17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΣενάρια περί πρόωρων εκλογών στα μέσα του 2020

Σενάρια περί πρόωρων εκλογών στα μέσα του 2020


Της Χριστίνας Μαυρέα, 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο, δημοσίως, πρώτος για πρόωρες εκλογές. Απευθυνόμενος στους πολίτες της Νίκαιας δήλωσε ότι διαβάζει και ακούει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020, στοχεύοντας έτσι να αποφύγει το πρόβλημα της απλής αναλογικής. Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έκανε λόγο για διπλές κάλπες που δεν θα αποφευχθούν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινέσει στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Αν και μίλησε για διπλές κάλπες στο τέλος της τετραετίας και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος γνωρίζει πολύ καλά ότι από τη στιγμή που οποιοσδήποτε αρμόδιος αναφερθεί σε εκλογές, τα εκλογικά σενάρια μεγαλώνουν και φουντώνουν. 

Κατά πόσο, όμως, ισχύουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών; Τα σενάρια αυτά έχουν κάποια βάση, καθώς, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα η νέα κυβέρνηση θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που χρειάζονται για να τεθεί σε ισχύ ο νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές. Αυτό, διότι, ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει την απλή αναλογική για να έχει ελπίδες να συγκροτήσει κυβέρνηση είτε ως πρώτο είτε ως δεύτερο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές, δεν θα μπορούσε να ψηφίσει κόντρα στο νόμο που έφερε ως κυβέρνηση.

Τα σενάρια έχουν, ακόμη, βάση καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι το πιθανότερο είναι να μην καταφέρει να εφαρμόσει τον νέο εκλογικό νόμο από τις επόμενες εκλογές, έτσι οφείλει και πρέπει να σκέφτεται και να προετοιμάζει ένα πιο ευνοϊκό σενάριο για την κυβέρνησή του. Η ΝΔ υπερτερεί στις δημοσκοπήσεις επί του ΣΥΡΙΖΑ, η ατζέντα της έχει την στήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και παρουσιάζει διείσδυση ψηφοφόρων άλλων κομμάτων. Έτσι, λοιπόν, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο επόμενο 18μηνο, δηλαδή το αργότερο ως τον Δεκέμβριο του 2020, συμφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με σκοπό να διατηρήσει αυτή την απόσταση ασφαλείας που έχει δημιουργήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμφέρει, επίσης, τη ΝΔ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς θα πραγματοποιηθούν με λίστα και όχι με σταυρό, έτσι θα αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στο εσωτερικό της, κάτι που σήμερα φαίνεται ότι δεν το έχει σε απόλυτο βαθμό.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα στοχεύσει με αυτό τον τρόπο να «κάψει» την απλή αναλογική, να τελειώσει πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανανεώσει την θητεία της για άλλα τέσσερα χρόνια. Εάν γίνουν εκλογές, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Το επικρατέστερο σενάριο θα είναι να μην εκλεγεί καμία κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Τότε η επανάληψη μιας νέας εκλογικής μάχης, αυτή τη φορά με λίστα στους υποψηφίους βουλευτές, θα δώσει την ευκαιρία στο πρώτο κόμμα, κατά πάσα πιθανότητα αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μπορέσει στις δεύτερες εκλογές να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με πιο ενισχυμένο σύστημα.

Οι εξελίξεις με το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα, θα αποτελέσουν τον κυριότερο καταλύτη για το σενάριο των πρόωρων εκλογών στα μέσα του 2020. Είτε γιατί τα πράγματα θα επιδεινωθούν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρειάζεται νέα νομιμοποίηση για να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος, είτε γιατί τα πράγματα θα βελτιωθούν, ώστε ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του ένα πολύ ισχυρό πακέτο για να ανανεώσει την εντολή που έχει πάρει από τον ελληνικό λαό. Κύριος στόχος της κυβέρνησης θα είναι βέβαια η εξάλειψη της απλής αναλογικής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών προειδοποιώντας πως εάν ισχύει κάτι τέτοιο «γίνεται, γιατί έχουν επίγνωση ότι έχουν κατασκευάσει μία επικοινωνιακή φούσκα». Σχολίασε, επίσης, πως αυτό είναι «το σούπερ σχέδιο που σκαρφίστηκε η κυβέρνηση για να μας αιφνιδιάσει, είναι το σχέδιο που θα ισοπεδώσει τον ΣΥΡΙΖΑΔεν ξέρω αν ισχύει, αλλά αν ισχύει, αν ισχύουν αυτές οι σκέψεις δεν γίνονται γι αυτούς τους λόγους, αλλά γίνονται, γιατί μάλλον οι άνθρωποι έχουν επίγνωση ότι έχουν κατασκευάσει μια φούσκα επικοινωνιακή», ενώ υπογράμμισε ότι: «Αυτή η φούσκα «πουσάρεται» από τα Μέσα Ενημέρωσης που τους στηρίζουν και όπως όλες οι φούσκες, όσο κι αν «πουσάρονται», κάποια στιγμή σκάνε».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαψεύδει οποιαδήποτε πιθανότητα διπλών και πρόωρων εκλογών στα μέσα του νέου έτους. «Προχωράμε με ορίζοντα τα επόμενα τριάμισι χρόνια, η οικονομία δεν αντέχει πισωγυρίσματα», δηλώνουν στην πλειοψηφία τους τα κυβερνητικά στελέχη.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Μαυρέα
Χριστίνα Μαυρέα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.