22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔημήτρης Τσιόδρας: «Χρειαζόμαστε επειγόντως αντιβίωση στην μιζέρια, τώρα είναι η ώρα της...

Δημήτρης Τσιόδρας: «Χρειαζόμαστε επειγόντως αντιβίωση στην μιζέρια, τώρα είναι η ώρα της θετικής ψήφου»


Συνέντευξη στον Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

Ο Δημήτρης Τσιόδρας γεννήθηκε στο Μάναρη Αρκαδίας το 1959 και τα τελευταία 40 χρόνια ζει στο κέντρο της Αθήνας, στο Παγκράτι. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακά στις Διεθνείς Σχέσεις στο Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University, στη Βοστώνη.

Από το 1989 εργάζεται ως δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ. Για περισσότερο από μια δεκαετία κάλυπτε το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας. Ασχολείται συστηματικά με ζητήματα πολιτικής θεωρίας και οικονομίας, διεθνών σχέσεων, καθώς και με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενώ είναι συγγραφέας του επιτυχημένου βιβλίου “Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί” (Εκδόσεις Μίνωας, 2017).

Η εμπλοκή του με την ενεργό πολιτική έγινε σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, στη διάρκεια της κρίσης. Διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και στη συνέχεια ορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, σημερινού επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε δε για 4 χρόνια, εκπρόσωπος Τύπου στο Ποτάμι. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, είναι υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών, με τη Νέα Δημοκρατία.

Στη συνέντευξή του στο OffLine Post, μας μίλησε για τη συστράτευσή του με τη Νέα Δημοκρατία, την προοπτική αυτοδυναμίας, το μήνυμά του προς τους συμπολίτες του για τις ερχόμενες εκλογές και πολλά ακόμα.

  • Πώς πήρατε την απόφαση να συστρατευτείτε με τη Νέα Δημοκρατία και να είστε υποψήφιος σε αυτές τις εθνικές εκλογές;

Ήμουν και παραμένω σταθερός υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων σε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κατεύθυνση προς όφελος της πατρίδας και των πολλών. Mε τα στελέχη της ΝΔ δώσαμε τις μάχες για να μείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά και συγκρουστήκαμε με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ υβριζόμενοι και λοιδωρούμενοι. Στα ζητήματα της οικονομίας και της παιδείας οι απόψεις είναι σχεδόν κοινές.

Η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει πολλά για την επόμενη δύσκολη μέρα. Δεν είναι λαϊκιστής, είναι μεθοδικός, είναι φειδωλός σε υποσχέσεις και λέει πράγματα που μπορούν να γίνουν. Αυτό εμένα με εμπνέει να συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου για να βγάλουμε τη χώρα από τη μιζέρια και να την οδηγήσουμε στο ξέφωτο της ανάπτυξης.

  • Με ποια κριτήρια επιλέξατε να θέσετε υποψηφιότητα στην Α’ Αθηνών και ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι προκλήσεις που παρουσιάζει η εκλογική σας περιφέρεια;

Ζω στο κέντρο της Αθήνας, στο Παγκράτι (με ένα μικρό διάλειμμα στους Αμπελόκηπους), εδώ και 40 χρόνια. Γνωρίζω καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μέση ελληνική οικογένεια. Καταλαβαίνω τα προβλήματα του ανθρώπου της διπλανής πόρτας. Τους εξοντωτικούς φόρους, την δύσκολη καθημερινότητα, την ανασφάλεια και την αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας. Έχω δυο παιδιά 18 και 27 ετών και θέλω, όπως και όλοι οι νέοι, να έχουν ευκαιρίες στον τόπο τους.

Οι Έλληνες έχουν περάσει μια δύσκολη 10ετία και πολλοί πιστεύουν ότι “τίποτα δεν γίνεται”. Θα τους αποδείξουμε ότι γίνεται. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σέρνεται. Μπορεί να φύγει γρήγορα μπροστά. Στις γειτονιές της Αθήνας η πολιτική αλλαγή θα γίνει ορατή πολύ σύντομα, αφού από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Εφόσον οι πολίτες της Α’ Αθήνας με εμπιστευθούν να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή, να είναι σίγουροι ότι θα με βρουν και την επόμενη μέρα.

  • Παρατηρώντας ολοένα και περισσότερους συναδέλφους σας να είναι υποψήφιοι στις ερχόμενες εκλογές, πόσο δύσκολο θεωρείτε πως είναι για έναν- επί πολλά χρόνια- δημοσιογράφο να περνάει στην αντίπερα όχθη και να εισέρχεται στο χώρο της πολιτικής;

Ανέκαθεν θεωρούσα τον εαυτό μου ενεργό πολίτη. Η ανώτερη ιδιότητα κατά τον Αριστοτέλη. Υπηρέτησα την δημοσιογραφία για 26 χρόνια. Με την πολιτική βέβαια ασχολιόμουν και τότε αλλά από άλλο μετερίζι. Στη δημοσιογραφία κάνεις ρεπορτάζ, αναλύσεις και κριτική. Στην πολιτική συμμετέχεις στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Μπήκα στην πολιτική μέσα στην πυρήνα της κρίσης, όταν τα πράγματα «έκαιγαν». Γιατί θεωρώ ότι είναι “ο πόλεμος της γενιάς μου” και ήθελα να είμαι στην πρώτη γραμμή.

Επειδή μερικές φορές τα όρια είναι δυσδιάκριτα, θέλω να τονίσω ότι ένας καλός δημοσιογράφος δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ένας χρήσιμος πολιτικός. Το πολιτικό αισθητήριο και η αναλυτική ικανότητα είναι απαραίτητη συνθήκη άλλα όχι ικανή, από μόνη της.

Επαγγελματίας πολιτικός δεν είμαι, ούτε φαντάζομαι τον εαυτό μου αιωνίως σε μια πολιτική καρέκλα. Θεωρώ όμως ότι διαθέτω την τεχνοκρατική επάρκεια και την πολιτική εμπειρία να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους της Α’ Αθήνας, αν μου δώσουν την ευκαιρία.

  • Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια μεγάλη νίκη στις Ευρωεκλογές, καταγράφοντας μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό της από το ξεκίνημα της κρίσης και τις εκλογές του 2009. Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και πόσο κοντά πιστεύετε ότι βρίσκεται να το πραγματοποιήσει;

Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερή κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει σε ένα νέο κύκλο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Χρειάζεται, λοιπόν, αυτοδυναμία προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει λυμένα τα χέρια να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι να πετύχουμε τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με σοβαρότητα, σεμνότητα και ενωτικό λόγο.

Στις 7 Ιουλίου, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αφήσει πίσω της την μιζέρια. Είναι η ώρα οι πολίτες να εμπιστευθούν τη ΝΔ και να στηρίξουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία μπορεί να βγάλει οριστικά την Ελλάδα από την κρίση και να την οδηγήσει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, με καλύτερες μέρες για όλους. Για να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, να δημιουργήσουμε δουλειές και προοπτική για τα παιδιά μας.

  • Ποιες πιστεύετε πως πρέπει να είναι οι βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, την επαύριο της εκλογικής μάχης;

Ο στόχος μας, όπως γνωρίζετε, είναι να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Μειώσεις στους φόρους, απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επενδύσεων, δημιουργία ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού κράτους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πάταξη της γραφειοκρατίας, αποτελούν τις πρώτες κινήσεις της αυριανής κυβέρνησης της ΝΔ. Θα σπεύσουμε να αποκαταστήσουμε το οικονομικό κλίμα που θα συμβάλλει στην δημιουργία σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Αυτό εκτιμούν και οι αγορές και προεξοφλούν την μεγάλη αλλαγή: Όσο υποχώρησαν τα spreads σε τέσσερα χρόνια, από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Αύγουστο του 2018, τόσο και ακόμη περισσότερο υποχώρησαν την εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές.

  • Είναι έτοιμη, κατά τη γνώμη σας, η Νέα Δημοκρατία για ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις, μετεκλογικά, ώστε να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα της χώρας, όταν καταστεί αναγκαίο;

Όσο πιο ισχυρή εντολή δώσουν οι πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, τόσο πιο αποφασιστικά θα ανακτήσει η χώρα τη χαμένη της εμπιστοσύνη. Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας. Πιστεύω ότι οι πολίτες δεν θα ρισκάρουν να μπει η χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Αυτό θα συμβεί μόνο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει την πλειοψηφία. Χωρίς αυτοδυναμία, η ΝΔ δεν θα μπορεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, δηλαδή να καταργήσει την απλή αναλογική. Θα χρειάζονται τέσσερα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα οδηγηθούμε σε χάος. Αυτό οι πολίτες το ξέρουν και το ζυγίζουν κατάλληλα. Όσον αφορά την επόμενη μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι, θα απευθυνθεί σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα απαραίτητων αλλαγών με την στήριξη και την συνδρομή όσο το δυνατόν περισσοτέρων. Δεν περισσεύει κανείς ικανός.

  • Πόσο σημαντική θεωρείτε την ενεργοποίηση των νέων και την συμμετοχή τους στα κοινά; Μπορεί αυτή να συντελέσει στην αναβάθμιση του χώρου της πολιτικής, καθώς και της χώρας;

Δεν μπορούμε να διαμορφώνουμε το μέλλον της χώρας ερήμην της νέας γενιάς! Πρέπει όχι μόνο να συμμετέχει αλλά και να πρωταγωνιστεί, όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν. Χρειαζόμαστε φρέσκα μυαλά, νέες ιδέες, και την διαφορετική οπτική των νέων. Κι αυτοί, βέβαια, πρέπει να συνομιλούν μαζί μας και να μην μας σνομπάρουν. Το τρολάρισμα το αντέχω, την πλήρη αδιαφορία οφείλω να πω ότι δε την καταλαβαίνω.

  • Δεδομένης της υποψηφιότητάς σας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να εκπέμψετε προς τους συμπολίτες σας και ιδίως τη νέα γενιά, ενόψει των ερχόμενων εκλογών, αλλά και της επόμενης μέρας για την Ελλάδα;

Τα νέα παιδιά και οι 30άρηδες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν, πλέον, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεγελάστηκαν. Δεν πρέπει, όμως, να απογοητευτούν. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η ενίσχυση της αξιοκρατίας παντού, ξεκινώντας από το κράτος. Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει ένα εθνικό σχέδιο για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, για να δημιουργηθούν σταθερές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Κι αυτό γίνεται με επενδύσεις ντόπιες και ξένες και με στήριξη της επιχειρηματικότητας. Εναλλακτική δεν υπάρχει. Η ανεργία είναι το τέρας που καταστρέφει ζωές. Η μόνη συζήτηση που έχει νόημα για το αύριο είναι η συζήτηση για προοδευτικές πολιτικές που θα ενισχύσουν την απασχόληση.

Οι νέοι πρέπει να συνεχίσουν να απαιτούν το καλύτερο για τον εαυτό τους αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Να συνεχίσουν να κάνουν όνειρα και να τα κυνηγάνε. Αποτελούν την πιο μορφωμένη γενιά που διέθετε ποτέ η χώρα και πρέπει με σκληρή δουλειά όλων μας, να μπορέσουν να δημιουργήσουν εντός συνόρων. Ο κόσμος αλλάζει και αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, πρέπει να κάνουμε άλματα προς τα εμπρός. Όσο καθυστερούμε τρώμε τις σάρκες του τόπου. Χρειαζόμαστε επειγόντως αντιβίωση στην μιζέρια. Τώρα είναι η ώρα της θετικής ψήφου.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ