20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΔημοσκόπηση Pulse: Ευρεία αποδοχή των κυβερνητικών μέτρων

Δημοσκόπηση Pulse: Ευρεία αποδοχή των κυβερνητικών μέτρων


Της Ανδριάνας Γιάτσιου, 

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, θετική απήχηση καταγράφουν τα κυβερνητικά μέτρα. Μετά από τέσσερις μήνες διακυβέρνησης, τα μέτρα φαίνεται να είναι ευρέως αποδεκτά, ακόμα και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, πάνω από 6 στους 10 πολίτες (66% των ερωτηθέντων) τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ασύλου. Αναλυτικά, το 50% απάντησε πως συμφωνεί απόλυτα, ενώ το 16% ότι μάλλον συμφωνεί. Το 23% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σίγουρα διαφωνεί με το νέο νόμο, με το 7% να απαντά ότι μάλλον διαφωνεί, ενώ το υπόλοιπο 16% ότι σίγουρα διαφωνεί. Το υπόλοιπο 11% απαντά με Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ. Το 40% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως και το 83% των εκλογέων του ΚΙΝΑΛ. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ τάχθηκαν υπέρ του νόμου, με ποσοστό 93%. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η έγινε σωστή διαχείριση του ζητήματος του ασύλου, που για χρόνια ταλάνιζε την κοινωνία μας.

Την πρόταση του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου, για κάρτα εισόδου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κάλυψε, επίσης, η δημοσκόπηση. Το 71% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ύπαρξη τέτοιας κάρτας, το 20% διαφωνεί, ενώ το 9% επέλεξε Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ. Το 91% των εκλογέων της Νέας Δημοκρατίας τάσσεται υπέρ της δημιουργίας αυτού του μέτρου ελέγχου για τα πανεπιστήμια, καθώς και το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ συμφωνούν, επίσης, με ποσοστό 84%. 

Ευρέως αποδεκτός έγινε και ο νέος αντικαπνιστικός νόμος. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους στους οποίους παρέχεται εργασία, όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε ΙΧ και ΔΧ που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Η δημοσκόπηση έδειξε τη θετική στάση των ερωτηθέντων στο νόμο με το 75% να συμφωνεί και το 17% να αντιτίθεται. Το 64% των τακτικών καπνιστών θεωρεί σωστή τη νέα νομοθεσία. Από τους εκλογείς της Νέας Δημοκρατίας, το 87% τάχθηκε υπέρ του νόμου, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ, το 66%. Η διαφορά ψήφου για τα δύο πρώτα κόμματα διευρύνθηκε στις 14 μονάδες, με τη Νέα Δημοκρατία να υποχωρεί στο 38% (από 38,5%) και το ΣΥΡΙΖΑ στο 24% (από το 25%). Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερό στο 6%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,5% (από 5%), η Ελληνική Λύση 4% (από 3,5%), και το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 3,5% (από 4%). Περαιτέρω πτώση καταγράφει η Χρυσή Αυγή με 1% (έναντι 1,5%). Το 4% δήλωσαν λευκό, άκυρο ή αποχή (από 2,5%), ενώ 9% δηλώνουν Αναποφάσιστοι/Δεν Απαντώ (έναντι 9,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση).

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης η «ψαλίδα» διευρύνθηκε ελαφρώς κατά μια ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση, ανερχόμενη στο 53%. Το 70% των ερωτώμενων πιστεύει ότι θα κερδίσει η ΝΔ στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν (σταθερό συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα), ενώ το 17% εκτιμούν ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 18% της προηγούμενης έρευνας). Το 45% των ερωτώμενων θεωρεί ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το 26% ο Αλέξης Τσίπρας, με τα ποσοστά να παραμένουν τα ίδια συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Το 23% εκτιμά κανείς από τους δυο (έναντι 24% στην προηγούμενη έρευνα), ενώ 6% δηλώνει Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ (5%, συγκριτικά με την προηγούμενη).

Ερωτήθηκαν επιπλέον, για την οικονομική τους κατάσταση. Το 48% αποκρίθηκε πως βρίσκεται σε μέτρια οικονομική κατάσταση, ποσοστό που σε προηγούμενη έρευνα βρισκόταν στο 46%. Δύσκολη κατάσταση δήλωσε το 24% (έναντι 27% της προηγούμενης δημοσκόπησης) και πολύ δύσκολη το 9% έναντι 8%. Το 5% δηλώνει Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ, το οποίο και παρέμεινε σταθερό με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Τέλος, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν πιστεύουν πως τα πράγματα τείνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Θετικά αποκρίθηκε το 63%, με το 28% να εκτιμά πως πηγαίνουν σίγουρα σωστά, ενώ το 35% ότι πηγαίνουν μάλλον σωστά. Το 31% απάντησε πως κινούνται στη λάθος κατεύθυνση, με το 15% να εκτιμά πως σίγουρα είναι λάθος. Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ απάντησε το 6%.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριάνα Γιάτσιου
Ανδριάνα Γιάτσιου
Γεννημένη το 1997, κατάγεται από τα Γρεβενά και διαμένει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Κατεύθυνση της είναι η Αρχαιολογία, την οποία αγαπά από μικρό παιδί. Έχει άριστη γνώση αγγλικών και μέτρια γνώση γερμανικών. Στον ελεύθερό της χρόνο, μελετά ιστορία με ιδιαίτερη προτίμηση στη νεότερη και διαβάζει αγγλική λογοτεχνία.