16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΟ καταστροφικός σεισμός στην Αλβανία και οι συνέπειές του

Ο καταστροφικός σεισμός στην Αλβανία και οι συνέπειές του


Της Έφης Βούζιου,

Ισχυρός σεισμός χτύπησε τη γείτονα χώρα Αλβανία στις 26 Νοεμβρίου αφήνοντας πίσω του μια κατεστραμμένη εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Συγκεκριμένα, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και σημειώθηκε στις 04:54 τα ξημερώματα 10 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη Ντούρες, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα. Μία ώρα πριν, στις 03:47, σημειώθηκε μία πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Στο Δυρράχιο, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει. Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και συνολικά πρόκειται για περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια που δέχτηκαν σοβαρές ζημιές ή κρίνονται ακατοίκητα.

Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια των κτισμάτων, που κατέρρευσαν στην Αλβανία, σβήνουν με το πέρασμα των ωρών, καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να ανασύρουν νεκρούς. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της υπουργού Άμυνας της Αλβανίας αλλά και των τελευταίων στοιχείων που μεταδίδει το Associated Press, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 50. Παράλληλα, οι τραυματίες από τη δόνηση των 6,4 Ρίχτερ ανέρχονται σε 900, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως έξι σοροί ανασύρθηκαν από το χωριό Thumane, ενώ ακόμη δύο εντοπίστηκαν στο Δυρράχιο. Η έρευνα στο Thumane έχει ολοκληρωθεί, όπως γνωστοποίησαν οι τοπικές Αρχές, καθώς δεν υπάρχουν άλλα ονόματα στη λίστα των αγνοουμένων. Ακατάπαυστα συνεχίζονται, όμως, οι προσπάθειες στο Δυρράχιο. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε τρία σημεία, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 15 άνθρωποι. Πέντε εγκλωβισμένοι ανήκουν μόνο σε μια οικογένεια, που μετρά ακόμα τρεις νεκρούς που αποσύρθηκαν από τα ίδια συντρίμμια. Η λίστα, δυστυχώς, όλο και μεγαλώνει με ολόκληρες οικογένειες να έχουν ξεκληριστεί και κανείς να μη γνωρίζει το πόσο η λίστα με τους αγνοούμενους-εγκλωβισμένους και τους τραυματισμένους θα αυξήσει τον ήδη υψηλό αριθμό θανάτων. Ο Αλβανός σεισμολόγος, Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.Δραματικές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους σεισμόπληκτους βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και συγκλονίζουν. Ανάμεσά τους και ο 34χρονος Kelment Cupi, ο οποίος ήταν εγκλωβισμένος για περίπου 16 ώρες στο Thumane. Οι διασώστες τον εντόπισαν ζωντανό και συνολικά τέσσερις ομάδες προσπαθούσαν να τον σώσουν, χωρίς τελικά να το καταφέρνουν. Και ο Σερβέτ Βατά, όμως, που εργάζεται στην Ελλάδα, είχε μέχρι την τελευταία στιγμή την ελπίδα ότι ο 7χρονος γιος του θα βρεθεί ζωντανός μέσα στα ερείπια της πολυκατοικίας. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ελπίδα του «έσβησε», καθώς οι διασώστες της ΕΜΑΚ, με δάκρυα στα μάτια, έβγαλαν από τα συντρίμμια νεκρό το αγοράκι του. Άτυχος ήταν και ο Ρόλαν Λάλα, ο οποίος έχασε την κόρη του, μόλις πέντε χρόνων, και τη μητέρα του. Η μόνη του παρηγοριά, όπως δήλωσε σε κάμερα όταν τον ρώτησαν, είναι ο 8χρονος γιος του. «Δεν περιγράφεται ο πόνος. Σώθηκε ο γιος μου. Ήρωας, γιατί δεν περιγράφεται. Το παιδί σώθηκε από μόνο του. Έσωσε τη μάνα του, την έβγαλε ζωντανή. Ξαναπήγε να βοηθήσει τη γιαγιά του και την κόρη μου, αλλά δεν μπορούσε ήταν μικρό παιδί», δήλωσε ο πατέρας.

Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν, ακόμα, από τα συντρίμμια σπιτιού στο Δυρράχιο τα πτώματα μιας μητέρας και τριών παιδιών – έναν 7χρονο και δύο δίδυμα ηλικίας μόλις 2 ετών. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στα συντρίμμια του τετραώροφου σπιτιού του Μπέρτι Λάλα, 40 ετών, μια ιταλική ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέκτησε τα πτώματα της γυναίκας του, των διδύμων τους και του γιου τους, που καταπλακώθηκαν από το ταβάνι έχοντας αγκαλιαστεί στο κρεβάτι. Ο παράλυτος μεγαλύτερος αδελφός του Λάλα παραμένει παγιδευμένος στα συντρίμμια του σπιτιού. Η μεγαλύτερη κόρη του, οκτώ ετών, η μητέρα του, 79 ετών και μια ανιψιά του ήδη έχει επιβεβαιωθεί πως χάθηκαν στην καταστροφή. Ο 17χρονος, όμως, ανιψιός του ανασύρθηκε ζωντανός την Τρίτη. Κατά τα φαινόμενα σώθηκε διότι ένα πλυντήριο μετακινήθηκε όταν έγινε ο σεισμός, παγιδεύοντας τον αλλά προσφέροντάς του ταυτόχρονα προφύλαξη.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, κήρυξε τις πόλεις, Θουμάνε και Δυρράχιο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες. Σε νέα έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης, μίλησε ξανά για την ανάγκη συμπαράστασης με όλα τα μέσα στους σεισμοπαθείς. Ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση προς την Αλβανία από όλο τον κόσμο και επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού, σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης αυτής της βοήθειας. Για το μέγεθος των καταστροφών από τον σεισμό τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και ζήτησε την συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους.Ο πρωθυπουργός της χώρας είναι και ο ίδιος θύμα της μεγάλης αυτής καταστροφής, καθώς από ό,τι φαίνεται περνάει ένα οικογενειακό δράμα. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ένα από τα θύματα του σεισμού, ήταν η σύντροφος του γιου του, Γκρεγκόρ. Πρόκειται για την 24χρονη Κρίστι Ρέτσι, η οποία βρέθηκε νεκρή στα συντρίμμια του σπιτιού της, μαζί με τους γονείς της και τον αδερφό της. Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και συνολικά 14 χώρες εξακολουθούν να έχουν ομάδες διάσωσης στο Δυρράχιο προσπαθώντας να σώσουν παγιδευμένα άτομα. Με τη σειρά του ο ιστότοπος GoFundMe έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο ανέρχεται στα 2,2 εκατομμύρια δολάρια, για τους πληγέντες, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο Reuters. Περιμένουν το ποσό να φτάσει ως τα 2,5 εκατομμύρια, χάρη σε προσφορές που έρχονται εκτός από την Ευρώπη, από την Αυστραλία και την βόρεια Αμερική. Επιπλέον, οργανώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους προσφέροντάς τους νερό, τρόφιμα και κουβέρτες για να τους βοηθήσουν, όπως μπορούν, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται ώστε να κάνουν μια καινούρια αρχή.

Εν τω μεταξύ, οι περιοχές πλήττονται συνέχεια από πολλούς μετασεισμούς που φτάνουν τους 500 σε αριθμό, αρκετοί από αυτούς να είναι πάνω από τα 4 ή και τα 5 Ρίχτερ, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητα στο ρήγμα. Ιδιαίτερα μεγάλος και ανησυχητικός ήταν ο μετασεισμός που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου και έφερε πανικό και αναστάτωση στα συνεργεία διάσωσης, τα οποία επιχειρούσαν, με τον κίνδυνο νέας κατάρρευσης, να ανασύρουν τυχόν επιζώντες από τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν. Ο σεισμός σύμφωνα με το Ευρώ-μεσογειακό Ινστιτούτο ήταν 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκε στη 1:01 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας). Είχε επίκεντρο 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Shijak και 29 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων και το εστιακό βάθος στα 30 χιλιόμετρα.

Οι κάτοικοι από τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις, δεν έχουν καταφέρει να συνέλθουν και να ανασυγκροτηθούν, με πολλούς να αναζητούν ακόμη τους δικούς τους ανθρώπους και άλλους να πενθούν. Την Πέμπτη, μάλιστα, 28 Νοεμβρίου, ήταν η εθνική επέτειος της χώρας, καθώς συμπληρώθηκαν 107 χρόνια από την ανεξαρτησία της. Αντί για γιορτινό κλίμα, όμως, και εκδηλώσεις χαράς επικράτησε βουβή και κυριάρχησε η δυστυχία και ο πόνος των ανθρώπων, καθώς χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι και εκατοντάδες πενθούν το φονικότερο σεισμό που χτύπησε την Αλβανία από το 1979, όταν και είχαν σκοτωθεί συνολικά 40 άνθρωποι.

Οι περιοχές αυτές είχαν ήδη χτυπηθεί από σεισμούς τους προηγούμενους μήνες και έτσι η όλη αυτή καταστροφή ήρθε να προστεθεί στη σεισμική δόνηση των 5,8 βαθμών, η οποία έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Η δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά από το Δυρράχιο και το εστιακό της βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας είχε ανακοινώσει τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα. Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί πως σεισμός όμως, είχε σημειωθεί και το πρωί της Παρασκευής (01/11/2019), ο οποίος συγκεκριμένα έγινε αισθητός και στους κατοίκους της Καστοριάς και στην Ήπειρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σεισμική δόνηση ήταν της τάξης των 4.9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 11.4 χιλιομέτρων.


Έφη Βούζιου

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών της καθώς και με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις τις οποίες θεωρεί καίριες για τη διάπλαση του χαρακτήρα των ατόμων και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Την απασχολούν τομείς σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των κοινωνικών ομάδων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ