23.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 7/10 - 11/10

Financial Report: 7/10 – 11/10


Της Μαριάννας Τζανέτου,

07/10/2019: Ήπια ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο των 830 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε ώθηση από τις 824,29 (την Παρασκευή) στις 829,52 μονάδες (+0,63%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 824,51 μονάδες και το υψηλότερο στις 830,94 μονάδες.

Η ελληνική αγορά προσπαθεί να αναπτύξει άμυνες, καθώς δείχνει να είναι ακόμα προβληματισμένη από το σημαντικό πτωτικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας. Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από περιορισμένο αριθμό συναλλαγών, γεγονός που φανερώνει τη στάση αναμονής των επενδυτών, ωστόσο οι αγοραστές κυριάρχησαν από την αρχή της συνεδρίασης.

Παράλληλα, όπως ήταν προκαθορισμένο, κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος βασίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2020 θα διαμορφωθεί στο 3,56% (2% το 2019) του ΑΕΠ, ενσωματώνοντας τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας 1,2 δις. Ακόμα, προβλέπεται ισχυρή άνοδος των επενδύσεων κατά 13,4% (8,8% το 2019). Η διαφορά της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές σχετικά με τον προϋπολογισμό έχει περιοριστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η διαπραγμάτευση σχετικά με τη διαφορά που υπάρχει στον προϋπολογισμό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με χαρακτηριστική ημέρα την 15η Οκτωβρίου, οπότε θα σταλεί στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μεσολαβεί το Eurogroup της Τετάρτης.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων, έπειτα από εντολή του ελληνικού δημόσιου, αναμένεται στα επόμενα 24ωρα να επανανοίξει η υφιστάμενη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η άντληση 1,5 δις ευρώ, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος τίτλος εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου με απόδοση 3,9% και το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δις ευρώ.

08/10/2019: Το δεκαετές ομόλογο δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις πιέσεις του εξωτερικού, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο των 820 μονάδων.

Ο ΓΔ δέχτηκε πτώση από 829,52 στις 824,06 μονάδες (-0,66%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 818,90 μονάδες και το υψηλότερο στις 831,29 μονάδες.

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το επανάνοιγμα της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου. Το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 1,5 δις ευρώ, που ήταν και ο στόχος του. Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5%, το οποίο φανερώνει ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο. Οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 5,4 δις ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό η διεύρυνση του εμπορικού πολέμου μέσω της επέκτασης των δασμών και στα ευρωπαϊκά προϊόντα από την πλευρά των ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός το οποίο πυροδοτεί αβεβαιότητα στους επενδυτές. Επιπλέον, η επενδυτική κοινότητα είναι στραμμένη στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι οποίες φαίνεται να οδηγούν σε αδιέξοδο. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, φαίνεται να επηρεάζουν τη διάθεση ρευστότητας των επενδυτών.

09/10/2019: Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επανέλθει πάνω από τις 830 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε άνοδο από τις 824,06 στις 831,72 μονάδες (+0,93%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 823,71 μονάδες και το υψηλότερο στις 836,22 μονάδες.

Στο εσωτερικό, από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο -0,02%. Πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται το σχέδιο APS (Asset Protection Scheme) «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Αυτές τις ημέρες αναμένεται η έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός το οποίο θα βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Όσον αφορά το εξωτερικό, διαρροές περί συμβιβασμού για το Brexit οδήγησαν τις ευρωπαϊκές αγορές σε θετικά επίπεδα έπειτα από το αρνητικό τους άνοιγμα, πορεία που ακολούθησε και η ελληνική αγορά.

10/10/2019: Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών με κινητήρια δύναμη τον τραπεζικό τομέα.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε άνοδο από τις 831,72 στις 839,22 μονάδες (+0,90%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 830,09 μονάδες και το υψηλότερο στις 840,43 μονάδες.

Η έγκριση του σχεδίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδωσε ώθηση στον τραπεζικό κλάδο και αποτέλεσε την αιτία για σημαντικό μέρος από τα κέρδη της συνεδρίασης. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά.

11/10/2019: Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,84% αυτή την εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε άνοδο από τις 839,22 στις 855,95 μονάδες (+1,99%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 841,18 μονάδες και το υψηλότερο στις 856,19 μονάδες.

Η επιτυχία του ελληνικού δημόσιου στο κόστος δανεισμού, τόσο μέσω της επανέκδοσης του δεκαετούς ομολόγου, όσο και μέσω της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, σε συνδυασμό με την έγκριση του σχεδίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχαν ως συνέπεια την επιστροφή των επενδυτών στην ελληνική αγορά, γεγονός που φανερώνει το σημερινό ράλι.

Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα δεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Αντιπρόεδρο της Κίνας Λίου Χε, σε μια ακόμη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τον εμπορικό πόλεμο, πράγμα που δίνει ώθηση σε όλους τους διεθνείς δείκτες.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ