17 C
Athens
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021
ΑρχικήΚοινωνίαΚαταρρίπτοντας το αφήγημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Καταρρίπτοντας το αφήγημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος


Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Με πρόσφατη απόφαση του, το Υπουργείο Υγείας άφησε ένα νομικό ‘’παραθυράκι’’ σε γονείς-υποστηρικτές του, εγκληματικού, αντιεμβολιστιακού κινήματος. Πλέον δίνεται η δυνατότητα να εγγράφονται τα παιδιά χωρίς να έχουν κάνει τα απαραίτητα, από το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, εμβόλια με την προσκόμιση βεβαίωσης από ιδιώτη παιδίατρο ο οποίος προσυπογράφει, ότι υπάρχει ζήτημα «πιθανών παρενεργειών» ή ότι το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί για άλλο λόγο που εμπίπτει σε «προσωπικά δεδομένα». Και έτσι, ο εμβολιασμός δεν είναι απαραίτητος βάζοντας σε κίνδυνο πολλές ζωές.

Πριν προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ανάλυση των συνεπειών της τάσης αποχής απ’ τον εμβολιασμό, θα ήταν χρήσιμο να ανατρέξουμε στο παρελθόν, έτσι ώστε να αντιληφθούμε  πως αυτή άρχισε να σχηματοποιείται. Από την σύντομη αναδρομή μας, παρατηρούμε ότι όλα ξεκίνησαν με τον Βρετανό γαστρεντερολόγο Andrew Wakefield και τη διαβόητη εργασία του, η οποία δημοσιεύτηκε στο Lancet το 1998, με την οποία επιχείρησε να συνδέσει το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, το γνωστό MMR, με τον αυτισμό. Για την ακρίβεια , ο Wakefield δημοσίευσε ένα case report μόνο 12 παιδιών με ανωμαλίες του γαστρεντερικού συστήματος, 9 από τα οποία με βάση την ‘’έρευνα’’ του εμφάνισαν «παλίνδρομο αυτισμό» εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό τους με το MMR. Με την δημοσίευση αυτή , προκλήθηκε μεγάλο κίνημα με υποστηρικτές μεγάλα ονόματα του Hollywood. Ο βραβευμένος δημοσιογράφος Brian Deer δημοσίευσε το σκάνδαλο μετά από έρευνα που αποκάλυπτε ότι ο Wakefield είχε προσληφθεί από έναν δικηγόρο ονόματι Richard Barr, δυο χρόνια πριν την διεξαγωγή της έρευνάς του, λαμβάνοντας μάλιστα το εξωφρενικό ποσό των 150 λιρών την ώρα, ακριβώς για να κατασκευάσει μία υπόθεση εναντίον του MMR, ενώ ταυτόχρονα προωθούσε το δικό του μονό εμβόλιο ιλαράς, το οποίο είχε κατορθώσει να το κατοχυρώσει ως πατέντα. Έτσι, μετά την ενδελεχή έρευνα που απέδειξε ότι τα δεδομένα που χρησιμοποίησε ο Wakefield ήταν χαλκευμένα, ο ίδιος χάνει την Ιατρική του άδεια και καταφεύγει στις Η.Π.Α. Μετά το φιάσκο της «υπόθεσης Wakefield», όπως ήταν λογικό οι απανταχού φανατικοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος έπρεπε να γεμίσουν την φαρέτρα τους με νέα επιχειρήματα, στόχος ο οποίος τελικά επετεύχθη…

Ως προς το ποία είναι τα νέα επιχειρήματα των θιασωτών του αντιεμβολιασμού που θα προσπαθήσουν να μας αποτρέψουν απ’ το να εμβολιστούμε, αλλά και ως προς το πως αυτά, εν τέλει, καταρρίπτονται, ωφέλιμο θα ήταν να παραθέσω τα λεγόμενα του κυρίου Αντώνη Δαρζέντα*  όπως ειπώθηκαν στο TedxThessaloniki στις 21/04/2018:

 1. Είναι η φυσική νόσηση προτιμότερη; Είναι καλύτερο για το παιδί να κολλήσει τη νόσο;

Όχι φυσικά .Η νόσηση από το ίδιο το μικρόβιο συνεπάγεται σημαντικές επιπλοκές οι οποίες δεν συμβαίνουν καθόλου με το εμβόλιο. Όπως είπαμε και παραπάνω ακόμα και ήπιες γενικά νόσοι μπορούν σε σημαντικό ποσοστό να οδηγήσουν σε μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή πνευμονία και να έχουν αθροιστικά μεγάλη θνητότητα.

Και όχι μόνον αυτό. Πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως η φυσική λοίμωξη με τον ιό της ιλαράς προκαλεί στο ανοσοποιητικό τεράστιο σοκ, σβήνοντας την ανοσολογική μνήμη που έχει αποκτήσει φυσιολογικά και για άλλα μικρόβια. Παιδιά που έχουν περάσει νόσο είναι πιο ευαίσθητα στο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από άλλη λοίμωξη για αρκετά χρόνια μετά.

 1. Τα εμβόλια φορτώνουν τον οργανισμό με πολλά άχρηστα αντιγόνα και έτσι πιέζεται το ανοσοποιητικό.

(Αντιγόνο είναι μια ουσία του μικροβίου ικανή να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος )

Τελείως λάθος. Ακριβώς το αντίθετο. Τα περισσότερα εμβόλια έχουν ελάχιστα αντιγόνα, αυτά μόνο που απαιτούνται για επαρκή ανοσολογική αντίδραση, αντίθετα αν κολλήσει κάποιος το ίδιο το μικρόβιο φορτώνεται με τουλάχιστον εκατοντάδες αντιγόνα ανά μικρόβιο και τα οποία πολλές φορές επάγουν και αυτοάνοσες αντιδράσεις.

 1. Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό και άλλες μακροπρόθεσμες συνέπειες;

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια εμβολιαστικών προγραμμάτων και εκατοντάδες ανεξάρτητες μελέτες με εκατομμύρια δείγματα πληθυσμού δεν έχει αποδειχθεί καμία μακροπρόθεσμη συνέπεια του εμβολιασμού .

 1. Τα εμβόλια έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Τα εμβόλια έχουν πολύ ήπιες παρενέργειες. Οι σοβαρές είναι σπανιότατες και αντιμετωπίσιμες από το κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό.

Είναι πολύ πιο ασφαλές να κάνεις ένα εμβόλιο παρά να κυκλοφορείς στο δρόμο ή να μυρίσεις ένα λουλούδι στον αγρό. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη είναι πολύ πιο σημαντικά.

 1. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερη ηλικία;

Μπορεί αλλά είναι τεράστιο λάθος. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν και να πεθάνουν από τα μικρόβια που καταπολεμούνται με τον εμβολιασμό και μάλιστα παρουσιάζουν πολύ συχνότερες και πολύ σημαντικότερες επιπλοκές.

6.Δεν εμβολίασα το παιδί μου και αυτό δεν έχει πάθει τίποτα.

Όταν είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τότε υπάρχει η λεγόμενη ανοσία αγέλης, δηλαδή προστατεύεται και ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός, λόγω της φραγής της διασποράς της νόσου στο περιβάλλον. Όταν όμως οι μη εμβολιασμένοι γίνουν πολλοί τότε θα αρχίσει να διασπείρεται πάλι το μικρόβιο με αποτέλεσμα να αρχίσουμε να έχουμε πάλι επιδημίες με πρώτα θύματα βέβαια τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει ήδη σε μη εμβολιασμένους κατά κανόνα πληθυσμούς στην Ελλάδα όπως οι τσιγγάνοι στους οποίους βλέπουμε αρκετά συχνά θανάτους από νοσήματα όπως ιλαρά ή κοκκύτη.

 1. Τα εμβόλια έχουν βλαβερές ουσίες όπως υδράργυρο και αλουμίνιο.

Τα παλαιότερα εμβόλια περιείχαν μία ένωση του υδραργύρου γνωστή ως θειομερσάλη ως συντηρητικό η οποία πια δεν περιέχεται μετά από συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής παρότι ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι είναι βλαβερή. Να τονισθεί εδώ κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό. Η θειομερσάλη περιέχεται σε 100πλάσια ποσότητα στα ψάρια και γενικώς στα θαλασσινά .Κάποιος που καταναλώνει θαλασσινά στο διαιτολόγιό του παίρνει πολλαπλάσιες ποσότητες θειομερσάλης από ότι πήρε κάνοντας εμβόλια .

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με το αλουμίνιο .Η ποσότητα του αλουμινίου που παίρνει κάποιος ακόμα και από το μητρικό γάλα είναι 10πλασια από τα εμβόλια ή και από το βρεφικό γάλα σκόνη 40 φορές επάνω .

 1. Έχω μπει στα fora και στα sites των αντιεμβολιαστών και παρουσιάζουν επιστημονικά δεδομένα.

«Υπάρχει μια ουσία στο οργανισμό μας που τον έχει κατακλύσει και περιέχει φορμαλδεύδη, κετόνες ,αιθανόλη , τρυπτοφάνη ,ουρία, μονοξείδιο του διυδρογόνου , σε τεράστιες ποσότητες οξείδιο του σιδήρου, 20 ακόμα διαφορετικά οξέα και πάνω από 4000 χημικές ουσίες.

Μπορεί να προκαλέσει αναιμία, λευχαιμίες και μέσω αυτής κάνει μετάσταση οι καρκίνος. Οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι κυβερνήσεις ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για να το επεξεργαστούν και να το συντηρήσουν!»

Κλασσικό τρομοκρατικό πόστ με ύφος συνηθισμένο στα αντιεμβολιαστικά sites . Τι περιγράψαμε; Το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΙΜΑ! Σας τρομοκράτησα έτσι;. Και το κατάφερα χωρίς να γράψω ούτε μια επιστημονική ανακρίβεια. Ούτε ένα ψέμα. Φανταστείτε να έγραφα και 2-3 τερατώδη ψέματα όπως αυτά που γράφονται σε αυτά τα sites. Ακριβώς αυτό συμβαίνει λοιπόν με τα αντιεμβολιαστικά sites. Μπερδεμένες ψευδοεπιστημονικές ορολογίες πασπαλισμένες με τρομοκρατία οδηγούν κόσμο που δεν μπορεί να καταλάβει, σε λανθασμένα συμπεράσματα.

 1. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σχέδιο μείωσης του πληθυσμού. Αυτό το κάνουν μέσω των εμβολίων.

Τα εμβόλια γίνονται συστηματικά και διεθνώς τα τελευταία 40 με 50 χρόνια. Ο πληθυσμός της γης μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει υπερδιπλασιαστεί από 3 δις στα 7 δις και συνεχίζει να αυξάνει ραγδαία παρά την αύξηση των θανάτων εξαιτίας της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και των καρδιοπαθειών λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής. Μόνο αυτό φτάνει για να δείξει το λάθος του ισχυρισμού αυτού

 1. Οι φαρμακευτικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα από τα εμβόλια.

. Ο τζίρος των εμβολίων διεθνώς δεν είναι ούτε το 3% του συνολικού φαρμακευτικού τζίρου. Τα εμβόλια είναι προϊόντα που απαιτούν υψηλή τεχνολογία και η κυκλοφορία τους είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Από την άλλη, μια νοσοκομειακή νοσηλεία είναι χιλιάδες φορές πιο ακριβή και πιο κερδοφόρα για τις εταιρείες. Μια νοσηλεία σε μονάδα εντατικής μπορεί να κοστίζει χιλιάδες ευρώ την ημέρα ποσό με το οποίο μπορούν να γίνουν εκατοντάδες εμβόλια.

Όλες οι οικονομοτεχνικές μελέτες συμφωνούν ότι τα εμβόλια γλυτώνουν χρήματα τα κράτη και δεν τα επιβαρύνουν, αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που ουσιαστικά είναι τα μόνα φαρμακευτικά προϊόντα που χορηγούνται παντού στον κόσμο, δωρεάν.

 1. Οι αντιεμβολιαστές είναι απλοί ιδεολόγοι που ανησυχούν και θέλουν το καλό μας.

Ουδέν πιο ψευδές από αυτό. Όσοι έχουν αντιεμβολιαστική δράση διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, συνήθως προωθούν “υγιεινές” και “εναλλακτικές” θεραπείες. Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι οι εναλλακτικές αγορές αυτές έχουν τεράστιους τζίρους, πολλών δις δολαρίων και σχεδόν ανάλογους με της φαρμακευτικής αγοράς. Πολλοί διάσημοι αντιεμβολιαστές είναι δισεκατομμυριούχοι και χιλιάδες άλλοι βγάζουν τα προς το ζην πουλώντας ψεύτικες και επικίνδυνες θεραπείες.

Ο ίδιος ο WAKEFIELD αυτός που άνοιξε τον χορό του αντιεμβολιασμού στη Δύση έχει αποδειχθεί ότι πήρε περίπου 500 χιλιάδες λίρες χρηματοδότηση από δικηγόρους που ειδικεύονταν σε αγωγές εναντίον των εταιρειών που έφτιαχναν εμβόλια .

 1. Τα νοσήματα εξαφανίζονταν ούτως ή άλλως λόγω της βελτίωσης των συνθηκών ζωής. Δεν το έκαναν τα εμβόλια.

Τεράστιο λάθος. Όλες οι στατιστικές μετρήσεις δείχνουν τεράστια και άμεση πτώση στα συγκεκριμένα νοσήματα μετά την εισαγωγή των εμβολίων.

Κλασσικό παράδειγμα η αχανής Ινδία. Εξαφανίσθηκε η πολιομυελίτιδα χωρίς να βελτιωθεί καθόλου η καθαριότητα..Ίσα ίσα τα τελευταία χρόνια λόγω της ταχείας αστικοποίησης ίσως υπήρξε επιδείνωση.

Το ίδιο με τον αιμόφιλο που το εμβόλιο στις ΗΠΑ μπήκε το 1993 χωρίς να αλλάξει καθόλου η καθαριότητα και από 20 χιλιάδες περιπτώσεις ανά έτος έπεσε στις 1000 μέσα σε λίγα χρόνια.

Μόλις τα τελευταία 15 χρόνια χωρίς να έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου ο τρόπος ζωής έχουμε εντυπωσιακά μειώσει τα κρούσματα του πνευμονιόκοκου και του μηνιγγιτιδόκοκου με την πρόσφατη εισαγωγή των δύο αυτών εμβολίων.

Στον Καναδά υπάρχουν καλά καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία για τα παιδικά νοσήματα πριν την εισαγωγή των εμβολίων και πέντε χρόνια μετά. Η μείωση για όλα τα παιδικά νοσήματα μόλις πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή των εμβολίων κυμαίνεται από 93 έως 100 %, δηλαδή σχεδόν πλήρη εξαφάνιση για τα περισσότερα.

Αντίστροφα τώρα σε χώρες της δύσης την δεκαετία του 70 έπεσαν τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού για κοκκύτη με άμεση και δραματική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων

Και βέβαια τρανό παράδειγμα η τελευταία επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη. Τι έγινε ; Γίναμε ξαφνικά πιο βρώμικοι και μας θυμήθηκε η ιλαρά; .¨Όχι βέβαια .Απλά έπεσαν τα ποσοστά εμβολιασμού.

 1. Άκουσα αυτά που είπατε αλλά εγώ δεν θέλω να εμβολιάσω το παιδί μου. Εφόσον εσείς είστε εμβολιασμένοι τι σας νοιάζει;

Αφενός μην εμβολιάζοντας κάποιος το παιδί του το εκθέτει σε σοβαρό και θανατηφόρο κίνδυνο, πράγμα καταφανώς παράνομο αλλά όχι μόνο αυτό. Το μη εμβολιασμένο παιδί μπορεί να είναι φορέας ασθενειών και να προσβληθούν έτσι παιδιά ή ενήλικες που δεν πρόλαβαν ή για ιατρικούς λόγους, δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν. Παιδιά ή ενήλικες με ανοσοκαταστολή, λευχαιμίες ή αυτοάνοσα που λαμβάνουν αγωγή είναι συνήθη θύματα που κολλούν από καθόλου , ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα. Πχ παιδιά κάτω τους έτους που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς ήταν η κύρια ομάδα θυμάτων στη Ρουμανία .Στην Ιταλία πρόσφατα πέθανε παιδί που γλύτωσε τη λευχαιμία αλλά κόλλησε ιλαρά από το μη εμβολιασμένο αδελφάκι του. Σε αυτή την κατηγορία να βάλουμε και τις έγκυες γυναίκες οι οποίες κινδυνεύουν και οι ίδιες και το έμβρυο να πάθει σοβαρές και ανίατες βλάβες. Η αποχή από τον εμβολιασμό λοιπόν εκθέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το δικό μας παιδί αλλά και άλλους, ιδίως ευπαθείς και ευαίσθητους συμπολίτες μας.

Το να μην εμβολιάζει κάποιος το παιδί του ουσιαστικά είναι αντικοινωνική συμπεριφορά είναι σαν να περνά κόκκινο φανάρι στο δρόμο, είναι σαν να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα της εθνικής οδού. Τα εμβόλια είναι η πιο ασφαλής, η πιο σημαντική και η πλέον οικονομική υγειονομική παρέμβαση της ανθρώπινης ιστορίας και επιστήμης. Είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του ανθρώπινου πνεύματος”.

* Ο κ. Αντώνης Δαρζέντας σπούδασε  στην Ιατρική Πάτρας, ολοκλήρωσε την Ειδικότητα Παιδιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας  κατά τα έτη 1999-2003.Εξειδίκεύθηκε  στη ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ του Αγλαΐα Κυριακού και υπήρξε Επιμελητής στη ΜΕΝ ΝΕΟΓΝΩΝ και στη ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ του Π.Π.Γ.Ν.Π από το 2004-2008.Σήμερα είναι Ιδιώτης Παιδίατρος στην Πάτρα, με πλούσιο επιστημονικό έργο και προσφορά.


Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ