Συνέντευξη στον Μάνο Ανθουλάκη,

Ο Σπύρος Καρανικόλας είναι νομικός και αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 2005, κατέχει ένα μεταπτυχιακό τίτλο από το τμήμα Νομικής του University College of London (UCL) με κατεύθυνση «European, Human Rights and English Law», ενώ είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Queen Mary, με θέμα της διδακτορικής του διατριβής «The impact of EU criminal law on the Greek criminal justice system».

Λίγα 24ωρα πριν τις εθνικές εκλογές, μιλάει στο offline post και στον Μάνο Ανθουλάκη για τη νέα του εκλογική μάχη στην Α’ Αθηνών, την πολιτική και ηλικιακή ανανέωση του Κινήματος Αλλαγής, το 24ωρο ενός επαγγελματία νομικού και υποψήφιου και το μήνυμα που θέλει να δώσει για τις επερχόμενες εκλογές.

  • Στη δεύτερη εκλογική σας προσπάθεια, είστε υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας μαζί με ιστορικά στελέχη του κόμματος όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης. Τι διαφορά έχει αυτή η «μάχη» από την προηγούμενη που δώσατε;

Κάθε εκλογική προσπάθεια έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η «μάχη» που δίνει κάθε υποψήφιος έχει πάντα τις δικές της δυσκολίες. Το να προσφέρεις στο συνολικό αποτέλεσμα του κόμματος είναι αυτό που πρέπει να μετράει και κάθε αποτέλεσμα έχει πάντα τις δικές του εκπλήξεις. Είναι σημαντικό για εμένα ότι η Πρόεδρος μου έδωσε την ευκαιρία να μετρήσω τις δυνάμεις μου σε μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες όλης της Ελλάδας, ενώ, ταυτόχρονα, το ότι είναι συνυποψήφιός μου ο Κώστας Σκανδαλίδης, πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης, μου δίνει το κίνητρο να δώσω το 110% των δυνάμεών μου για τη μάχη του Κινήματος Αλλαγής.

  • Με τις πρόσφατες Ευρωεκλογές να αναδεικνύουν το Κίνημα Αλλαγής καθαρά ως τρίτη δύναμη του πολιτικού μας συστήματος, ποιος μπορεί να θεωρηθεί ως ο επόμενος στόχος του Κινήματος στις εθνικές εκλογές;

Οι εθνικές εκλογές για το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα μεγάλο στοίχημα, υπό την άποψη ότι τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής στις δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο. Όπως κι όταν οι δημοσκοπήσεις μας έδειχναν «πεσμένους» έτσι και τώρα εμείς επιλέγουμε τις δημοσκοπήσεις να τις κάνουμε έξω στην κοινωνία. Ο στόχος για το Κίνημα Αλλαγής είναι να είναι μία υπεύθυνη δύναμη που θα είναι χρήσιμη την επόμενη μέρα είτε σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας, όπου θα παρέχει από την πλευρά της Αντιπολίτευσης την απαραίτητη στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που ως Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν είτε σε μία κυβέρνηση αυτοδύναμη ως αρωγός στην προσπάθεια της πολιτικής σταθερότητας. Ο επόμενος στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι η αύξηση των ποσοστών του και η περαιτέρω επαφή με τους πολίτες και την κοινωνία. Θέλουμε το Κίνημα Αλλαγής να είναι το μέσο επαφής των πολιτών με την πολιτική.

  • Από τη θέση του αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου διακριθήκατε για τη μαχητικότητά σας στα πάνελ. Πέραν του δυναμισμού που προτάσσετε, τι άλλο μπορεί να περιμένει από σας ο ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ που θα επιλέξει εσάς ως εκφραστή του;

Ως Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου μου δόθηκε η ευκαιρία να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Κάθε φορά που ήμουν καλεσμένος σε κάποιο Μέσο προσπαθούσα να παρουσιάσω τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής και να τις προωθήσω στους πολίτες που μας παρακολουθούν, ταυτόχρονα στην καθημερινή μου επαφή με τους πολίτες είμαι πάντα διαθέσιμος να ακούσω τους προβληματισμούς τους, τις ανησυχίες τους και εάν μου δοθεί η ευκαιρία κι εκλεγώ να τους εκπροσωπήσω και να προσπαθήσω να βρω λύση σε αυτούς. Πέρα από τα Μέσα, η προσωπική επαφή με τους πολίτες είναι αυτή που έχει σημασία και πρέπει όλοι εμείς που εκπροσωπούμε το Κίνημα Αλλαγής, πέρα από τις μάχες των πάνελ, να περνάμε στην ενεργό δράση και να μεταφέρουμε όσα μας λένε οι πολίτες στο Κοινοβούλιο, για το λόγο αυτό ζητώ την ψήφο των πολιτών, ώστε να συνεχίσω αυτή τη μάχη κι από τα έδρανα της Βουλής και για να φέρουμε όλοι μαζί την πραγματική αλλαγή που όλοι θέλουμε, αξίζουμε και μπορούμε!

  • Το Κίνημα Αλλαγής σε αυτές τις εκλογές έχει το προφίλ της ηλικιακής και πολιτικής ανανέωσης με πρόσωπα νέα σε ηγετικές θέσεις καθώς και υποψηφίους βουλευτές. Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αποτελέσετε ξανά ως κόμμα τον πυρήνα έκφρασης των νέων;

Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Υπάρχουν ευτυχώς πολλοί νέοι που μπορούν να φέρουν την αλλαγή. Ο τόπος χρειάζεται πολιτική ανανέωση και δεν αφορά μόνο την ηλικία, αφορά και το γεγονός ότι όλοι εμείς που συμμετέχουμε ως νέοι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής, έχουμε να προσφέρουμε και κάτι φρέσκο στα κοινά του τόπου μας. Οι υποψήφιοι με το Κίνημα Αλλαγής που είναι πρωτοεμφανιζόμενοι στο στίβο της πολιτικής είναι όλοι νέοι με όραμα, σπουδές, καριέρες ο καθένας στον τομέα του και πραγματικά έχουν άποψη για τα αληθινά προβλήματα της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά την Πρόεδρο που εμπιστεύεται για την πρώτη γραμμή τους νέους και τους δίνει βήμα για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ολική αλλαγή. Πιστεύω ότι όλα τα προοδευτικά κόμματα εν τέλει κερδίζουν τους νέους και γίνονται εκφραστές τους και στην Ελλάδα η μόνη προοδευτική δύναμη, που είναι υπεύθυνη κι ενωτική, με προτεραιότητα το καλό της χώρας μας είναι το Κίνημα Αλλαγής.

  • Η κρίση έκανε τον κόσμο να απογοητευτεί από την πολιτική και να γυρίσει την πλάτη στην κάλπη. Ποια είναι η πρότασή σας προκειμένου να μειωθεί η αποχή;

Κάθε ψήφος έχει σημασία, μπορεί να είναι η δική σου μπορεί η δική μου, στην κάλπη όμως είναι ακριβώς ίδιο το βάρος της. Όλοι οι πολίτες έχουμε πάνω από όλα την ηθική υποχρέωση να ψηφίσουμε με βάση τις προτάσεις του κάθε κόμματος αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να βελτιώσει έστω και λίγο την καθημερινότητά μας. Πρέπει όλοι μας να έχουμε άποψη κι όχι να απέχουμε και να ρίχνουμε το φταίξιμο στις κυβερνήσεις, όποιες κι αν αυτές είναι. Η αποχή είναι κατευθείαν ίση με την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και αυτό οδηγεί αντίστροφα και στην απαξίωση των ζητημάτων που αφορούν τους πολίτες. Η κρίση μας πρέπει να εκφράζεται στις κάλπες κι ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όπως η τωρινή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τσίπρας επέλεξαν να κάνουν εθνικές εκλογές 1 μήνα μετά από τις 3 μεγάλες εκλογές μόνο και μόνο για να ποντάρουν με μικροπολιτική λογική στη μαζική αποχή και να διασώσουν τα ποσοστά τους όσο γίνεται περισσότερο. Είναι η στιγμή να δώσουμε αξία στην ψήφο μας, να στηρίξουμε το κόμμα που πραγματικά μας εκφράζει με βάση το πρόγραμμά του και χωρίς ταμπέλες και να πάμε τη χώρα ένα βήμα μπροστά. Η αποχή δεν είναι λύση, ζητάμε από όλους τους πολίτες να επιλέξουν τη συμμετοχή στη γιορτή της Δημοκρατίας και να εκφραστούν στην κάλπη, όχι προς κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά προς τα κόμματα που πιστεύουν ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Το Κίνημα Αλλαγής έχει μία υπεύθυνη πρόταση για όλα τα ζητήματα και είναι η ώρα οι προτάσεις του να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά και στην κοινωνία και στη Βουλή.

  • Έχοντας βιώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο και την κρίση εργαζόμενος ως νομικός στην χώρα, τι οφείλει να γίνει προκειμένου η γενιά του brain drain να αλλάξει σε brain-gain;

Η νέα γενιά πρέπει να αποκτήσει κίνητρα για να επιστρέψει στη χώρα μας. Έχοντας συμπληρώσει τις σπουδές μου στο εξωτερικό, έχω βιώσει πώς νιώθει ο νέος που φεύγει γεμάτος σπουδές κι εφόδια για το εξωτερικό νιώθοντας την αβεβαιότητα όταν επιστρέψει πίσω για να ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα στο επάγγελμα που θα έχει επιλέξει.

Τα κίνητρα που δίνουμε εμείς ως Κίνημα Αλλαγής αφορούν κυρίως στην μείωση των φόρων καθώς και στη φορολογική ελάφρυνση των νέων επιχειρήσεων για τα πρώτα τους χρόνια λειτουργίας, με σκοπό να δώσουμε κίνητρο σε όλους να δοκιμάσουν στην πράξη τις ιδέες τους και να μη χρειάζεται να επενδύσουν ή να επιχειρήσουν στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα δίνουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους να κάνουν οικογένειες με κάποια μικρά οικονομικά στηρίγματα, που, όμως, είναι σημαντικά για τις πρώτες ανάγκες μίας οικογένειας για να αντιμετωπίσουμε την υπογεννητικότητα. Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στους πολίτες με προτάσεις που στηρίζονται στα τωρινά δημοσιονομικά δεδομένα και χωρίς υπερβολές, με προγράμματα που είναι εφαρμόσιμα και αξιοποιήσιμα.

  • Δικηγόρος, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου και υποψήφιος βουλευτής. Μέσα σ’αυτό το απαιτητικό 24ωρο υπάρχει χρόνος για αποφόρτιση και ανάκτηση δυνάμεων;

Αν και προεκλογικά ο χρόνος είναι πραγματικά συμπυκνωμένος, πάντα βρίσκω λίγο χρόνο για να πηγαίνω γυμναστήριο. Φροντίζω πολύ τη σωματική μου υγεία γιατί πιστεύω ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική και γιατί πραγματικά η άσκηση με κάνει να νιώθω αποτοξινωμένος. Όσο δύσκολο κι αν είναι το πρόγραμμά μου, ακόμα και αργά το βράδυ είναι για εμένα ο τρόπος εκτόνωσης και ψυχικής αποφόρτισης. Εξάλλου, ο πολιτικός στίβος είναι σαν το μαραθώνιο, όσο και να τρέξεις πάντα υπάρχει έξτρα απόσταση για να καλύψεις και να τερματίσεις. Η ανάκτηση δυνάμεων για εμένα είναι απαραίτητο συστατικό για το καλό ξεκίνημα της επόμενης ημέρας και η άσκηση είναι το μέσο για να το πετυχαίνω.

  • Ένα μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε εν όψει των εκλογών;

Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να δώσει τις μάχες από την πλευρά της Αντιπολίτευσης στην επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση, όποιας μορφής κι αν αυτή είναι, δίνοντας έμφαση στα προγραμματικά πλαίσια και τις προτάσεις που θα υπάρχουν. Ζητάμε τη στήριξη των πολιτών για να έχουμε τη δύναμη να προβάλλουμε το πρόγραμμά μας και να εφαρμοστεί μεγάλο κομμάτι από αυτό, γιατί είναι το μόνο πρόγραμμα που χωρίς υπερβολές στηρίζεται στα δημοσιονομικά δεδομένα και δίνει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και προοπτική στη χώρα. Ζητάμε από το λαό να δώσει τη στήριξή του στη Δημοκρατική Παράταξη, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε εδώ πιο ενωμένοι από ποτέ και δίνουμε τη μάχη για ένα καλύτερο αύριο. Το αποτέλεσμα, ακόμα κι αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάποια σημεία, δεν έχει κριθεί, το μέτρημα θα γίνει αφού κλείσουν οι κάλπες. Ζητάμε από όλους τους πολίτες να εκφραστούν στις κάλπες και να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στη σχέση τους με την πολιτική.