19.7 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔιεθνείς Οργανισμοί"Η σιωπή σας μετατρέπεται σε όπλο από το Κρεμλίνο κατά της Ουκρανίας"

“Η σιωπή σας μετατρέπεται σε όπλο από το Κρεμλίνο κατά της Ουκρανίας”

Του Πάνου Ιορδανίδη, Ημέρα 2η, Γενική Συζήτησή 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,

Το μεταψυχροπολεμικό περιβάλλον δεν βοήθησε τις φιλελεύθερες δημοκρατίες να εργαστούν για το κοινό καλό. Αυτήν την θέση εξέφρασε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το βήμα της Γενικής Συζήτησης, η οποία συνεχίζει τις διεργασίες της με αμείωτο το ενδιαφέρον. Η Τερέζα Μέι επικεντρώθηκε στις οικονομικές συνθήκες του διεθνούς περιβάλλοντος και στην άνοδο του φασισμού, συνδέοντας τις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας από τη Ρωσία ως απόδειξη της διολίσθησης ορισμένων χωρών στον ολοκληρωτισμό. Ανάμεσα σε άλλες επισημάνσεις, ως σημαντικότερη προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας υπέδειξε την πρόνοια για τους ανθρώπους που «η παγκόσμια οικονομία τους άφησε πίσω». Ολοκληρώνοντας, επανεπιβεβαίωσε ότι τα ιδανικά και οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κεκτημένα απαραβίαστα, κάνοντας παράλληλα αναφορά στα κηρύγματα μίσους που υφίστανται οι μειονότητες και στις προκλήσεις του διαδικτύου.

Ως Πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Πέτρο Ποροσένκο, ήταν αναμενόμενο να αναδείξει τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις που υφίσταται το εσωτερικό της χώρας και να κατηγορήσει ευθέως τη ρωσική πλευρά. Κατά τον Ουκρανό Πρόεδρο, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να μεταρρυθμιστεί ούτως ώστε να γίνει πιο αποδοτικό και να αντιμετωπίζει τις παραβιάσεις συλλήβδην, και όχι κατά το δοκούν. Ως προς αυτό, οι κατηγορίες για τη Ρωσία και τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην ουκρανική κρίση ήταν πολυάριθμες και η ρητορική του Ποροσένκο σκληρή για το Κρεμλίνο. Τόνισε την ανάγκη για να «αντιμετωπίσει η Ρωσική Ομοσπονδία την δικαιοσύνη» και καλωσόρισε τις προσπάθειες της Ολλανδίας και της Αυστραλίας ως προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι οι αποφάσεις του ουκρανικού λαού για τον προσανατολισμό του πρέπει να είναι σεβαστές από όλους.

Λαμβάνοντας το βήμα, ο Πρόεδρος της Υεμένης, Μανσούρ Χάντι, υπερτόνισε ότι η σοβαρή κατάσταση στη χώρα του δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί με πολιτικό διάλογο και κατονόμασε τους Χούθι ως εξτρεμιστές, καθόσον οι πρόσφατες ειρηνευτικές διαδικασίες έπεσαν στο κενό. Υπεύθυνους γι’ αυτές τις δυσχέρειες υπέδειξε το Ιράν και την Χεζμπολάχ, των οποίων οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες συμβάλλουν αρνητικά στην πολύπλευρη κρίση. Επιπλέον, στάθηκε στην συνεχόμενη εμβάθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και υπογράμμισε τις διεθνείς πρωτοβουλίες της διακυβέρνησής του για την ανακούφιση της κατάστασης και την επαναφορά της ειρήνης στην περιοχή. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείψει και ο εκθειασμός της Σ. Αραβία, ως μια χώρα με ρόλο-κλειδί στις προσπάθειες της υεμενικής κυβέρνησης για σταθεροποίηση της κρίσης και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η ομιλία του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, συντελέστηκε υπό το πρίσμα της ενίσχυσης του επαναστατικού προφίλ της χώρας και την ανάδειξη της παρεμβατικότητας των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών. Ο ολοκληρωτικός ηγέτης της Βενεζουέλας δεν έκανε ηχηρές επισημάνσεις για την βαθιά κρίση που λαμβάνει μέρος εντός της χώρας, ωστόσο επικεντρώθηκε στην αφθονία της χώρας σε πετρελαϊκές πηγές που είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη, όχι όμως η μόνη προϋπόθεση, κάνοντας λόγο παράλληλα για περαιτέρω οικονομικές διαρθρωτικές κινήσεις. Παίρνοντας ως αφετηρία τις χθεσινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, επιδόθηκε σε ιστορικές αναδρομές για τον ρόλο των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και υπερτόνισε την ανάγκη άρσης του εμπάργκο στην Κούβα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την αλληλέγγυα στάση του προς τον παλαιστινιακό λαό.

Πάνος Ιορδανίδης

Απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι λάτρης της διεθνούς πολιτικής τόσο σαν ακαδημαϊκό, όσο και σαν δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έχει ασκηθεί σε πολιτικές διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού σε ΜΚΟ, ακαδημαϊκά συνέδρια και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ