25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 2/12 - 6/12

Financial Report: 2/12 – 6/12


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

2/12/2019: Σημαντικές ήταν οι απώλειες που καταγράφηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,95%, από τα επίπεδα των 900 μονάδων, στις 892,97 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 892,97 μονάδων και των 902,41 μονάδων.

Ο μήνας ξεκίνησε με το… αριστερό για την ελληνική αγορά, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες και την Coca Cola, αφού επανήλθε κάτω από τις 900 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τη δυσκολία κατοχύρωσης αυτού του επιπέδου. Η προοπτική του ΧΑ να κλείσει το έτος ακόμη υψηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής θα κριθεί στις 18 συνεδριάσεις που απομένουν, ενώ πλέον αναλαμβάνουν τα «ελληνικά» χαρτοφυλάκια, δεδομένου του ότι τα ξένα έχουν κλείσει εδώ και μερικές μέρες τα βιβλία τους.

Το διάστημα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο, αφού οι χρηματιστηριακές εκκρεμότητες που απομένουν δεν χαρακτηρίζονται σε καμία περίπτωση ως ασήμαντες. Εξελίξεις όπως το φορολογικό νομοσχέδιο, η κατάληξη του σχεδίου «Ηρακλής», οι ρυθμοί ανάπτυξης και το Ελληνικό μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική αγορά. Άλλωστε, συντόμως και ως το τέλος της χρονιάς οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να εκταμιεύσουν 1,9 δισ. ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Lamda Development, Briq Properties, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ), στοιχείο που αποδεικνύει την διάθεση που υπάρχει διεθνώς, οδηγώντας σε ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις, καθώς και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απέναντι σε ελληνικά brands.

3/12/2019: Δεύτερη συνεχή αρνητική συνεδρίαση στο ελληνικό Χρηματιστήριο, που απομακρύνεται από τα επίπεδα των 900 μονάδων της Παρασκευής.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,31%, από τις 892,97 μονάδες, στις 881,28 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 873,05 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 894,10 μονάδες.

Συνεχίστηκε η πτώση και στη δεύτερη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, υπό το βάρος της ισχυρής διόρθωσης των τραπεζικών μετοχών, αλλά και αρκετών δεικτοβαρών τίτλων. Στο τέλος της ημέρας περιορίστηκαν ελαφρώς οι πιέσεις και αποφεύχθηκε μια ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Μέσα σε δύο συνεδριάσεις ο ΓΔ έχει χάσει πάνω από 20 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Η απουσία μάλιστα των ξένων χαρτοφυλακίων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, με τις άμυνες της αγοράς να «πέφτουν» πια με ευκολία.

Τη σημερινή εικόνα επιβάρυνε, ακόμη, η επαναξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από την Bank of America, μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου. Η αμερικανική τράπεζα σημείωσε ότι αν και η εικόνα των μεγεθών τους ήταν αξιοπρεπής, τηρεί επιφυλακτική στάση για τον κλάδο σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους. Ο σκεπτικισμός της τράπεζας πιθανώς να εξηγεί τη χρηματιστηριακή πτώση του τραπεζικού κλάδου. Εξελίξεις, την ίδια στιγμή, υπάρχουν και αναφορικά με το σχέδιο Ηρακλής, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποδοχής του, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι πλησιάζει η νομοθέτησή του, πιθανώς ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Εκτός των άλλων, όμως, και το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται αρνητικό, με τη Wall Street να καταγράφει σημαντικές απώλειες, κάτι που δεν βοηθά το χρηματιστήριο. Αυτό φάνηκε και από τη νέα άνοδο της απόδοσης του 10-ετούς ελληνικού ομολόγου, στο 1,564%, γεγονός που αυξάνει την επιφυλακτικότητα της αγοράς. Αυτή η πραγματικότητα, με τη σειρά της, θα οδηγήσει ενδεχομένως την εγχώρια αγορά σε διακυμάνσεις, βαίνοντας προς το τέλος του έτους.

4/12/2019: Επιστροφή στα κέρδη για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου, μετά το πτωτικό διήμερο.

Συγκεκριμένα, έκλεισε με κέρδη 0,84%, από τις 881,28 μονάδες, στις 888,68 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 878,71 και των 888,68 μονάδων.

Η ανάκαμψη των διεθνών αγορών, όσο και οι αποφάσεις του Eurogroup, βοήθησαν σημαντικά και την εγχώρια αγορά να καλύψει, ως ένα σημείο, το έδαφος που χάθηκε στις πρώτες δύο συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου. Η θετική αποτίμηση των θεσμών στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία έδωσε στήριξη στην αγορά, με τον επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno να επιβεβαιώνει τις θετικές συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η αγορά έχει ανάγκη από τις διαβεβαιώσεις των θεσμών ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει πλήρως και τηρούνται οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αφού έτσι βελτιώνεται και η γενικότερη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς τη χώρα.

Η έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης αποτελεί σημαντική είδηση για την Ελλάδα, αφού θα συνοδεύεται και από το πακέτο των 767 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση πλέον θα στοχεύσει σε μία δήλωση του Eurogroup που θα ανοίγει τον δρόμο για αλλαγή της χρήσης μέρους του εν λόγω πακέτου (640 εκατ. ευρώ περίπου των κερδών ομολόγων), ώστε να αξιοποιηθούν για επενδύσεις και όχι για την απομείωση του χρέους.

Πάντως, παρά τις αναταράξεις των προηγούμενων ημερών, το κλίμα για τα ελληνικά assets δεν είναι αρνητικό. Η πίεση, βέβαια, στους ελληνικούς τίτλους παραμένουν, ωστόσο η Ελλάδα επιβεβαίωσε την παρουσία της στο κλαμπ των χωρών που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια. Το επιτόκιο, στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποιήθηκε, σημείωσε πτώση σε αρνητικά επίπεδα, για πρώτη φορά στην ιστορία στο -0,02%, με την έκδοση να καλύπτεται κατά 2,11 φορές.

5/12/2019: Σημαντικές ζημίες κατέγραψε το Χρηματιστήριο, χάνοντας και την αντίσταση των 880 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14%, από τις 888,68 μονάδες, στις 878,57 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 877,96 μονάδων και 889,05 μονάδων.

Σφοδρές πιέσεις δέχθηκε το Χρηματιστήριο, αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με προθέσεις αρκετών επενδυτών να κλείσουν τις θέσεις του έτους, εξασφαλίζοντας τα κέρδη τους. Η αγορά όχι μόνο δεν κατάφερε να κρατήσει το θετικό κλίμα, αλλά υποχώρησε κάτω από τις 880 μονάδες. Οι ήδη ελκυστικές αποδόσεις της αγοράς λειτουργούν ανασταλτικά, με πολλά χαρτοφυλάκια να αναλώνουν κεφάλαια για να στηρίξουν αυτά τα επίπεδα. Την ίδια στιγμή, η νευρικότητα αυξάνεται στη σκιά των γεωπολιτικών εντάσεων με την Τουρκία. Τη Δευτέρα θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με σκοπό την ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων και ενδεχομένως τη χάραξη εθνικής στρατηγικής απέναντι στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Η εικόνα αυτή προφανώς δημιουργεί αναταραχή στην εγχώρια αγορά.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας, αν και έδειξαν ότι η ανάπτυξη κινήθηκε στο 2,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους, προκάλεσαν προβληματισμό, αφού σημειώθηκε μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Το μεγαλύτερο αγκάθι ωστόσο ήταν η μείωση στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά, ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings επιβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως η άποψη της αγοράς είναι αισιόδοξη, όπως δείχνουν και τα τρέχοντα επίπεδα των spreads των ελληνικών ομολόγων.

6/12/2019: Νέες απώλειες για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου που συνεχίζει να κατρακυλά.

Στο κλείσιμο της εβδομάδας, κατέγραψε απώλειες 0,61%, από τις 878,57 μονάδες, στις 873,21 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 871,64 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 880,62 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,14%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος με απώλειες 6,57%!

Μετά το υψηλό έτους που καταγράφηκε στην αρχή της εβδομάδα, στην αγορά κυριάρχησε ένα κλίμα κατοχύρωσης κερδών και αναμονής. Η διόρθωση που παρατηρήθηκε δεν είναι παρά η φυσική εξέλιξη της έλλειψης δυναμικής που εμφανίζει ο ΓΔ κάθε φορά που προσεγγίζει την περιοχή των 900 μονάδων. Η κατάκτηση αυτών των επιπέδων έχει αποδειχθεί ότι απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τους αγοραστές. Η εποχική υποχώρηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος και οι συνθήκες, δείχνουν να μην ευνοούν την άμεση υπέρβαση του εν λόγω επιπέδου.

Ο Δεκέμβριος ξεκίνησε πτωτικά παρά τα θετικά μηνύματα από το ΑΕΠ, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την παραίτηση από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών υπέρ της Ελλάδος. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, προκειμένου να φανεί πώς θα κλείσει η χρονιά για την ελληνική αγορά. Στις 15 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η ανακοίνωση επιβολής νέων δασμών στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα κυριαρχήσει την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία αναμένεται και η απόφαση της FED για τα επιτόκια, όπως και το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών. Η έκβαση αυτών των γεγονότων θα είναι κομβικής σημασίας για τις διεθνείς αγορές και προφανώς θα επηρεάσουν σημαντικά και την ελληνική, ενώ δεν διαφαίνεται κάποιο νέο δεδομένο που να μπορεί να αντισταθμίσει πιθανές αρνητικές εξελίξεις.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ