20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 8/7 - 12/7

Financial Report: 8/7 – 12/7


Της Μαριάννας Τζανέτου,

08/07/2019: Απώλειες σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε καθίζηση από τις 894,66 (την Παρασκευή), στις 878,17 μονάδες (-1,84%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 877,35 μονάδες και το υψηλότερο στις 900,31 μονάδες.

Νευρικότητα επικρατεί στην ελληνική αγορά, η οποία έχει προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα με το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών. Οι επενδυτές αναμένουν τις κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές αποκλίσεις από τις προεκλογικές φοροελαφρύνσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, ώστε να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς, με τους Θεσμούς, στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5%.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε την αναστολή της μετοχής του ΟΠΑΠ από το Χρηματιστήριο, καθώς αναμένεται ανακοίνωση σχετικά με την εταιρεία. Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι η δημόσια πρόταση που υποβλήθηκε από την τσεχική εταιρεία Sakza Group. Η συγκεκριμένη είναι μέτοχος και ελέγχει το 66,7% της κυπριακής επενδυτικής εταιρείας Emma Delta, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 33% του ΟΠΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, η τσεχική εταιρεία αυτή τη στιγμή ελέγχει το 22% του ΟΠΑΠ και είναι διατεθειμένη να αποκτήσει μέχρι και το 100% της τελευταίας.

09/07/2019: Οι απώλειες συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε πτώση από τις 878,17 στις 840,58 μονάδες (- 4,28%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 839,14 μονάδες και το υψηλότερο στις 875,49 μονάδες.

Μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup το μήνυμα που μετέφερε στην Ελλάδα τόσο το ίδιο όσο και το EcoFin (Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών θεμάτων) ήταν η ανησυχία για το αν η χώρα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο δημοσιονομικό της στόχο. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι οι προεκλογικές φοροελαφρύνσεις της προηγούμενης κυβέρνησης εκτιμάται ότι κόστισαν 1% του ΑΕΠ. Το παραπάνω γεγονός κάνει δύσκολο το έργο της νέας κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την πραγματοποίηση των υποσχέσεων της σχετικά με τις πρόσθετες μειώσεις φόρων και την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του πλεονάσματος.

Την ίδια στιγμή, σε έκδοση ομολόγου προχωρά η Εθνική Τράπεζα, το οποίο θα είναι τύπου 10NC5. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για δεκαετές ομόλογο με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πρώτη πενταετία. Το βιβλίο προσφορών πρόκειται να ανοίξει την Πέμπτη. Ακόμα, η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο, έπειτα από δημόσια πρόταση της Sakza Group με τίμημα 9,12€, μέσο όρο της τιμής της μετοχής το τελευταίο εξάμηνο.

10/07/2019: Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από δύο διορθωτικές συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο από τις 840,58 στις 861,58 μονάδες (+ 2,50%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 838,32 μονάδες και το υψηλότερο στις 864,16 μονάδες.

Θετικός καταλύτης για την ελληνική αγορά υπήρξε η απόφαση του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) σχετικά με την επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές. Η νέα κυβέρνηση έχει δώσει πράσινο φως στον ΟΔΔΗΧ για την έκδοση ομολόγου, καθώς οι χαμηλές αποδόσεις που σημειώνουν τα κρατικά ομόλογα το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελούν ισχυρό κίνητρο για μια τέτοια κίνηση. Δεν είναι γνωστή η χρονική διάρκεια του τίτλου, ωστόσο φαίνεται να απορρίπτεται το αρχικό σενάριο περί επταετές ομολόγου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αφού οι προσδοκίες σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης έχουν αρνητικό πρόσημο. Ως επακόλουθο έρχεται το σενάριο για δεκαπενταετή διάρκεια των επόμενων κρατικών τίτλων.

11/07/2019: Οριακά ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους περισσότερους τίτλους να κινούνται με θετικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο από τις 861,58 στις 863,33 μονάδες (+0,20%), το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 857,29 μονάδες και το υψηλότερο στις 876,02 μονάδες.

Οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση φαίνεται να προβαίνουν σε εναλλαγή θέσεων, προκαλώντας σημαντικές διακυμάνσεις στον ΓΔ, αλλά και στις τιμές διαφόρων τίτλων. Ωστόσο, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν πιέσεις τόσο από αγοραστές, όσο και από πωλητές. Συνέπεια ήταν η άνοδος των περισσοτέρων blue chips και η ισχυρή πτώση των τραπεζικών μετοχών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ελληνική Κεφαλαιαγορά κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα της και να κλείσει με οριακά κέρδη. Άλλωστε, η αγορά βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο αναζητά νέες ισορροπίες, εν μέσω των πιέσεων που δέχεται από τους θεσμούς αλλά και από την υπερφόρτωση των αποδόσεων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο άνοιξε με αρχική απόδοση της τάξεως του 9. Στόχος της τράπεζας είναι η άντληση έως και 400 εκατομμυρίων ευρώ.

12/07/2019: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την τελευταία ημέρα της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην πρώτη μετεκλογική εβδομάδα σημείωσε διόρθωση κατά 4,05%.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε καθίζηση από τις 863,33 στις 858,35 μονάδες (- 0,58%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 846,19 μονάδες και το υψηλότερο στις 865,19 μονάδες.

Η ελληνική αγορά δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τη σημαντική διόρθωση της τάξης του 7% που πραγματοποιήθηκε στις πρώτες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας. Οι επενδυτές αναμένουν την ορκωμοσία της βουλής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου, καθώς περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις για τη ΔΕΗ, το Ελληνικό και τη φορολογία. Όσον αφορά το φορολογικό, την ίδια ημέρα αναμένεται και η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιου για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, ο οποίος θα συζητήσει με την ελληνική πλευρά περί φορολογικών ελαφρύνσεων και πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο ΟΔΔΗΧ δηλώνει έτοιμος να προβεί στην έκδοση επταετούς ομολόγου, γεγονός το οποίο πιθανόν να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή στην αγορά ομολόγων, το νέο ομόλογό της Εθνικής Τράπεζας κατάφερε να προσεγγίσει πάνω από 140 επενδυτές, οι οποίοι κατέθεσαν προσφορές ύψους 1,65 δις ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 400 εκατομμύρια ευρώ που άντλησε η Εθνική Τράπεζα, με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 8,25%.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ