Της Αγγελικής Κουτουφά,

Ένα παλιό ρητό λέει πως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Μια φωτογραφική μηχανή, με ένα μόνο «κλικ» μπορεί να απαθανατίσει τόσα συναισθήματα, αλήθειες, πόνο. Αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία της εικόνας. Ο καθένας αντιλαμβάνεται την κάθε εικόνα διαφορετικά. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Πίσω, όμως, από όλες αυτές τις φωτογραφίες, υπάρχει μια πραγματική ιστορία που πολλές φορές μπορεί να μη γνωρίζουμε.

Ο τρίχρονος Αϊλάν

Μια εικόνα που ταξίδεψε σε κάθε γωνία του πλανήτη. Ο τρίχρονος Αϊλάν από τη Συρία με την οικογένειά του, φεύγοντας από την Αλικαρνασσό με προορισμό την Κω, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους, έκτος από τον πατέρα που επέζησε. Η βάρκα αναποδογύρισε και ο μικρός Αϊλάν βρέθηκε νεκρός σε ακτή, στα ανοιχτά της Τουρκίας. Ένας φωτογράφος απαθανάτισε τη στιγμή αυτή, που προκάλεσε τόσο την παγκόσμια κατακραυγή του κόσμου, όσο και των ανθρωπιστικών οργανώσεων έναντι της Ευρώπης.

Πεινασμένο Παιδί

Ένας φωτογράφος ταξίδεψε στο Sudan για να απαθανατίσει την πείνα και τη φτώχεια μέσα από τις φωτογραφίες του. Καθώς γυρνούσε μετά από μια μέρα δουλειάς, άκουσε πίσω από έναν θάμνο παράξενους θορύβους. Γύρισε να κοιτάξει και ήταν ένα πεινασμένο μικρό παιδί, το οποίο ήταν έτοιμο να πεθάνει, καθώς πήγαινε προς το κέντρο σίτισης. Πίσω του, όμως, βρισκόταν ένα άγριο θηλαστικό, το οποίο ήταν έτοιμο να του επιτεθεί. Ο ίδιος, χωρίς δεύτερη σκέψη, τράβηξε τη φωτογραφία και έμεινε δίπλα στο παιδί για να το σώσει.

Δολοφονία του Kennedy

Ένα κλικ το οποίο απαθανάτισε το χρονικό της δολοφονίας του προέδρου της Αμερικής. Μια ερασιτεχνική φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο φωτογράφος Abraham Zapruder βρέθηκε εκεί να να μαγνητοσκοπήσει την άφιξη του Kennedy και της γυναίκας του. Την ώρα που τραβούσε, μια σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στην πλάτη και στην συνέχεια στο κεφάλι.

Το φιλί της Time Square

Μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες που κρύβει μια περίεργη ιστορία από πίσω της. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την παράδοση της Ιαπωνίας στις 14 Αυγούστου 1945, οι δρόμοι της Νέας Υόρκης ήταν γεμάτοι κόσμο που πανηγύριζε. Ο φωτογράφος μέσα στο πλήθος είδε έναν ναύτη να «αρπάζει» τη νοσοκόμα χωρίς να τη γνωρίζει και να της δίνει ένα φιλί.

Η Selfie των Οscars

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στα Οσκαρς 2014, τότε που η έννοια «selfie» δεν ήταν ευρέως γνωστή. Η Ellen DeGeneres, κατά τη διαρκεί της εκδήλωσης κατέβηκε, μέσα στο κοινό και φώναξε κάποιους από τους πιο γνωστούς stars του Χόλιγουντ. Ανάμεσά τους ο Brad Pit, η Meryl Strip, o Bradley Cooper και άλλοι. Μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας στο Twitter, η φωτογραφία αναδημοσιεύτηκε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια φορές. Ωστόσο, η αξία της φωτογραφίας κοστολογήθηκε γύρω στα 1 δισεκατομμύρια δολάρια.


Αγγελική Κουτουφά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 με καταγωγή από το Ληξούρι, Κεφαλλονιάς. Αποφοίτησε το 2018 από το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και έκτοτε σπουδάζει Δημοσιογραφία στην σχολή Ant1MediaLab. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέα μέρη.