς να νομίζουμε πως χρειαζόμαστε κάτι, που εν τέλει να μην είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί ένας στόχος να μην υλοποιείται, αλλά ίσως αυτό να γίνεται για κάποιο λόγο. Συνεπώς, ας θέσουμε και αυτή τη χρονιά στόχους, χωρίς όμως να βασιζόμαστε ολοκληρωτικά πάνω σ΄ αυτούς. Το σημαντικό είναι να προσπαθούμε μέρα με τη μέρα για το καλύτερο!


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ