21.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςJustin Amash: Υποψήφιος για την προεδρία από πολιτική φιλοδοξία ή λόγω αντιπερισπασμού;

Justin Amash: Υποψήφιος για την προεδρία από πολιτική φιλοδοξία ή λόγω αντιπερισπασμού;


Του Κωνσταντίνου Χαρέμη,

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ο μοναδικός ανεξάρτητος βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Justin Amash, ανακοίνωσε τις προθέσεις του να συμμετάσχει ως υποψήφιος του κόμματος των Libertarian, δηλαδή των Αμερικανών φιλελευθέρων, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020. Ποιος είναι, όμως, αυτός ο πολιτικός που επιθυμεί να διεκδικήσει κομμάτι από την εκλογική πίτα μέσα στα πλαίσια ενός πανίσχυρου δικομματικού συστήματος που επικρατεί στην Αμερική;

Ο Justin Amash γεννήθηκε το 1980 στην πολιτεία του Michigan και προέρχεται από οικογένεια μεταναστών χριστιανών Αράβων που έφυγαν από τη Μέση Ανατολή για μια καλύτερη ζωή. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Michigan και έπειτα πήρε πτυχίο νομικών από τη Νομική σχολή του Michigan. Δούλεψε ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος για μερικά χρόνια πριν αποφασίσει να κατέβει στον πολιτικό στίβο.

Το 2008 εκλέγεται στην τοπική Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας του Michigan. Εκεί υπηρέτησε μόλις μια διετή θητεία καθότι αποφάσισε πολύ γρήγορα να επιδιώξει μεγαλύτερους πολιτικούς στόχους. Έχοντας την υποστήριξη της πάμπλουτης οικογένειας DeVos, η οποία είναι και ο ισχυρότερος χρηματοδότης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος από την πολιτεία του Michigan, εκλέγεται από την τρίτη εκλογική περιφέρεια του Michigan στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2011.

O Justin Amash έως και το 2019 δεν ήταν από τα πιο γνωστά μέλη του Κογκρέσου. Προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως περισσότερο φιλελεύθερο παρά ρεπουμπλικανό, ο Justin Amash δε δίστασε να καταστήσει ξεκάθαρο από την αρχή της πολιτικής του καριέρας ότι συμμετέχει στις εκλογές ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, διότι με αυτόν τον τρόπο έχει μεγαλύτερες ελπίδες να εκλεγεί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δε βρισκόταν ποτέ ανάμεσα στα πιο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος των Ρεπουμπλικανών. Ωστόσο, κατά την περίοδο της άνθισης του Tea Party Movement, ο Justin Amash έγινε ενεργό μέλος του κινήματος, μια απροσδόκητη και κατά έναν τρόπο αντιφατική επιλογή, καθώς αρκετές από τις πολιτικές του θέσεις όσον αφορά ορισμένα κοινωνικά ζητήματα ερχόντουσαν σε άμεση αντίθεση με τις ιδέες που εκκολάπτονταν σε ένα ακραία συντηρητικό και ακροδεξιό κίνημα. Μάλιστα, το 2015 εντάχθηκε και στην κοινοβουλευτική ομάδα του Tea Party Movement, το λεγόμενο “Freedom Caucus”, αν και σήμερα θεωρείται ένας από τους εχθρούς του κινήματος, κυρίως για τον λόγο για τον οποίο το όνομά του έγινε γνωστό σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Το 2019, λοιπόν, όταν και παραδόθηκε από τον ειδικό ανακριτή των ΗΠΑ, Robert Mueller, η έκθεσή του σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Justin Amash ήταν ο μόνος Ρεπουμπλικανός που δήλωσε ανοιχτά ότι ο Donald Trump είχε εμπλακεί σε πράξεις σε συνεργασία με την Ρωσία οι οποίες αξιώνουν την καθαίρεσή του. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο βουλευτής από την πολιτεία του Michigan έγινε ξένο σώμα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, γεγονός που οδήγησε στην οικειοθελή αποχώρησή του από αυτό τον Ιούλιο του 2019.

Λίγους μήνες μετά, κατά την περίοδο των κοινοβουλευτικών συζητήσεων της πρότασης για παραπομπή του Donald Trump στη Γερουσία για καθαίρεση, ολόκληρο το ρεπουμπλικανικό κόμμα ήταν αποφασισμένο να υπερασπιστεί τον Trump και να καταψηφίσει την πρόταση. Ο Justin Amash, όμως, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Trump καταχράστηκε την εξουσία του για προσωπικό όφελος, ζητώντας τη βοήθεια της Ουκρανίας προκειμένου να ανακαλύψει ενδεχόμενα σκάνδαλα που αφορούσαν τον γιο του Joe Biden, ο οποίος από τότε θεωρούνταν πιθανός του αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές του 2020. Δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση καθαίρεσης, ο Justin Amash έγινε αμέσως στόχος επικρίσεων από όλους τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές. Τα βέλη από τους πρώην κοινοβουλευτικούς του συναδέλφους εκτοξεύονταν καθημερινά και ο ίδιος ο Donald Trump ασχολήθηκε πολλές μέρες με τον Justin Amash, κατακρίνοντάς τον στο Twitter ότι ποτέ δεν ήταν πιστός Ρεπουμπλικανός, αν και ήταν ελάχιστες οι φορές που ο Amash είχε καταψηφίσει νομοσχέδια του πρώην κόμματός του.

Ένας ακόμα λόγος που ο Trump πέρασε βδομάδες κατακεραυνώνοντας τον πρώην Ρεπουμπλικανό βουλευτή, ήταν ότι ποτέ ο Justin Amash δεν τον υποστήριξε για πρόεδρο των ΗΠΑ και ότι τον επέκρινε ανοικτά. Ουσιαστικά, εάν ο Justin Amash οφείλει σε κάποιον την αναγνωρισιμότητα που απέκτησε, αυτός είναι ο Donald Trump. Αυτήν την αναγνωρισιμότητα επιθυμεί τώρα να εκμεταλλευτεί ο Amash, διεκδικώντας την προεδρία υπό το χρίσμα των φιλελευθέρων.

Το ζήτημα, όμως, που εγείρεται είναι ποιοι είναι οι λόγοι που ο πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής επιθυμεί αυτήν τη χρονική στιγμή να συμμετάσχει σε μια τόσο κρίσιμη προεδρική αναμέτρηση. Υπάρχει ευρέως ο φόβος στην Αμερική ότι ο Justin Amash είναι πιθανόν να προσελκύσει τις ψήφους των δυσαρεστημένων με τον Trump Ρεπουμπλικανών ή ανεξάρτητων ψηφοφόρων από τον Δημοκρατικό υποψήφιο Joe Biden. Εάν, επομένως, ο ίδιος ο Justin Amash πιστεύει ότι ο Donald Trump είναι ακατάλληλος για πρόεδρος, για ποιο λόγο ρίχνει τον εαυτό του στην εκλογική μάχη εφόσον γνωρίζει καλά, αφενός, ότι δε μπορεί να κερδίσει λόγω του ιδιόμορφου εκλογικού συστήματος στην Αμερική και αφετέρου ότι το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να συγκεντρώσει μερικές χιλιάδες ψήφους; Ψήφοι οι οποίες, ενδεχομένως, να είναι αρκετές ώστε να στερήσουν μια πιθανή νίκη από τον Joe Biden και να επανεκλέξουν έναν άνθρωπο, που σύμφωνα με τον Justin Amash, είναι άξιος καθαίρεσης. Και όλα αυτά σε μια εκλογική αναμέτρηση που η κάθε ψήφος μετράει στο ποια θα είναι η πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέλλον.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κωνσταντίνος Χαρέμης

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Χαρέμης
Κωνσταντίνος Χαρέμης
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.