17.8 C
Athens
Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021
Αρχική Πολιτική Γνώμη «Εκτός Γραμμής» - Στην αυγή της νέας δεκαετίας

«Εκτός Γραμμής» – Στην αυγή της νέας δεκαετίας


Η γνώμη του OffLine Post,

Η δεκαετία του ’10, που σε λίγα λεπτά ρίχνει την αυλαία της, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της, υπήρξε αναμφίβολα τεταμένη σε οικονομικό επίπεδο, μιας και επί σειρά ετών εφαρμόστηκαν τρία προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, με δραματικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, έθεσε σημαντικές προβληματικές και σε κοινωνικό επίπεδο, αφού το κλίμα της δυσπραγίας προξένησε σημαντική υστέρηση και στις διαπροσωπικές σχέσεις των πολιτών, επιφέροντας συχνά άσχημες εικόνες ενός πρώιμου εμφυλιοπολεμικού ύφους σε αγαστή συνάρτηση με θέσεις πολιτικών προσωπικοτήτων.

Από τις αρχές του 2019 φάνηκε κάτι να αλλάζει, ενδεχομένως ως φυσικό επακόλουθο της συνεχούς και αδιάλειπτης προσπάθειας που κατεβλήθη από τον ελληνικό λαό για την εξισορρόπηση. Παρ’ όλα ταύτα, η «δύσκολη» περιπέτεια εκ της οποίας εξερχόμαστε, δε φαίνεται να συνάδει απόλυτα με τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος βίωνε και συνεχίζει να βιώνει κοσμογονικές αλλαγές. Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Χιλή, οι πολίτες απαιτούν περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία. Σε εποχές που η ακροδεξιά και ο φασισμός αναβιώνουν, όπου αυταρχικοί ηγέτες εκλέγονται Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί, το 2019 έδειξε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα στον άνθρωπο και στο τι μπορεί να καταφέρει, αν διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Το 2020 μέλλει να διαδραματίσει ιδιαίτερες συνθήκες, δύναται δε να αποτελέσει και μια ευκαιρία για να γυρίσει ο τόπος σελίδα, να αναπροσαρμοστεί και να αναπτύξει μία πλέον ενωτική συλλογική νοοτροπία.

Θα είναι μία κρίσιμη χρονιά τόσο για τα εθνικά θέματα (βλέπε ΑΟΖ, σχέσεις με Τουρκία, προσφυγικό ζήτημα και Κυπριακό), όσο και για το παγκόσμιο «χωριό», καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμως από τις 31 Ιανουαρίου θα αριθμεί για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα κράτος λιγότερο (ελέω Brexit) και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν κρίσιμες προεδρικές εκλογές (3 Νοεμβρίου 2020), με το αποτέλεσμα αυτών να προξενεί σημαντικό αντίκτυπο για τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ως κράτος, είναι αναγκαίο στη δεκαετία που ξεκινάει να στρέψουμε την προσοχή μας σε τρία ζητήματα μεγάλης σημασίας. Στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για τη μείωση της υπογεννητικότητας, στην προοπτική εισόδου της χώρας μας στη λεγόμενη «4η Βιομηχανική επανάσταση», με τα θετικά αντικρίσματα της τεχνολογικής προόδου και στη στροφή προς την περιβαλλοντική προστασία, ώστε η κλιματική αλλαγή να μη συνεχίζει να αποτελεί μέγιστο κίνδυνο.

Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επιδείξουν μια πιο συναινετική στάση αναφορικά με κρίσιμες θεματικές, εμβαθύνοντας σε μεταρρυθμιστικές τομές, απεκδυόμενες την οικονομική στασιμότητα.

Η ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης, την αρχή, δηλαδή, της εθνικής παλιγγενεσίας, δε θα πρέπει να λησμονηθεί, αλλά αντιθέτως να δώσει μία αποτίμηση στους δύο αιώνες του νεοελληνικού κράτους, θέτοντας σε πρώτο πλάνο μια ομοψυχία, αντί του αλληλοσπαραγμού που επικράτησε στην πλειονότητα των ετών.

Τη δεκαετία που μπαίνει η ευκαιρία, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί. Η ισορροπία που αποζητάμε θα έρθει, εάν ως λαός επενδύσουμε στη γόνιμη καλλιέργεια ιδεών και έργων.

Ενδεχομένως, κάποια πλάνα να ακυρωθούν, κάποιοι στόχοι να εγκαταλειφθούν ή να επαναπροσδιοριστούν, εν τούτοις η αναγκαιότητα των περιστάσεων θα αποτελέσει σε ατομικό και συλλογικό βαθμό τη διαχείριση του εθνικού μέλλοντος, το οποίο εμείς οφείλουμε να διαμορφώσουμε.

Ας έχουμε μία παραγωγική χρονιά και μία γόνιμη δεκαετία!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανατολική Ιερουσαλήμ: Ένας κύκλος βίας που δεν κλείνει ποτέ

Του Γιάννη Μπαλαμώτη, Η περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ήδη από τις αρχές του χρόνου, φαίνεται να περνάει σε μία νέα φάση κλιμακούμενης βίας. Τα γεγονότα,...

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Ψηφιοποίηση της Φιλοσοφίας

Της Βάσως Σοφάνη, Η γέννηση της τεχνητής νοημοσύνης συνήθως τοποθετείται στην δεκαετία του 1950, μολονότι οι υπολογιστές είχαν εφευρεθεί ήδη μια δεκαετία πριν. Κατά γενική...

Καμπότζη: Μια αναδυόμενη οικονομία, μια πληγωμένη κοινωνία

Του Μάριου Ντινάκους, Η Καμπότζη ή το βασίλειο της Καμπότζης είναι μία χώρα, η οποία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της νοτιοανατολικής Ασίας. Συνορεύει με την...

Artivism, or when the worlds of politics and culture collide

By Evi Tsakali, Some months ago, with a friend and fellow student here in Paris, we visited the Centre Pompidou, initially for a Matisse exhibition....