21.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΣαντορίνη: Το νόμιμο "ναρκωτικό"

Σαντορίνη: Το νόμιμο “ναρκωτικό”


Της Ευγενίας Κολοβού,

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», λένε. Η φράση αυτή δικαιώνεται περίτρανα σαν ρίξεις μία ματιά στο νησί της Σαντορίνης, εκεί όπου η έκρηξη ενός ηφαιστείου δεν γέννησε μόνο ένα «καλό» να ευφράνει τις αισθήσεις… Η άγρια ομορφιά, τα ειδυλλιακά τοπία, οι χρωματιστές παραλίες και οι μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις δικαίως κάνουν την Σαντορίνη έναν αγαπημένο προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Από το σκηνικό δε θα μπορούσαν να λείψουν τα ολόλευκα σπιτάκια, χτισμένα στο χείλος του γκρεμού και οι εκκλησίες με τρούλους στο χρώμα του ουρανού, μιας και μιλάμε πάντα για ένα κυκλαδικό νησί. Κι όταν το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα ρίξει το σύνθημα, τα κοκτέιλ, τα ποτά και τα πάρτι δίνουν τον ρυθμό, μέχρι να παραχωρήσουν πάλι τη θέση τους στο φως.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα της φύσης αποτελεί η «Καλντέρα» της Σαντορίνης που δημιουργήθηκε το 1613 π. Χ., όταν μετά από την αποκαλούμενη «Μινωική Έκρηξη», βυθίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της νήσου «Στρογγύλης» και δημιουργήθηκαν μετέπειτα τα νησιά «Θηρασία», «Ασπρονήσι» και «Νέα Καμένη». Το μυστήριο γύρω από την ηφαιστειακή έκρηξη αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για να δημιουργηθούν υποψίες όσον αφορά τον πιθανό συσχετισμού του  νησιού με την «Χαμένη Ατλαντίδα» του Πλάτωνα. Ωστόσο, όσες έρευνες διεξήχθησαν στάθηκαν άκαρπες, καθώς όλες οι πιθανές ενδείξεις είχαν πια χαθεί κάτω από τα προϊόντα του ηφαιστείου. Παρόλ’ αυτά, μπορείς να δεις από κοντά τα ηφαίστεια με καράβι, είτε από το παλιό λιμάνι κάτω από τα Φηρά, είτε από το νέο στον «Αθηνιό» και το «Αμμούδι», κάτω από την Οία. Μια βόλτα από τον κρατήρα του ηφαιστείου στην «Νέα Καμένη» σίγουρα δεν είναι κάτι που κάνεις κάθε μέρα…

Γραφικά χωριά στολίζουν την «Καλδέρα» με λιθόστρωτα σοκάκια και κάθε λογοίς αρχιτεκτονικά σύνολα που συγκροτούν τη προσωπική τους ταυτότητα. Έχουμε τα «Φηρά», τον πυρήνα του νησιού με τις καφετέριες, τα πολυτελή εστιατόρια, τα μουσεία κι την έντονη, βραδινή ζωή. Ακολουθεί το Ημεροβίγλι, το υψηλότερο σημείο της «Καλδέρας» με τον «Σκάρο», όπου άλλοτε βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Σαντορίνης και την «Οία» με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που μαγεύει κάθε ζευγάρι που το απολαμβάνει αγκαλιά. Δεν είναι λίγοι άλλωστε, όσοι διανύουν υπερπόντιες αποστάσεις με σκοπό να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης σε αυτό το τόσο ρομαντικό τοπίο. Συνεπώς, έχει αυξηθεί σημαντικά ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη, ο οποίος πλέον αποτελεί και ξεχωριστό κεφάλαιο στην τουριστική βιομηχανία της νήσου.

Το ηφαίστειο άφησε μια για πάντα το αποτύπωμα του στη φύση και όχι μόνο…

Τα όσα ξέρουμε σήμερα για την «Προϊστορική Πόλη» στη περιοχή του Ακρωτήριου τα οφείλουμε κυρίως στα υλικά της έκρηξης του ηφαιστείου (που κάλυψαν όλο το νησί) και την διατήρησαν κάτω από την τέφρα. Πρωτοκατοικήθηκε κατά την Ύστερη Νεολιθική περίοδο (4500 π.Χ.) και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου κατά τα προϊστορικά χρόνια, με αποκορύφωμα την Μέση και Πρώιμη Ύστερη Εποχή του Χαλκού (20ος– 17ος αιώνας π.Χ.). Τη σημαντική της ανάπτυξη προδίδουν η άψογη πολεοδομική της οργάνωση, το αποχετευτικό της δίκτυο, τα κτήρια με τους πολλούς ορόφους, οι πλούσιες τοιχογραφίες, τα έπιπλα και τα σκεύη που βρέθηκαν κάτω από τις «στάχτες» της φυσικής καταστροφής. Ότι είχε επεκτείνει τις επαφές της και με άλλες περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο, επιβεβαιώθηκε από τα εισαγμένα προϊόντα που εντοπίστηκαν στον χώρο, με προέλευση την μινωική Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Το μεγαλείο της φύσης δεν έχει τελειωμό στη Σαντορίνη, όπου θα βρεις μοναδικές  παραλίες με τους πιο ασύλληπτους χρωματισμούς και πετρώματα που θα σου κόψουν την ανάσα. Επιβάλλεται να χαλαρώσεις στη ξακουστή «Κόκκινη Παραλία» που οφείλει το όνομα της στις κόκκινες αποχρώσεις της. Η «Βλυχάδα» από την άλλη , χαρακτηρίζεται από ψηλούς και σμιλευμένους βράχους που καταλήγουν σε μαύρη αμμουδιά και ένα απέραντο μπλε για στιγμές χαλάρωσης.

Η παραλία «Καμάρι» ή αλλιώς «Μαύρη Παραλία» προτιμάται από οικογένειες, ζευγάρια και παρέες, γιατί συνδυάζει τα πάντα… φυσική ομορφιά, αμμουδιά και βότσαλο και το διαυγές θαλασσί. Φοβερή είναι η αντίθεση χρωμάτων στην «Άσπρη Παραλία» με τα λευκά βράχια, την ψιλή μαύρη άμμο και τα κρυστάλλινα νερά. Και η λίστα δε σταματάει εκεί..

Και επειδή έχουμε πέντε αισθήσεις, η γεύση και η οσμή έχουν σειρά! Η Σαντορίνη- ετοιμοπόλεμη για άλλη μια φορά- έχει και εδώ την απάντηση. Λόγω της ιδιαίτερης σύστασης του εδάφους του, το νησί παράγει μοναδικές ποικιλίες, όπως τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη, το Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ, την Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ, την κάπαρη και τα καπαρόφυλλα. Πρόκειται για εδέσματα που αξίζει να δοκιμάσεις, αλλά και να αγοράσεις για το σπίτι σου. Αν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία της παραγωγής οίνου, μπορείς να επισκεφθείς το κέντρο οινοτουρισμού του οινοποιείου «SantoWines», ώστε να ξεναγηθείς στις κάβες παλαίωσης και να γευτείς τις ντόπιες λιχουδιές τους.

Μπορεί να απέχει οχτώ ώρες από την πρωτεύουσα, ο χρόνος σταματάει όμως μόλις φτάσεις. Και κερδίζεις τελικά αυτά που έχασες και ακόμα παραπάνω…


Βιβλιογραφικές αναφορές

Ευγενία Κολοβού
Γεννημένη το 1997 στο New Jersey και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Θρακομακεδόνων και προπτυχιακή φοιτήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Αρθρογράφος στον τομέα του τουρισμού στην κατηγορία Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ