17.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Next top… victim


Της Ιωάννας Λουκά

Βραδάκι ,ανοίγεις την TV για να χαλαρώσεις… Τελειώνοντας ακόμη μία κουραστική μέρα ,ήρθε η ώρα να αποφορτιστείς για λίγο από τις έγνοιες και τις σκέψεις της καθημερινότητας ,βουλιαγμένος  -ίσως- στον καναπέ και ”καταναλώνοντας” εύπεπτο -δυστυχώς- θέαμα, που η ελληνική τηλεόραση προσφέρει απλόχερα.

Σ’αυτήν την αποκαλούμενη prime time ζώνη κάνουν την εμφάνισή τους reality για κάθε γούστο…  reality φαγητού ,ομορφιάς , μόδας , επιβίωσης. Η ζωή μας πια αρχίζει να γίνεται reality . Μα που είναι η “reality “ στο reality ; Διαγωνιζόμενοι -εραστές της προβολής  -μα και της αυτοπροσβολής-  πλημμυρισμένοι  από ματαιοδοξία ,σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή και να επιδειχθούν με κάποιον τρόπο σε μία προσπάθεια να νοηματοδοτήσουν τη ζωή τους .Οι συμμετέχοντες παλεύουν να υψώσουν ανάστημα ,να δείξουν πως υπάρχουν και αυτοί ,σε μία κοινωνία που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και ο ανταγωνισμός για επιβίωση -και δη όταν είσαι ενδεής πνευματικά -είναι τεράστιος.

Επιδιώκουν,λοιπόν, να αποκτήσουν την ιδιότητα του συμμετέχοντα σε προγράμματα ανάδειξης του καλύτερου μάγειρα, της πιο καλοντυμένης , του πιο δυνατού ή της πιο όμορφης, και την- ίσως -υφιστάμενη αξιοπρέπειά τους, τη θέτουν στην διακριτική ευχέρεια των λαθροδιάσημων  δικαστών των shows.  Φρονώντας  οι προαναφερόμενοι ότι διαθέτουν το αλάθητο του Πάπα ,προβαίνουν σε αγενείς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε μία προσπάθεια ,δήθεν, αναζήτησης του τέλειου. Επιζητώντας να αναδείξουν το απόλυτο ,αναβιώνουν αρνητικά πρότυπα και σεξιστικές αντιλήψεις.

Η θεατρική  -μάλλον- συμπεριφορά  τους ασκεί εντονότατα αρνητική επιρροή στους τηλεθεατές των shows. Οι άνθρωποι αυτοί εισέρχονται σε ένα ατελέσφορο παιχνίδι πάλης. Παλεύουν να αποκτήσουν το άριστο ,απόλυτα συμμετρικό σώμα ,καταναλώνοντας τα «πιάτα» ,που τα διάφορα shows προωθούν ,ώστε να αναδείξουν το προβεβλημένο στυλ ρούχων . Αυτός ο  αέναος αγώνας ,αυτή η ατέρμονη προσπάθειά τους , τους απομυζεί την όποια ενέργεια που θα  μπορούσαν να διοχετεύσουν σε ενασχολήσεις που  θα τους  οδηγούσαν σε πνευματική ενατένιση, όπως ,για παράδειγμα, στο διάβασμα ενός βιβλίου ή στην παρακολούθηση μιας ποιοτικής θεατρικής παράστασης. Φοβούμενοι μήπως αποκλίνουν από το «αποδεκτό μέσο όρο» υιοθέτουν τέτοιες συμπεριφορές που τείνουν να γίνονται τρόπος ζωής, ένας τρόπος ζωής ομοιόμορφος μα συγχρόνως   και βολικός για ηγέτες επηρμένους, αδίστακτους και έτοιμους να εκποιήσουν με ευκολία την πατρίδα στο βωμό των προσωπικών τους κερδών. Και αυτό, γιατί  η αντίσταση που μπορεί να βρουν από τους «πολυάσχολους πολίτες» είναι μηδαμινή .

Ωστόσο ,η ελληνική τηλεόραση αφουγκραζόμενη «πλήρως» τις ανάγκες και τις επιθυμίες των τηλεθεατών προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και ακολουθεί το πνεύμα της εποχής.. ή μάλλον και το αντίθετο. Θα λέγαμε ,ίσως, ότι η σχέση είναι αμφίδρομη .Πάντως, είναι γνωστό ότι η εποχή επιβάλλει εικόνα!  Η εικόνα καταβροχθίζει τα λόγια κατασπαράζει τη σκέψη* Ναι ,μπορεί να μαγεύει και να είναι  ευσύλληπτη ,συγχρόνως ,όμως ,πολλές φορές αποχαυνώνει .Αυτά τα shows είναι «πασατέμπος» , είναι προϊόντα του συρμού ,που κάποιος ναι μπορεί να τα παρακολουθήσει  και να μην επηρεαστεί , αν διαθέτει ισχυρές αντιστάσεις.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτά τα «τηλε-προϊόντα» βρίσκουν απήχηση σε άτομα αδύναμα και ανίσχυρα, που δεν μπορούν να αντισταθούν ,δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι όλο αυτό δεν είναι παρά ένα ψέμα ,μία τεράστια φούσκα. Και αν κάποιοι σπεύσουν να πουν ότι  οι διαγωνιζόμενοι βελτιώνουν τη  ζωή τους κερδίζοντας τον τίτλο του καλύτερου μάγειρα ,της καλύτερα καλοντυμένης ή της πιο όμορφης θα ανταπαντήσω ότι χάνουν και ,χάνουν μάλιστα κάτι πολύ, πάρα πολύ σπουδαίο , την αξιοπρέπειά τους.

Γι’ αυτό, μάλλον, το Gntm και οποιοδήποτε άλλο Reality, δε θα  βγάλει το Next Top Model ή τον επόμενο Έλληνα MasterChef  αλλά ίσως ένα ακόμη …Next Top victim.


Ιωάννα Λουκά
Γεννήθηκε το 1999 στη Λάρισα και είναι δευτεροετής φοιτήτρια του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης ενώ ήταν αρθρογράφος στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ