17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 29/7 - 2/8

Financial Report: 29/7 – 2/8


Της Μαριάννας Τζανέτου,

29/07/2019: Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, την πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε άνοδο από τις 890,70 (την Παρασκευή), στις 895,04 μονάδες (+0,49%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 889,69 μονάδες και το υψηλότερο στις 895,86 μονάδες.

Στήριξη από τον τραπεζικό τομέα δέχτηκε η ελληνική κεφαλαιαγορά, ο οποίος, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε σχετική στασιμότητα. Για να ξεφύγει από την τελευταία, χρειάζεται οι επενδυτές να δούνε πράξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μείωσης του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε πρόσφατα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Πόρισμα της συνάντησης υπήρξε το σήμα για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μείωση των «κόκκινων δανείων», προκειμένου να καταφέρει η χώρα να ανταποκριθεί στους στόχους της μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2021, σχετικά με την καθίζηση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδα κάτω του 20%.

Επιπλέον, η επενδυτική κοινότητα εμφανίζεται επιφυλακτική, καθώς περιμένει αυτόνομες ενέργειες από τη νέα κυβέρνηση σε τομείς ζωτικής σημασίας, όπως είναι ο τραπεζικός και ο ενεργειακός, για να επανατοποθετηθούν στην αγορά τα κεφάλαια που εξασφαλίστηκαν από την ανοδική πορεία του πρώτου εξαμήνου.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι η ελληνική αγορά, παραδοσιακά, κατά τη θερινή περίοδο, κινείται με πτωτικούς ρυθμούς.

30/07/2019: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε πτώση από τις 895,04 στις 889,81 μονάδες (-0,58%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 882,15 μονάδες και το υψηλότερο στις 896,92 μονάδες. Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα η ελληνική αγορά, καθώς φαίνεται ότι οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για να κατοχυρώσουν τα βραχυχρόνια κέρδη, μετά από πέντε ανοδικές ημέρες.

Η αγορά έχει ακόμα μία ημέρα για να υπερασπιστεί τα κέρδη 2% του Ιουλίου, ώστε να καταφέρει να συνεχίσει το ανοδικό σερί 7 μηνών. Παράλληλα, αναζητά νέους καταλύτες για τον απερχόμενο μήνα. Το στοίχημα, μέχρι τον Σεπτέμβριο και το τέλος της θερινής περίοδος, είναι η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα.

Οι πιέσεις από το εξωτερικό, ωστόσο, φάνηκαν να αποτελούν το σημαντικότερο καταλύτη της ημέρας με το τελικό πρόσημο να γέρνει αρνητικά, τάση που παρατηρήθηκε σε όλους σχεδόν τους δείκτες των αγορών της Ευρωζώνης, αλλά και της Wall Street.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές περιμένουν την αξιολόγηση του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία στις 2 Αυγούστου. Ο οίκος έχει δηλώσει ότι περιμένει από τη νέα κυβέρνηση λεπτομέρειες γύρω από τις κινήσεις της στη φορολογική πολιτική. Η παραπάνω αξιολόγηση θα αποτελέσει κομβικό σημείο για τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών.

31/07/2019: Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από τη χθεσινή διορθωτική συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο από τις 889,81, στις 899,93 μονάδες (+1,14%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 887,74 μονάδες και το υψηλότερο στις 901,57 μονάδες.

Η ελληνική αγορά κατόρθωσε να πετύχει το ανοδικό σερί 7 μηνών, αλλά και να καλύψει εξ ολοκλήρου τη μετεκλογική διόρθωση. Ο Γενικός Δείκτης άγγιξε τις 900 μονάδες, αλλά δεν κατάφερε να τις διατηρήσει για μόλις 7 μονάδες βάσης.

Βασικοί καταλύτες της σημερινής συνεδρίασης υπήρξαν ο τραπεζικός κλάδος και η ΔΕΗ. Όσον αφορά την τελευταία, έχει διχάσει την επενδυτική κοινότητα, καθώς, τόσο τα στοιχεία από τον ισολογισμό της, όσο και το σχέδιο διάσωσης από την κυβέρνηση στερούνται σαφήνειας. Συνεπώς, κάθε νέα πληροφορία σχετικά με την εταιρεία, αλλάζει τα δεδομένα και επιδρά έντονα στη μετοχή.

01/08/2019: Ήπια πτωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε καθίζηση από 898,93 στις 895,04 μονάδες (-0,54%), το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 894,86 μονάδες και το υψηλότερο στις 901,36 μονάδες.

Παραδοσιακά στην αγορά, κατά την περίοδο του Αυγούστου, οι συναλλαγές μειώνονται και επικρατούν επιλεκτικές κινήσεις. Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης προέρχεται από ένα ράλι ανόδου 7 μηνών, με αποτέλεσμα πλέον να διαμορφώνεται μόνο με μικρές αποκλίσεις κάτω από τις 900 μονάδες. Προκειμένου να καταφέρει να ξεπεράσει τις 900 μονάδες, χρειάζεται να υπάρξει κάποιος παράγοντας, ο οποίος θα οδηγήσει σε νέες επενδυτικές εισροές στην ελληνική οικονομία. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτες για την ελληνική αγορά.

02/08/2019: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την τελευταία ημέρα της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε μείωση από τις 895,04, στις 885,11 μονάδες (-1,11%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 882,72 μονάδες και το υψηλότερο στις 890,49 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν πτώση, επηρεασμένες από τη διακοπή της ανακωχής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έπειτα από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δις δολαρίων, ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο. Η απόφαση αυτή επηρέασε την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε sell off και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παράλληλα, στην ελληνική αγορά, οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία. Πιθανό σενάριο είναι ο οίκος να προχωρήσει σε αναβάθμιση μόνο των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές, καθώς θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ