4.9 C
Athens
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Πολιτική Γνώμη Η πρώτη μεταμνημονιακή αυτοδυναμία πάει στην κεντροδεξιά

Η πρώτη μεταμνημονιακή αυτοδυναμία πάει στην κεντροδεξιά


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Με την ενσωμάτωση των exit polls να αγγίζει πλέον το 100% αλλά και την πρώτη εκτίμηση της singular logic να βγάζει παρόμοια νούμερα, έχει κλειδώσει η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό.

Στα χρόνια των μνημονίων είχαμε ξεχάσει την έννοια της εκλογικής αυτοδυναμίας, ενώ είχαμε συνηθίσει στο μοντέλο των βραχύβιων κυβερνήσεων συνεργασίας, με τις περισσότερες να μην ολοκλήρωναν την προβλεπόμενη τετραετία. Το τοπίο, όμως, αλλάζει ριζικά. Μετά από μια τετραετή διακυβέρνηση της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, η κεντροδεξιά επανέρχεται στο προσκήνιο των αποφάσεων, στο τιμόνι της χώρας, με μια καθαρή εντολή και με το αναγκαίο πολιτικό οξυγόνο ώστε να την κάνει πράξη.

Το κόμμα της κεντροδεξιάς κατέλαβε την πρώτη -αυτοδύναμη- θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνει μια θέση στην αξιωματική αντιπολίτευση με διόλου αμελητέα συσπείρωση. Το καθαρό αποτέλεσμα των exit polls δεν φανέρωσε καμία έκπληξη για τα δύο πρώτα κόμματα ενώ φαίνεται να καθαρίζει και τις «γκρίζες ζώνες» της μοίρας των μικρών κομμάτων.

Την πρώτη μεταμνημονιακή αυτοδυναμία όλα δείχνουν να την καθόρισε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεύρυνση και ανανέωση του κόμματος και η στάση για απεύθυνση σε όλους του Έλληνες με θετικό προγραμματικό λόγο. Μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων από το ΠΟΤΑΜΙ συνέβαλλε στην ξεκάθαρη εντολή που έλαβε η Ν.Δ. αλλά και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούσε να παρακολουθήσει τον προγραμματικό λόγο της Ν.Δ. που εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλη την Ελλάδα με μεστή έκφραση. Τέθηκαν συγκεκριμένα διλήμματα και ζητήματα, έτσι το αυτοδύναμο αποτέλεσμα δημιουργεί, όπως πολλοί λένε, μια εθνική δέσμευση της Ν.Δ. απέναντι στον κόσμο. Παρά όμως την ξεκάθαρη υπεροχή στο κοινοβούλιο, θα αναζητηθεί η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς.

Στο χώρο της κεντροαριστεράς θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και αναζητήσεις για τον ηγετικό σχηματισμό που θα ηγηθεί της κεντροαριστερής συσπείρωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί σε πρώτη αξιωματική αντιπολιτευόμενη δύναμη εξ αριστερών με καλά ποσοστά, με το Κίνημα Αλλαγής να έπεται, με αυξημένο ποσοστό συγκριτικά με εκείνο που έλαβε στις ευρωεκλογές. Το ερώτημα που γεννάται είναι η μορφή που θα λάβει η κεντροαριστερή αντιπολίτευση την επόμενη ημέρα απέναντι στην Ν.Δ. και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ. Θα είναι μια από κοινού θετική προγραμματική αντιπολίτευση ή θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί μια τυφλή ρεβανσιστική και ανεύθυνη αντιπολίτευση; Το ΚΙΝΑΛ θα χαρακτηρισθεί από πολιτικό οπορτουνισμό ή θα εξελιχθεί στο υπεύθυνο πρόσωπο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης;

Επίσης στο τραπέζι τίθεται και το ενδεχόμενο παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα, από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως μέχρι στιγμής οι τόνοι είναι χαμηλοί και οι βλέψεις προς αυτή τη κατεύθυνση, μέσα στο κόμμα, δεν έχουν εκφρασθεί ακόμα ανοιχτά. Πάντως η πιθανότητα παραίτησης υπάρχει, μέσα στον αναμενόμενο γενικότερο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εθνολαϊκισμός ως πολιτική συνταγή ηττήθηκε. Αυτό είναι το καίριο αποτέλεσμα της κάλπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρός στο πολιτικό στερέωμα όμως στην ηγεσία της χώρας υπάρχει μια νέα, δημιουργική κυβέρνηση, με νέα προτάγματα στα καθημερινά ζητήματα του κάθε πολίτη. Η δεξιά στην Ελλάδα δεν ακολούθησε τον δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας, αποδείχθηκε φτιαγμένη από ανθεκτικότερο υλικό και τώρα επανήλθε. Το σημαντικότερο είναι ότι μαζί της στην πρώτη θέση, κουβαλάει και έναν μεγάλο χώρο πολιτικού οξυγόνου για να κάνει πράξη το όραμα της. Με αυτόν τον «αέρα» οι ευθύνες μεγαλώνουν, το ρολόι μετράει κιόλας αντίστροφα.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Αρχισυντάκτης Έκδοσης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Υψηλάντης: Ο πατριώτης που θυσίασε τα πάντα

Του Νίκου Μελιτσιώτη, Ένας φλογερός πατριώτης, ένας γενναίος στρατιωτικός, ένας σπουδαίος ηγέτης. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου, ο οποίος θυσιάζει τα πάντα,...

Η επιτυχής συναλλαγματική σταθεροποίηση της Βουλγαρίας

Του Εμμανουήλ Προκάκη, Η Βουλγαρία, όπως άλλωστε και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ήρθε αντιμέτωπη με πολλές οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες κατά την μετάβαση...

Βοήθα, καλέ μου, μη φαγωθούμε μεταξύ μας

Της Σοφίας-Δυσσέλιας Λίτσα, Η παραπάνω φράση αποτελεί στίχο του τραγουδιού «Χίλια μύρια κύματα», του Νίκου Ξυλούρη και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η πολυτιμότερη παράκληση...

Το μικρότερο ποίημα του κόσμου

Της Αριάδνης-Παναγιώτας Φατσή, Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο είναι το μικρότερο ποίημα του κόσμου; Ακόμη κι αν εσείς προσωπικά δεν έχετε αναρωτηθεί, μέχρι το 2012 υπήρχε στο World...
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.