17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 18/11 - 22/11

Financial Report: 18/11 – 22/11


Της Ειρήνης Μπαλωμένου,

18/11/2019: Ανοδικά βλέπουμε να ξεκινάει η εβδομάδα για το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 888,29 μονάδες, με διαφορά 3,05 μονάδες από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, και κινήθηκε μεταξύ 882,55 μονάδων και 896,44 μονάδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο τζίρος ανήλθε στα 89,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,6% στις 906,06 μονάδες.

Παρότι υπήρξε άνοδος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΓΔ δεν ξεπέρασε τις 890 μονάδες. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανοδικές τάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ένα θετικό κλίμα επικρατεί στην αγορά, αλλά έχοντας κατά νου τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα μπορούμε να συμπεράνουμε πως οι αγοραστές θα είναι πιο επιφυλακτικοί.

Όπως είδαμε κατά την διάρκεια της ημέρας ο Γενικός Δείκτης έφτασε ακόμη και στις 896 μονάδες, αλλά οι ειδήσεις γύρω από μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δημιούργησαν ένα φοβικό κλίμα στην αγορά για το επόμενο βήμα. Παρά ταύτα, η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες αξιολογούνται θετικά από τους διεθνείς  αναλυτές και τις ξένες τράπεζες.

19/11/2019: Θετικό κλίμα για το Χρηματιστήριο είδαμε την Τρίτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893,37 μονάδες, με διαφορά 5,08 μονάδων σε σχέση με την Δευτέρα, ενώ κινήθηκε μεταξύ 886,86 μονάδων και 894,82 μονάδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,2 εκατομμύρια ευρώ  και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο, στις 915,36 μονάδες.

Κρίσιμο ρόλο για την αγορά είχε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών. Το τρίτο τρίμηνο θα είναι με λειτουργικά κέρδη για τις τράπεζες και αυτό θα συμβάλει στην αντιστάθμιση κάποιων προβλημάτων που υπάρχουν στα έσοδα από τόκους. Το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει θετικό, με τη συμβολή και της νέας έκθεσης της HSBC. Η βρετανική τράπεζα βλέπει θετικά την πορεία των τραπεζών. Τέλος, το σχέδιο Ηρακλής εξακολουθεί να θεωρείται ελπιδοφόρο για την αγορά.

20/11/2019: Με απώλειες κλείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890,37 μονάδες,  με διαφορά 3 μονάδων σε σχέση με την Τρίτη ενώ κινήθηκε μεταξύ 886,87 μονάδων και 894,70 μονάδων το διάστημα της ημέρας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75 εκατομμύρια ευρώ κοντά στα χθεσινά νούμερα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες, στις 893,60 μονάδες.

Την Τετάρτη μπορούμε να πούμε πως ο ΟΤΕ κάνει την διαφορά παρουσιάζοντας σταθερότητα και καταφέρνοντας να απορροφήσει πιέσεις στην πλειοψηφία των τίτλων. Οι πωλητές εστίασαν και στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και στην Coca Cola. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπαιξαν, επίσης, ένα ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων. καθώς σημείωσαν, παρομοίως, σημαντικές απώλειες.

21/11/2019: Με σημαντικές απώλειες κλείνει το χρηματιστήριο την Πέμπτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 883,89 μονάδες, με σημαντική διαφορά σε σχέση με την Τετάρτη. Ο τζίρος, επίσης, κατέβηκε δραματικά φτάνοντας μόλις στα 58,74 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 881,52 μονάδες.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, έτσι και τη Πέμπτη εμφανίζονται οι αρνητικές επιδράσεις από τις ευρωπαϊκές αγορές που σημείωσαν απώλειες, κυρίως λόγω της καθυστέρησης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθιστώντας το ελληνικό χρηματιστήριο ευάλωτο στις εξωτερικές πιέσεις. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι για ακόμα μια συνεδρίαση κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Εθνικής στο -0,98%.

22/11/2019: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,90% στις 891,30 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 884,47 μονάδων και των 891,55 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,1 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,68%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 0,56%.

Η αγορά έκανε ένα βήμα πιο κοντά στα υψηλά τετραετίας που διεκδικεί. Οι τράπεζες πήραν τις τελευταίες μέρες τη σκυτάλη του ενδιαφέροντος από την Coca Cola και τον ΟΤΕ, υποστηριζόμενες και από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του εννεαμήνου. Την ίδια στιγμή, αναμένουν το πράσινο φως, για να προχωρήσουν σε ταχύτερες μειώσεις προβληματικών δανείων με την αρωγή του σχεδίου “Ηρακλής”, το οποίο βρίσκεται στις τελικές του διατυπώσεις.

Τέλος, το περιεχόμενο της αγοράς, αυτή την περίοδο, εμπλουτίζεται καθημερινά με νέο υλικό ειδήσεων και γεγονότων, καθώς πριν την εκπνοή της χρονιάς επιχειρηματικά πλάνα μπαίνουν στην τελική ευθεία χρηματοδότησης. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει, σε έναν βαθμό, την εγχώρια αγορά μέχρι το τέλος του έτους.


Ειρήνη Μπαλωμένου

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι, Αιτωλοακαρνανίας. Είναι απόφοιτη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαικών Σπουδών. Είναι φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων και ταυτόχρονα είναι ασκούμενη στην Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα και στο Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας. Ομιλεί 4 γλώσσες, τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ρουμανικά και τα ισπανικά και στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση νέων ξένων γλωσσών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ