16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ καπετάνισσα που τα έβαλε με τον ρατσισμό

Η καπετάνισσα που τα έβαλε με τον ρατσισμό


Του Θάνου Ι. Κουλουβάκη,

Η Καρόλα Ρακέτε, η πλοίαρχος του Sea Watch 3, πριν από μερικές μέρες αρνήθηκε να υπακούσει τις εντολές που τις έδινε το ιταλικό ναυτικό και κατόρθωσε να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Το ζήτημα που προέκυψε και το ναυτικό πήρε θέση απαγορεύοντας στην καπετάνισσα να δέσει το πλοίο είναι ότι η Καρόλα είχε διασώσει 42 πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονταν στη θάλασσα, και προσπαθούσε να αποβιβαστούν στο προαναφερθέν λιμάνι.

Εν τέλει, η Καρόλα, αφού κατάφερε να σώσει αυτούς τους ανθρώπους και να τους μεταφέρει με ασφάλεια ως το λιμάνι, πιάστηκε από τις ιταλικές αρχές και της επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός. Ευτυχώς, όμως, ο περιορισμός αυτός έπαψε να υφίσταται· το δικαστήριο πήρε τη σωστή απόφαση και απελευθέρωσε την Καρόλα από τις κατηγορίες που της είχαν προσδώσει.

Βέβαια, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch, της οποία μέλος ήταν και η Καρόλα, η ίδια δέχεται απειλές και γι’ αυτό το λόγο έχει μεταφερθεί σε μυστική τοποθεσία προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσωπική της ασφάλεια. Το παραπάνω γεγονός αποδεικνύει το μένος που έχουν ορισμένοι για ανθρώπους που αγωνίζονται και – πάνω απ’ όλα – σέβονται τις ζωές των συνανθρώπων τους. Διότι, αν δεν βρισκόταν η Καρόλα σε αυτή τη θάλασσα εκείνη τη μέρα, ενδεχομένως να θρηνούσαμε 42 νεκρούς. Το γεγονός αυτό, επίσης, αποδεικνύει το μίσος και την κακία που διέπει ανθρώπους με εξουσία, οι οποίοι δεν υπολογίζουν ούτε στο ελάχιστο τους άλλους ανθρώπους· δεν τους υπολογίζουν σε τέτοιο βαθμό που – απ’ ότι φαίνεται – δεν τους ενδιαφέρει αν ζουν ή αν πεθαίνουν.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Οφείλουμε να αναλογιστούμε τι έχει πάει τόσο λάθος στην κοινωνία μας, ώστε να μην είναι πρωτεύον ζήτημα η εξασφάλιση της ασφάλειας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής· αλλά, αντ’ αυτού, να μοιράζονται απειλές σε ανθρώπους που προσπαθούν να βοηθήσουν έμπρακτα τους συνανθρώπους τους όταν το έχουν ανάγκη.
Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση, λοιπόν, είναι ότι αντί να δοθούν συγχαρητήρια σε αυτήν την γυναίκα για το έργο της, αναγκάστηκε – ή μάλλον την ανάγκασαν – να υπερασπίζεται τον εαυτό της σε αίθουσες δικαστηρίων και να εξηγεί τα αυτονόητα. Ευτυχώς – όπως ήδη μερικώς αναφέρθηκε – η δικαστής αθώωσε την Καρόλα και μάλιστα ανέφερε ότι η Καρόλα εκπλήρωνε το καθήκον της, δηλαδή να προστατεύει ανθρώπινες ζωές.

Σε αντίθεση με τη δικαστή, εν τούτοις, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, εξακολουθεί να κατηγορεί την Καρόλα, δηλώνοντας μάλιστα ότι τη θεωρεί εγκληματία. Ο ακροδεξιός υπουργός θεώρησε την απόφαση του δικαστηρίου άδικη και ισχυρίζεται ότι θα έπρεπε να επιβληθούν σκληρές ποινές και κυρώσεις.
Αυτή η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε μια χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης είναι εκ των πραγμάτων κομμάτι μιας ευρύτερης αντίληψης αναφορικά με την ανθρώπινη ζωή και με τον τρόπο που η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι αντιδράσεις του Σαλβίνι αντανακλούν μία βαθιά φασίζουσα ιδεολογία, η οποία καμία θέση δε θα έπρεπε να έχει σε καμία χώρα του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα διαρκείς αντιδράσεις έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται με βία και ρατσιστικές ρητορικές.

Συνεπώς, μπορεί το εν λόγω περιστατικό να συνέβη στην Ιταλία, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε μας αφορά άμεσα όλους και όλες. Διότι ο φασισμός και ο ρατσισμός – όπως αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα – εξαπλώνονται ραγδαία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι υποχρέωση όλων μας να μην τους επιτρέψουμε να έχουν καμία θέση στις κοινωνίες μας και καμία ισχύ. Ενδεχομένως να μην μπορούμε όλοι και όλες να γίνουμε σαν την Καρόλα· όμως μπορούμε να υποστηρίζουμε τις δράσεις τόσο σπουδαίων και θαρραλέων ανθρώπων.


Θάνος Κουλουβάκης

Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ