19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 4/11 - 8/11

Financial Report: 4/11 – 8/11


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

04/11/2019: Μικρές απώλειες κατέγραψε στο ξεκίνημα της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13%, από τις 880,36, στις 879,25 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 876,50 μονάδων και των 880,65 μονάδων.

Η αγορά έδειξε πως ακόμα δεν μπορεί να προσεγγίσει 900 μονάδες, εάν πρώτα δεν προσελκύσει “φρέσκα” κεφάλαια. Αυτό απαιτεί κάτι περισσότερο από τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα. Οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι, όμως δεν αναμένουν κάποια υπέρβαση άμεσα.

Βέβαια, το σχέδιο “Ηρακλής” μπορεί να δώσει μια λύση, αφού ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που δίνει το σήμα στο ΧΑ. Το σχετικό νομοσχέδιο καταρτίζεται εξονυχιστικά από την κυβέρνηση, ώστε να καλύπτονται πλήρως και με αξιοπιστία, όλες οι παράμετροι της λειτουργίας του. Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley ανέφερε σήμερα ότι το σχέδιο “Ηρακλής” θα βοηθήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο να “καθαρίσει” από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 22 δισ. ευρώ το 2020, φέρνοντας τον δείκτη NPE στο 23% το επόμενο έτος, από 36% το 2019.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πασχίζει με τα μέσα που επιστρέφει να διατηρήσει ένα ισχυρό επενδυτικό κλίμα και να φέρει νέες ξένες επενδύσεις, ενώ τα έσοδα του κράτους πηγαίνουν καλύτερα από το αναμενόμενο, με την εικόνα να είναι πιο ξεκάθαρη στο τέλος του μήνα. Από την άλλη η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να αποπληρώσει το δάνειο στο ΔΝΤ με τις αγορές απλόχερα να δανείζουν σε χαμηλά επιτόκια το τελευταίο διάστημα.

05/11/2019: Με σημαντικές απώλειες, αλλά καταφέρνοντας να τις περιορίσει σε ανεκτά επίπεδα στο τέλος, έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 873,34 μονάδες, από τις 879,25 την προηγουμένης, διασώζοντας την στήριξη των 872 μονάδων. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 862,05 μονάδων και των 877,74 μονάδων.

Η χρηματιστηριακή ημέρα κινήθηκε πολύ άσχημα με τους πωλητές να έχουν τον πλήρη έλεγχο. Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης βρέθηκαν κρίσιμες αντιστάσεις. Μόνο ικανοποίηση μπορεί να επικρατεί, αφού οι απώλειες του 2%, περιορίστηκαν περίπου στο 0,67%. Οι αξιοσημείωτες αντοχές που δείχνει η εγχώρια αγορά εντοπίζονται στη ρευστότητα που έχει εξασφαλιστεί φέτος και διατίθεται επιλεκτικά, με σκοπό και την παραμονή των δεικτών στα τρέχοντα επίπεδα. Είναι η ξεκάθαρη προσπάθεια πολλών επενδυτών να κρατήσουν την αγορά σε ένα επίπεδο που να μην ξαναβάλει τον ΓΔ σε περιπέτειες.

Πέραν της εικόνας του κλεισίματος, η ενδοσυνεδριακή πορεία της αγοράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο ως ένα ξέσπασμα, που πιθανόν να συνδέεται με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων σχετικά με τις αλλαγές στον δείκτη MSCI. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης MSCI Greece μετρά την απόδοση 8 εισηγμένων ελληνικών μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 85% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Όπως εκτιμά η ρωσική επενδυτική εταιρεία, VTB Capital, η άνοδος της κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι αρκετή, για να οδηγήσει στην επιστροφή της στους βασικούς δείκτες της MSCI ακόμη και έτσι δεν προβλέπει κάποια σχετική είδηση σε αυτή τη φάση.

06/11/2019: Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών που κατέγραψε σημαντικές, μάλιστα, απώλειες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,55%(!), από τις 873,34 μονάδες, στις 859,81 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 856,61 μονάδων και των 872,06 μονάδων.

Βίαιη ήταν η διόρθωση του Χρηματιστηρίου, μετά την χθεσινή προειδοποιητική συνεδρίαση. Μάλιστα, δεν κατάφερε καν να κρατήσει τις 860 μονάδες, πέφτοντας χαμηλά και βάζοντας την αγορά σε… περιπέτειες. Άλλωστε, από τη στιγμή που ο ΓΔ έδειξε την αδυναμία του να διαπεράσει τις 880 μονάδες, οι πωλητές κυριάρχησαν στην εγχώρια αγορά. Η δυσκολία του Χρηματιστηρίου να προσελκύσει νέα κεφάλαια προκειμένου να τροφοδοτήσει νέα προσέγγιση των 900 μονάδων γίνεται εμφανής.

Την ίδια στιγμή, το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων υποχώρησε σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά, αφού βρέθηκε στο -0,08% από το -0,02% της αντίστοιχης έκδοσης στις αρχές Οκτωβρίου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλο ένα “ορόσημο” για την Ελλάδα, στέλνοντας ακόμη ένα σήμα βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά assets.

Βέβαια, παρά τις συνεχείς θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη. Ούτε η προεξόφληση μιας θετικής έκθεσης από την Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό του 2020 φαίνεται να αρκεί, ανεξάρτητα από τις προβλέψεις που θα ανακοινωθούν σύντομα για την πορεία του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν δεν φαίνεται να επηρεάζουν το κατατεθέν σχέδιο Ελληνικού Προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά, για το οποίο οι αναλυτές έχουν εκφραστεί θετικά.

07/11/2019: Έβγαλε αντίδραση με σημαντική άνοδο το Χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12%, από τις 859,81 μονάδες, στις 869,47 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 859,12 μονάδων, ενώ το υψηλότερο στις 870,22 μονάδες.

Με μια αντίδραση που έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τις 870 μονάδες, με τις τράπεζες στο +4%, τερματίστηκε το τετραήμερο πτωτικό σερί του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η αγορά είχε με το μέρος της το θετικό διεθνές κλίμα, μετά την αρχική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας για τη σταδιακή κατάργηση των δασμών που επιβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Πάνω σε αυτήν την προσδοκία οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

Αυτό που θόλωσε κάπως τα νερά στο ΧΑ, βέβαια, συγκρατώντας ίσως και μια ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, ήταν το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2020, αν και σε ένα βαθμό αυτό αναμενόταν. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον, θα διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2020. Αυτό που φάνηκε στην αγορά είναι η ύπαρξη επιφυλάξεων από τη μεριά των επενδυτών για το κατά πόσο η οικονομία θα μπορεί να “τρέξει” με ρυθμούς που να δώσουν στην κυβέρνηση το δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται, για να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, η απόδοση στο ελληνικό 10-ετές ομόλογο που βρέθηκε την προηγουμένη στο 1,21%, μια ανάσα από το ιταλικό, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι το spread μεταξύ των δύο χωρών θα μηδενιστεί ή και θα ανατραπεί υπέρ του ελληνικού τίτλου, βρήκε αντιστάσεις από την αγορά και κινήθηκε προς στο 1,25%.

08/11/2019: Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών που δεν κατάφερε να συνεχίσει την ανοδική αντίδραση της προηγούμενης ημέρας.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,55%, από τις 869,47, στις 864,69 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 864,12 και των 870,17 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, όλοι οι βασικοί δείκτες έκλεισαν στο “κόκκινο” με τον ΓΔ να υποχωρεί κατά 1,78% και τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση 5,63%.

Η αντίδραση της Πέμπτης, η οποία ήρθε μετά από ένα τετραήμερο πτώσης, δεν είχε συνέχεια, ενώ και ο τζίρος παρέμεινε πολύ χαμηλά. Οι κινήσεις όσων παρέμειναν στην αγορά επικεντρώθηκαν σε νέες πιέσεις προς τις τράπεζες, έναν κλάδο ο οποίος και έχει υπεραποδόσει από τις αρχές του χρόνου. Ταυτόχρονα, μετά την αρχική ευφορία σχετικά με το σχέδιο “Ηρακλής”, η αγορά πια έχει ενσωματώσει τις προσδοκίες και τηρεί στάση αναμονής, κάτι που ενισχύει τη μεταβλητότητα. Κρίσιμο για την αγορά αναμένεται το διάστημα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των επιχειρήσεων που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά από τα εκκρεμή ζητήματα, ιδίως στο μέτωπο των τραπεζών. Αν δεν ξεκαθαρίσουν, δύσκολα θα υπάρξει νέος ανοδικός κύκλος διαρκείας και η αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται.

Από την άλλη, έντονη κινητικότητα καταγράφηκε στην αγορά ομολόγων, όπου στράφηκαν οι επενδυτές μετά το ρεκόρ του μηδενισμού των spreads της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας που σημειώθηκε την Πέμπτη. Οι πιέσεις που δέχθηκαν τα ομόλογα διεθνώς παρέσυραν και τα ελληνικά τα οποία σημείωσαν sell-off μετά από μεγάλο διάστημα. Η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου ανέβηκε περισσότερο στο 1,32%, έχοντας βρεθεί για λίγο ακόμα και στο 1,35%, από το 1,25% της Πέμπτης, με το ελληνο-ιταλικό spread να γυρίζει και πάλι στα θετικά. Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε στην αγορά η έκθεση της UBS που προτείνει πώληση των ελληνικών ομολόγων, εκτιμώντας πως οι πιστωτικοί κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα μακροπρόθεσμα είναι υψηλοί.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ