19.8 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΣτόχος η ψηφιακή διακυβέρνηση

Στόχος η ψηφιακή διακυβέρνηση


Της Γιώτας Κοσκινά,

Το πάλαι ποτέ Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συστάθηκε το 2016 από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με κύρια καθήκοντα τη διαχείριση των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, όλων των συχνοτήτων και του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Σταθμού, με Υπουργό τον Νίκο Παππά. Έτσι, με βάση τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό σχεδιασμό, η ψηφιακή πολιτική, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η εξυπηρέτηση των πολιτών βρίσκονταν σε διαφορετικές διοικητικές μονάδες με παράλληλο ή αντικρουόμενο σχεδιασμό και -πολλές φορές- με αλληλεπικαλυπτόμενα έργα.

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σκεπτόμενος τη διασπορά των διοικητικών μονάδων, μετονόμασε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενσωματώνοντας σε αυτό αρμόδιες γραμματείες από άλλα Υπουργεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) καταργήθηκε και στη θέση του ιδρύθηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τις ακόλουθες γραμματείες και διευθύνσεις: τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιας Διοίκησης, τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης των Διαδικασιών, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Τομέα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Κράτους, το Γραφείο Τύπου του Υπουργού, τη Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου, τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων, τα Τμήματα Διαδικασιών και ΚΕΠ της Διεύθυνσης Δομών, Διαδικασιών και Αρχείων, το Τμήμα Διαρκούς Κώδικα Νομοθεσίας «Ραπτάρχης» της Διεύθυνσης Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Σε ό,τι αφορά νομικά πρόσωπα και φορείς του δημοσίου, μεταφέρθηκαν στο παραπάνω Υπουργείο η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος Α.Ε., ο οποίος πρόσφατα καταργήθηκε από τον νέο Υπουργό, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε. (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.), η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. και το «Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης».

Το νεοϊδρυθέν, λοιπόν, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με Υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, αποτελεί μία σύγχρονη μονάδα στη δημόσια διοίκηση, που συγκεντρώνει πάνω της όλο το βάρος για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δημόσιου συστήματος, με γνώμονα τα ευρωπαϊκά πρότυπα και φυσικά την πάταξη του ελληνικού εθνικού sport, της γραφειοκρατίας. Μάλιστα, για να ευοδωθεί το εγχείρημα αυτό, σχεδιάστηκε και η αρμόδια Γραμματεία (Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης των Διαδικασιών), προκειμένου να συνταχθεί πρώτα μία «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού» για την ψηφιακή πολιτική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και να επιτευχθεί πρώτα η απλούστευση των διαδικασιών και μετέπειτα η ψηφιοποίησή τους, με απώτερο στόχο την αποφυγή της μεταφοράς της γραφειοκρατίας σε ένα ψηφιακό σύστημα. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, συστάθηκε ένα «Παρατηρητήριο για τη γραφειοκρατία», σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, το οποίο θα μετράει συνεχώς τα αποτελέσματα των δράσεων του Υπουργείου με βάση τις διεθνείς μεθοδολογίες.

Μετά την τελευταία, λοιπόν, αναδιάρθρωση σχετικά με τα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, το Υπουργείο φαίνεται να έχει πιο ενιαία δομή και ένα επιχειρησιακό σχέδιο που στοχεύει στην απλούστευση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη, μέσω της ψηφιακής ταυτοποίησης και της ηλεκτρονικής υπογραφής, προκειμένου να υπάρξουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για μια πιο αποδοτική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Μπορεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα παραπάνω να θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα, για την Ελλάδα, όμως, του 2019 αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδηθεί.


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.