13.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Financial Report Financial Report: 10/12 – 14/12

Financial Report: 10/12 – 14/12


Του Χρήστου Μπέντσου,

Στο παρόν κείμενο καταγράφονται οι σημαντικότερες ειδήσεις, αναφορικά με τη χρηματαγορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε (10-14 Δεκεμβρίου):

10/12: Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 1% σε ετήσια βάση. Το χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 1,62% στις 635,5 μονάδες.

11/12: Περίπου 1,5 εκατομμύριο αιτήσεις κατατέθηκαν για το κοινωνικό μέρισμα με τις 920.000 να γίνονται δεκτές.  Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή για επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για κύρια ασφάλιση, κατά 50%, των μισθωτών ηλικίας έως 25 ετών. Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, καταργείται ο ειδικός φόρος στο κρασί από 01/01/2019. Το χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 0,37% στις 635,84 μονάδες.

12/12: Σύμφωνα με τροπολογία, περίπου 115.000 απόστρατοι και συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων θα λάβουν αναδρομικά περίπου 233 εκ. ευρώ. Παρατείνεται κατά ένα χρόνο η ισχύς του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών. Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών παραγωγής και ανάπτυξης στο φαρμακευτικό κλάδο, Famar, ολοκλήρωσε επιτυχώς την αναδιάρθρωση του χρέους της αξίας 174 εκατομμυρίων ευρώ.

13/12: Σύμφωνα με τη Citigroup, οι εκλογές θα αποτελέσουν θετική εξέλιξη για την οικονομία. Το χρηματιστήριο έκλεισε στις 648,49 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,36%.

14/12: Τι χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 0,5% στις 645,24 μονάδες

Χρήστος Μπέντσος

Απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο MSc Energy and Finance στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και υπότροφος του Ιδρύματος Καρέλια. Στα πλαίσια του Erasmus+ βρίσκεται στο Costas Grammenos Center for Shipping, Trade and Finance στο Cass Business School, ενώ εργάζεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) στο Λονδίνο. Πολιτικά χαρακτηρίζεται φιλελεύθερος και ευρωπαϊστής. Είναι μέλος του Finance Club, της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος του συλλόγου φοιτητών κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών και class representative στο μεταπτυχιακό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η μάχη των Βασιλικών: Η τουρκική πλημμυρίδα διαλύεται

Του Κωνσταντίνου Βασιλείου, Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1821, η νεοσύστατη ελληνική επανάσταση, η οποία είχε ξεσπάσει μόλις λίγους μήνες πριν, δοκιμαζόταν από τις...

Εξοπλισμοί: Αναγκαίο κακό ή αναγκαίο καλό;

Της Θεοδώρας Αγγελοπούλου, Η τουρκική προκλητικότητα με τις συνεχόμενες παράνομες NAVTEX των τελευταίων μηνών και η διαρκής ένδειξη αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο...

Οι τελευταίες κινήσεις του Trump: Απονομή χάριτος στον M. Flynn

Της Ιωάννας Ερμείδου, Ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να προκαλεί μέσω των αναρτήσεών του στο Twitter. Πιο συγκεκριμένα, στην...

Το σχολειό στο σπίτι

Του Γιώργου Σαλπιγγίδη, Όλοι μας -ή τουλάχιστον οι περισσότεροι- βιώνουμε το δεύτερο και πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας, σήμερα, μέσα από τα σπίτια μας. Εμείς...
Νικόλαος Ερμής
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, Κρήτης και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες προσομοιώσεις, συνέδρια και σεμινάρια της νέας γενιάς. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο ελεύθερο του χρόνου ασχολείται με την ιστορία ως ακαδημαϊκό αντικείμενο και την μελέτη του ελληνικού τραγουδιού.