Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Πρόκειται για μια γραφική κωμόπολη-στολίδι, που βρίσκεται στο Νομό Ηλείας κι αποτελεί πόλο έλξης τα τελευταία χρόνια για πολλούς ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο. Η Ανδρίτσαινα απέχει απ’ την πρωτεύουσα μόλις 249 χλμ (δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες μπορείς να βρεθείς σ’ αυτόν τον μικρό παράδεισο) και ν’ απολαύσεις το μαγευτικό τοπίο που βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές του Λυκαίου. Χαρακτηρίζεται απ’ τους κατοίκους της ως «Η πέτρινη αρχόντισσα της Ηλείας», κι όχι άδικα. Ας δούμε, όμως, στη συνέχεια, μερικά μέρη που «επιβάλλεται» να επισκεφτείτε, αν αποφασίσετε να πάτε ως την Ανδρίτσαινα.


Αξίζει ν’ ανεβείτε μέχρι τα πιο ψηλά σοκάκια της και ν’ απολαύσετε τη θέα στην ευρύτερη περιοχή, που αν και κάηκε ολοσχερώς απ’ τον Ιμπραήμ το 1826, χάρις το μεράκι και την αγάπη των κατοίκων, βρήκε και πάλι την ζωντάνια της, η οποία -όπως και οι ίδιοι θα αντιληφθείτε- διατηρείται μέχρι και σήμερα. Στην Ανδρίτσαινα θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς το λαογραφικό μουσείο της, που φιλοξενεί παραδοσιακές φορεσιές και λιθογραφίες απ’ τη ζωή των ανθρώπων, καθώς και τη δημοτική βιβλιοθήκη που αξίζει ν’ αφιερώσεις αρκετό χρόνο διαβάζοντας και τριγυρίζοντας στις συλλογές που υπάρχουν.

Αν κάποια στιγμή διψάσεις από τις περιηγήσεις, μην ανησυχείς· μπορείς να επισκεφτείς το σήμα κατατεθέν της Ανδρίτσαινας, την Τρανή Βρύση με τις τέσσερις πέτρινες «βρύσες» που χτίστηκε το 1724. Είναι ξεχωριστός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης κι αποτελεί τον ενδιάμεσο προορισμό για τον ποταμό του Νέδα. Εκεί θα απολαύσεις το δροσερό νερό και βεβαίως μπορείς να ηρεμήσεις με τον υπέροχο ήχο που ακούς καθώς το νερό κυλάει.

Ο ποταμός Νέδας είναι η καλύτερη επιλογή για τους λάτρεις του κανόε-καγιάκ, ράφτινγκ και των extreme sports γενικότερα. Αποτελεί την ιδανική λύση για κατάβαση απ’ τον ποταμό Νέδα με την ορμή και τα νερά του, που, τον καθιστούν ως τον πρώτο προορισμό στα extreme sports.


Αν με ρωτούσες ποιος είναι ο τέλειος προορισμός χαλάρωσης και ξεκούρασης για εσένα, θα σου απαντούσα ότι η Ανδρίτσαινα τα συνδυάζει όλα. Μπορείς να βρεις τα πάντα, εκτός από clubbing, καθώς είναι για πιο ήρεμες καταστάσεις. Φυσικά, μπορείς να βρεις ξενώνες που σου υπόσχονται μια υπέροχη φιλοξενία μέσα στα καταπράσινα δέντρα, κι ειδικά τώρα που χειμωνιάζει, είναι ο τέλειος προορισμός για απόδραση ιδίως για να αφιερώσεις ένα Σαββατοκύριακο – ή και παραπάνω – με αγαπημένα σου πρόσωπα για να περάσετε καλά, να χαλαρώσετε και σαφώς να απολαύσετε τη φύση. Στην Ανδρίτσαινα, θα πας για να περπατήσεις στα όμορφα σοκάκια της και ν’ απολαύσεις την υπέροχη θέα. Όμως, επίσης, και για να γνωρίσεις φιλόξενους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους.

(Ευχαριστούμε για τις ιστορικές πληροφορίες τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων)


Ανδρέας Πετρόπουλος

Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.