17.2 C
Athens
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Financial Report Financial Report: 10/09 – 14/09

Financial Report: 10/09 – 14/09

Του Χρήστου Μπέντσου,

Στο παρόν κείμενο καταγράφονται οι σημαντικότερες ειδήσεις αναφορικά με τη χρηματαγορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε (10 – 15 Σεπτεμβρίου):

10/09: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το α’ εξάμηνο του 2018. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μείωση των εσόδων από τόκους που αποτελεί την κύρια πηγή κερδοφορίας. Η μείωση κυμαίνεται από -1,5% έως -22,5%. Εξίσου σημαντική είναι η μείωση των χορηγήσεων (δανειοδοτήσεις) που κυμαίνεται από -5,9% έως -15,1%. Αναλυτικά:

Μείωση εσόδων από τόκους – Μείωση χορηγήσεων
Εθνική -22,5% -7,1%
Πειραιώς -16% -15,1%
Alpha Bank -7,5% – 5,9%
Eurobank -1,5% -6,7%

Την ίδια μέρα έχουμε την προειδοποίηση από τον Ρέγκλινγκ για ενδεχόμενο διακοπής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εάν δεν συνεχιστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τέλος, ο Ιαπωνικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης R&I αναβάθμισε το αξιόχρεό της Ελλάδας από CCC+ σε Β.

11/09: Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος είναι αυξημένο κατά 605 εκ. ευρώ συγκριτικά με την περασμένη χρονιά και διαμορφώνεται στα 3,16 δις. ευρώ.

12/09: Η μέρα ξεκινά με την άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα. Στη συνέχεια, ανακοινώνεται η άντληση 812,5 εκ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας με απόδοση 1,09%. Οι προσφορές ανήλθαν σε 898 εκ. ευρώ. Επίσης, ανακοινώνεται ότι ο δανεισμός από τον ELA μειώθηκε κατά 400 εκ. ευρώ συγκριτικά με τα τέλη Ιουλίου και έφτασε τα 4,4 δις. ευρώ. Τέλος, σημαντική θεωρείται η δήλωση του Γιούνκερ, ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να εφαρμοστούν εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη μείωση των συντάξεων από 01/01/2019.

13/09: H ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ότι το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 19% το β’ τρίμηνο του 2018. Το χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,66% στις 678,83 μονάδες. Οι μεγαλύτερες πτώσεις σημειώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση -6,65%.

14/09: Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία +9,7% συγκριτικά με πέρυσι. Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής ανακοίνωσε ότι πρωτογενές πλεόνασμα για το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος διαμορφώθηκε στα 3,19 δις ευρώ. Το χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,42% στις 681,69 μονάδες. Ωστόσο, οι εβδομαδιαίες απώλειες ανέρχονται στο -3,72%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,62% ενώ απώλειες καταγράφηκαν στους δείκτες τεχνολογίας (-2,86%) και τηλεπικοινωνιών (-1,75%).

Χρήστος Μπέντσος

Απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο MSc Energy and Finance στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και υπότροφος του Ιδρύματος Καρέλια. Στα πλαίσια του Erasmus+ βρίσκεται στο Costas Grammenos Center for Shipping, Trade and Finance στο Cass Business School, ενώ εργάζεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) στο Λονδίνο. Πολιτικά χαρακτηρίζεται φιλελεύθερος και ευρωπαϊστής. Είναι μέλος του Finance Club, της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος του συλλόγου φοιτητών κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών και class representative στο μεταπτυχιακό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η αιματηρή εμπλοκή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν

Του Εμμανουήλ Προκάκη, Ο Σοβιετικό-αφγανικός πόλεμος (1979-1989) αποτελεί έναν από τους σημαντικούς πολέμους του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Έλαβε χώρα κοντά στο τέλος της...

Άστεγοι: Στο έλεος της πανδημίας

Της Αρετής Μούστου, Οι άστεγοι της Αθήνας. Μία υπόθεση που η θύμησή της δεν προκαλεί κανένα αίσθημα χαράς. Όλοι όσοι πρωταγωνιστούν βρίσκονταν και εξακολουθούν να...

Η Αμερική του παρόντος και η Αμερική του μέλλοντος

Του Γιώργου Πασσά, Έπειτα από μία αναμέτρηση ατελείωτη, πολυτάραχη, με ανατροπές και ύβρεις, πανηγυρισμούς και οδυρμούς, η αμερικανική πολιτική σκηνή στρέφει την προσοχή της στην...

Μαρόκο: Μια οικονομία στηριγμένη στη γεωργία και τις βροχοπτώσεις

Της Ελένης Διοΐλη, Το Βασίλειο του Μαρόκου είναι μια ισλαμική, αραβική χώρα στην περιοχή Maghreb της Βόρειας Αφρικής. H ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση έχει καταστήσει...
Νικόλαος Ερμής
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, Κρήτης και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες προσομοιώσεις, συνέδρια και σεμινάρια της νέας γενιάς. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο ελεύθερο του χρόνου ασχολείται με την ιστορία ως ακαδημαϊκό αντικείμενο και την μελέτη του ελληνικού τραγουδιού.