21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΠεριφερειακές εκλογές στη Κρήτη: Η μεγάλη πρωτιά

Περιφερειακές εκλογές στη Κρήτη: Η μεγάλη πρωτιά


Της Κατερίνα Κοντογιάννη,

Βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά τις Περιφερειακές, Δημοτικές, Κοινοτικές εκλογές και τα αποτελέσματα σε πολλές περιοχές της επικράτειας προκάλεσαν έκπληξη. Όσον αφορά όμως την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα τις Περιφερειακές εκλογές δεν προκαλεί έκπληξη η επανεκλογή του κ. Σταύρου Αρναουτάκη με τον συνδυασμό “Κρήτη, η ζωή μας”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρναουτάκης βγήκε κατά πολύ πρώτος με ποσοστό συνολικά 60,78% που αντιστοιχεί σε 202.873 ψήφους. Ακολουθώντας, ο συνδυασμός “Κρήτη Μπροστά” του κ. Μαρκογιαννάκη με ποσοστό 26,54% και 88.584 ψήφους, η “Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης” με τον κ. Συντυχάκη με ποσοστό 6,35% και 21.199 ψήφους, ο συνδυασμός “Ξαστεριά Ανατροπή στη Κρήτη” του κ. Κριτσωτάκη με 2,23% και 7.433 ψήφους, ο συνδυασμός “Ελληνική Αυγή για την Κρήτη” του κ. Σπυρόπουλου με 2,07% και 6.923 ψήφους και τέλος, ο συνδυασμός “Ανυπόταχτη Κρήτη Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση” του κ. Πιαγκαλάκη με 2,03% και 6.787 ψήφους. Πρέπει σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε πως τα αποτελέσματα προκύπτουν από την καταμέτρηση των ψήφων σε 1339 από συνολικά 1339 εκλογικά κέντρα, η αποχή έφτασε το ποσοστό του 34,78% καθώς, ψήφισαν 355.992 από συνολικά 545.859 εγγεγραμμένους και τα  άκυρα/λευκά ανήλθαν στο 6,23% δηλαδή σε 22.185 ψήφους.

Ο κ. Αρναουτάκης οφείλει την “μισή” του εκλογή στην εκλογική Περιφέρεια Ηρακλείου, μεγαλύτερο νομό της Κρήτης -από όπου κατάγεται -, καθώς συγκέντρωσε 112.126 ψήφους που ανέρχονται σε ποσοστό 67,64%. Συνεχίζοντας, στον δεύτερο μεγαλύτερο νομό της Κρήτης και την εκλογική περιφέρεια Χανίων, ο κ. Αρναουτάκης συγκέντρωσε 39.276 ψήφους και ποσοστό  48,94% – με μία κάπως μικρή διαφορά από τον κ. Μαρκογιαννάκη που συγκέντρωσε 27.883 ψήφους (34,74%) και συγκριτικά με τις άλλες Εκλογικές περιφέρειες που η διαφορά ξεπερνούσε πάντα το 20%-. Όσον αφορά την εκλογική Περιφέρεια Ρεθύμνης ο κ. Αρναουτάκης πήρε ξανά το προβάδισμα με ποσοστό 62,33% και 29.734 ψήφους. Τέλος, η εκλογική Περιφέρεια Λασιθίου όπου ο κ. Αρναουτάκης συγκέντρωσε 21.737 ψήφους και ποσοστό 54,24%.

Πρακτικά λοιπόν, ο συνδυασμός του κ. Αρναουτάκη καταλαμβάνει 31 έδρες, του κ. Μαρκογιαννάκη 14 έδρες, του κ. Συντυχάκη 3 έδρες και από 1 έδρα καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί των κ. Κριτσωτάκη, Σπυρόπουλου και Πιαγκαλάκη. Οι σύμβουλοι θα κατανεμηθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα. Με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου να εκλέγονται 25 Σύμβουλοι, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων 13, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης 7 και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου 6. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, μια ξεκάθαρη “πρωτιά” του κ. Αρναουτάκη για άλλη μία φορά.

Ποιος είναι όμως ο Κ. Αρναουτάκης; Ο κ. Αρναουτάκης είναι οικονομολόγος και έχει “μακρά ιστορία” ενασχόλησης με τα κοινά, ξεκινώντας από Δήμαρχος Αρχανών του νομού Ηρακλείου στα 34 έτη του, οπού και παρέμεινε έως το 2004. Το 2004 εκλέχθηκε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου διετέλεσε Μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Επιτροπής Αλιείας και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το 2009 εκλέχθηκε Βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ανέλαβε τα καθήκοντα του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Ενώ, από τον Νοεμβρίου 2010 και τον Μάιο του 2014 είναι Περιφερειάρχης Κρήτης.

Οι Κρητικοί με την ψήφο τους έκαναν μια “ηχηρή δήλωση” ότι ο άνθρωπός που εμπιστεύονται να πάει την Κρήτη ένα βήμα παραπέρα είναι ο κ. Αρναουτάκης και ο συνδυασμός του, καθώς φάνηκε έμπρακτα πως είναι ευχαριστημένοι με το όραμα του, την στάση του απέναντι στους Κρητικούς και τα προβλήματα, αλλά, πάνω απ’ όλα το έργο του.


Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.