Της Γιώτα Κοσκινά,

Με το πέρας των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου εκτός από την αλλαγή κυβέρνησης σημειώθηκε και μία σημαντική ανανέωση των προσώπων που κατάφεραν να εισαχθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πολλά νέα πρόσωπα, νέοι βουλευτές με «βαριά» βιογραφικά εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Δεν είναι όμως λίγες και οι γυναίκες σε αυτή τη καινούργια σύνθεση της Βουλής. Συγκεκριμένα, από τους 300 Βουλευτές οι 61 θα είναι γυναίκες. Σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή η γυναικεία παρουσία φαίνεται να αυξήθηκε κατά 7 κοινοβουλευτικές έδρες, ωστόσο η μεταβολή κρίνεται μάλλον μικρή αν συνυπολογιστεί ότι αυτή την φορά η ποσόστωση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων με την παρουσία γυναικών είχε φτάσει στο 40%.

Παλαιοί και νέοι βουλευτές αύριο Τετάρτη –όπως έχει ορισθεί με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα-, θα κλιθούν στη πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής. Η πρώτη διαδικασία που θα διενεργηθεί θα είναι η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων Βουλευτών. Με το πέρας της ορκωμοσίας θα ακολουθήσει ο καθιερωμένος προγραμματισμός των επόμενων συνεδριάσεων προκειμένου να εκλεγεί ο πρόεδρος του Σώματος καθώς και η εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και των κοσμητόρων.

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της κ. Στέλιου Πέτσα ανακοίνωσε ότι για τη θέση του Προέδρου της Βουλής θα προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ για τις θέσεις των αντιπροέδρων τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Αθανάσιο Μπούρα. Η εκλογική διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι με ονομαστική ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου, ενώ κάλπη θα στηθεί εντός του Κοινοβουλίου για την ανάδειξη των αντιπροέδρων. Για την εκλογή του προέδρου με βάση το Κανονισμό της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ αν είναι δύο ή περισσότεροι οι υποψήφιοι ή στην περίπτωση που κάποιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Έπειτα από την εκλογή του Προεδρείου το Κοινοβούλιο θα συγκληθεί σε σώμα προκειμένου να αναγνωστούν και να συζητηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, κάτι που χρονολογείται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο σαββατοκύριακο. Με το πέρας της συζήτησης η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης με ονομαστική ψηφοφορία για να ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος την επόμενη ημέρα με την κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου.

Τέλος, σύμφωνα με την κυβέρνηση η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, θα ξεκινήσει με ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις για την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους, την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, την τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα, καθώς και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Προτάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση τις είχε στη προγραμματική της ατζέντα και μάλιστα ψηλά.


Γιώτα Κοσκινά, Σύμβουλος Έκδοσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.