20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Michael Bloomberg for President?


Της Ελπίδας Δαλιέτου,

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι άλλαξε γνώμη και τελικά αποφάσισε να εισέλθει εκπρόθεσμα στην προεκλογική εκστρατεία του δημοκρατικού κόμματος, δηλώνοντας ότι οι μέχρι τώρα υποψήφιοι ενδεχομένως να έχαναν από τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ. «Πιστεύω ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να επανεκλεγεί ο Τραμπ απ’ ότι πριν και, εν τέλει, κοίταξα στον καθρέπτη και είπα ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο» είπε ο Μπλούμπεργκ σε δημοσιογράφους στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, αφού δήλωσε πλέον και επισήμως την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες εκλογές τον προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπλούμπεργκ είχε αναφέρει ότι δε θα επεδίωκε τον Λευκό Οίκο το 2020 και είχε επίσης αποφασίσει κατά της υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Μπλούμπεργκ επιπροσθέτως υπερασπίστηκε την απόφασή του να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία με δικούς του πόρους, μη δεχόμενος βοήθεια από εξωτερικούς καλοθελητές, παρά την κριτική που δέχτηκε από άλλους Δημοκρατικούς που τόνισαν ότι με αυτή του συμπεριφορά ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας προσπαθεί να «εξαγοράσει» την προεδρεία. Έχει ήδη δαπανήσει ποσά-ρεκόρ σε διαφημίσεις που προβάλλονται στις πολυπληθέστερες πολιτείες. «Όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιώ τους πόρους και την περιουσία μου για πράγματα που με αφορούν. Είχα την τύχη να ιδρύσω μια επιτυχημένη επιχείρηση, ενώ εργαζόμουν για τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για τον έλεγχο των όπλων, ενώ προσπαθούσα να βρω λύσεις για την κλιματική αλλαγή και ενώ βοηθούσα δημοκρατικούς να εκλεγούν» είπε ο ίδιος.

Υπογράμμισε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, θα δημιουργήσει σχέδια για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας «αύξησης των φόρων στους ευκατάστατους ανθρώπους, όπως εγώ». Ο Μπλούμπεργκ είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της πλειονότητας των μετοχών της Bloomberg LP, της μητρικής εταιρίας της Bloomberg News. Ο Μπλούμπεργκ επέλεξε το Νόρφολκ ως τον πρώτο προορισμό της προεκλογικής του εκστρατείας, για να επισημάνει τις προσπάθειές του να αντιταχθεί στην ένοπλη βία και να βοηθήσει την εκλογή των Δημοκρατικών. Η πολιτεία είχε μια σχετική ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα μέχρι τις εκλογές του 2019, όταν το δημοκρατικό κόμμα έλαβε τον έλεγχο για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες. Με τη βοήθεια του Μπλούμπεργκ επετεύχθη η εκλογή 15 νομοθετικών υποψηφίων που υποστήριξαν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την πρόληψη της ένοπλης βίας.

Η παραλία της Βιρτζίνια ήταν η τοποθεσία ενός μαζικού πυροβολισμού στις 31 Μαΐου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 αθώων ανθρώπων. Ο Μπλούμπεργκ ανέφερε τη «σφαγή» αυτή ως έναν ακόμη λόγο της επίσκεψής του στην πολιτεία. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο γνωστός επιχειρηματίας υπήρξε επίσης ο ιδρυτής του “Everytown for Gun Safety”, ενός κινήματος Αμερικανών που αγωνίζονται για μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν την ένοπλη βία στις ΗΠΑ. Ακόμα, η Βιρτζίνια είναι μια από τις πολιτείες στις οποίες διεξάγονται οι δημοκρατικές προκριματικές εκλογές. Λόγω της καθυστερημένης συμμετοχής του στον προεκλογικό αγώνα, ο Μπλούμπεργκ δεν σχεδιάζει να αγωνιστεί στις αρχικές προκριματικές εκλογές και συνελεύσεις του Φεβρουαρίου και αντ’ αυτού σκοπεύει να επικεντρωθεί στις πολιτείες που ψηφίζουν αργότερα, μια τακτική την οποία κανείς πρόσφατος πρόεδρος δεν εφάρμοσε με επιτυχία.

Ο Μπλούμπεργκ έχει ορκιστεί ότι θα αυτοχρηματοδοτήσει εντελώς την εκστρατεία του και ότι σκοπεύει να εργαστεί για μόλις 1 δολάριο τον χρόνο, εάν εκλεγεί. Έχει ήδη σχεδιάσει να δαπανήσει τουλάχιστον 34 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ, σε μια αρχική σειρά διαφημίσεων σε όλη την χώρα τις περασμένες εβδομάδες καθώς και άλλα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων για την ψηφιακή έκδοση διαφημίσεων κατά του Τραμπ στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν, την Πενσιλβανία και το Ουισκόνσιν. Αυτό προκάλεσε ένα νέο κύμα κριτικής από την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία είπε στην Αϊόβα ότι ο Μπλούμπεργκ στοιχηματίζει ότι χρειάζεται μόνο «σωρούς από χρήματα» για να κερδίσει. «Η άποψή του είναι ότι δεν χρειάζεται ανθρώπους που χτυπούν πόρτες. Δεν χρειάζεται να βγει έξω και να κάνει καμπάνια, παιδιά. Δεν χρειάζεται εθελοντές. Και αν βγεις έξω και χτυπήσεις 1.000 πόρτες, απλά θα ξοδέψει άλλα 37 εκατομμύρια για να γεμίσει τα ραδιοκύματα και με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να αγοράσει την υποψηφιότητά του στο Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτό είναι παντελώς λάθος», ανέφερε η Γουόρεν.

Το να μην δέχεται δωρεές σημαίνει ότι ο Μπλούμπεργκ δε θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε συζητήσεις που βασίζονται στους κανόνες της τρέχουσας Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής. Ο Μπλούμπεργκ είπε ότι θα συμμετάσχει εάν οι κανόνες αλλάξουν και γίνει αποδεκτός. Διαφορετικά, αυτό που σχεδιάζει είναι να «μιλήσει απευθείας στο κοινό». Το Νόρφολκ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ναυτική βάση στον κόσμο καθώς και τα γραφεία του ΝΑΤΟ στη Β. Αμερική. Ο Μπλούμπεργκ κριτίκαρε τον ρόλο του Τραμπ στην παραίτηση του Ναυτικού Γραμματέα Ρίτσαρντ Σπένσερ πριν δύο εβδομάδες εξαιτίας της κατηγορίας ενός πεζοναύτη ότι συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου, κάτι που εξόργισε τον Τραμπ.

«Έχουμε έναν πρόεδρο, έναν αρχηγό, ο οποίος δεν δείχνει κανέναν σεβασμό προς το κράτος δικαίου, και καμία απολύτως ανησυχία για την ηθική, την τιμή ή τις αξίες που πραγματικά κάνουν την Αμερική σπουδαία» είπε ο Μπλούμπεργκ, επαναλαμβάνοντας τα συναισθήματα που εκφράστηκαν από τους άλλους Δημοκρατικούς υποψηφίους των εκλογών του 2020. «Το στοίχημα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Πρέπει να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές». Όταν ερωτήθηκε για την πρόταση μομφής της εξεταστικής διαδικασίας στη Βουλή ενάντια στον Τραμπ, είπε ότι ενώ πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να εκφράζουν την άποψή τους, εκείνος, εάν ήταν βουλευτής, θα ψήφιζε την καθαίρεση του νυν προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Μπλούμπεργκ στόχευσε τα σχόλιά του την περασμένη εβδομάδα σχεδόν εξ ολοκλήρου εναντίον του Τραμπ, λέγοντας ότι γνωρίζει πώς θα τον νικήσει και πώς θα μετατρέψει τις ρεπουμπλικανικές περιοχές σε δημοκρατικές. Συναντήθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα στην αγορά Selden στο Νόρφολκ με τον εκλεγμένο πλέον Νάνσυ Γκάϊ, έναν από τους υποψήφιους που υποστήριξε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω του Beyond Carbon Action Fund, ενός οργανισμού του Μπλούμπεργκ που στοχεύει στη διάδοση δράσεων για την κλιματική αλλαγή. Εν κατακλείδι, ο Μπλούμπεργκ ξόδεψε επίσης περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια το 2018 για να βοηθήσει τους δημοκράτες να λάβουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ, χτίζοντας έτσι μια καλή σχέση ως καλοθελητής στο κόμμα, σκεπτόμενος την επικείμενη προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία το 2020.


Ελπίδα Δαλιέτου

Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ομιλεί 5 ξένες γλώσσες και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται η λογοτεχνία, η συγγραφή, η μετάφραση και η διερμηνεία, η διπλωματία, οι διεθνείς σχέσεις, τα ταξίδια και ο εθελοντισμός. Αυτόν τον καιρό αρθρογραφεί και κάνει πρακτική στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ