20 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΗ διαδικτυακή καμπάνια που έχει στόχο να φυτέψει 20 εκατομμύρια δέντρα στον...

Η διαδικτυακή καμπάνια που έχει στόχο να φυτέψει 20 εκατομμύρια δέντρα στον κόσμο


Του Αλέξανδρου Πανταζή,

Αναμφισβήτητα το διαδίκτυο γεννά νέες μόδες, δημιουργεί νέα κινήματα και αποτελεί πύλη για κάθε τι το οποίο αναζητά δημόσια προβολή. Με αυτήν την λογική, ξεκινώντας ως διαδικτυακό μιμίδιο και καταλήγοντας ως καμπάνια, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Team Trees» λάνσαρε μια εκστρατεία που στόχο έχει να φυτέψει 20 εκατομμύρια δέντρα σε όλον τον κόσμο.

Αναλυτικότερα, ο οργανισμός διαφημιζόμενος από μια μεγάλη γκάμα διάσημων ανθρώπων στον χώρο του διαδικτύου, αποφάσισε ότι για κάθε δολάριο που θα γίνεται δωρεά, θα φυτεύεται και ένα δέντρο. Η παραπάνω στρατηγική έχει αποδώσει, και όσο συντάσσεται το άρθρο, έχουν συγκεντρωθεί 11 εκατομμύρια δολάρια και οι δωρεές συνεχίζονται. Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός, ότι πολλές εταιρίες και πλούσιοι άνθρωποι έχουν κάνει χορηγίες της τάξεως των ενός εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ αυτών ο Elon Musk, ο Jack Dorsey και ο Tobi Lutke. 

Πως όμως θα βοηθούσαν τον πλανήτη μας 20 εκατομμύρια δέντρα;

Αρχικά, ένας ώριμος δρυς, δύναται να φιλοξενήσει έως και 500 διαφορετικά είδη ζώων, τα οποία μπορούν σε αυτόν να κατοικίσουν, να τραφούν, να αναπαραχθούν και να προστατευτούν. Με αυτόν τον τρόπο, φυτεύοντας ένα δέντρο είναι σαν να παρέχεις ένα σπίτι, ένα εστιατόριο και ένα νοσοκομείο, μονομιάς. Έτσι, δίνοντας 20 δολάρια, άρα φυτεύοντας είκοσι δέντρα, θα μπορούσες να δημιουργήσεις μία ολόκληρη πόλη και πολλαπλασιάζοντας με το ένα εκατομμύριο θα έχεις μία τεράστια περιοχή βιοποικιλότητας. 

Ακόμη, τα δέντρα μειώνουν εκθετικά την θερμοκρασία του αέρα, αφού μπορούν να μπλοκάρουν τις ακτίνες του ηλίου και να δημιουργήσουν σκιά. Ενδεικτικά, μία πόλη μπορεί το καλοκαίρι να είναι έντεκα βαθμούς Κελσίου πιο ψυχρή, σε σχέση με μια που δεν διαθέτει καθόλου δέντρα. Φυτεύοντας δέντρα, λοιπόν, μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδα ρεύματος κατά 20–30 %, διότι θα μειωθεί η χρήση συστημάτων ψύξης. Άρα αν ένα μέσο σπίτι, έχει μηνιαίες χρεώσεις ρεύματος το καλοκαίρι πενήντα ευρώ, αυτομάτως θα μειωθεί στα τριάντα πέντε ευρώ και σε μεγαλύτερη κλίμακα θα γίνει μια εξοικονόμηση της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ στην κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως.

Συνεχίζοντας, τα δέντρα μπορούν να βοηθήσουν ενεργά στον πολεοδομικό σχεδιασμό μία πόλης, επειδή έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν μεγάλη ποσότητα νερού με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι καταστροφικές εικόνες πλημμύρας που τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και περισσότερο να πληθαίνουν.

Επιπλέον, τα δέντρα, μπορούν να συμβάλουν ενεργά στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, που διατρέχει ο πλανήτης μας, μέσω των μηχανισμών που διαθέτουν να απορροφούν το διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα και να παράγουν οξυγόνο. Μάλιστα σε μελέτη μιας ελβετικής ομάδας το 2019, βρέθηκε ότι αν καταφέρουμε και φυτέψουμε αρκετά δέντρα, μπορούμε να μειώσουμε το φαινόμενο της κλιματικής ή ακόμα και να το σταματήσουμε. 

Εν κατακλείδι, η σωτηρία του περιβάλλοντος βρίσκεται για άλλη μια φορά στα χέρια μας. Μολονότι, η δενδροφύτευση είκοσι εκατομμυρίων δέντρων δεν είναι η μοναδική λύση που μπορεί το ανθρώπινο είδος να δώσει, σίγουρα αποτελεί ένα βήμα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να συνδράμει σε αυτήν την πράξη, ακόμα και με το χαμηλότερο δυνατό ποσό. Και αν ακόμα αμφιταλαντεύεσαι μεταξύ του να μετατρέψεις τα χρήματα σου σε αλκοόλ ή να τα δώσεις για καλό σκοπό, θα σε συμβούλευα να κάνεις το δεύτερο, ώστε να μπορεί το παιδί σου να απολαύσει το πρώτο αργότερα.


Αλέξανδρος Πανταζής

Είναι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Νομό Χανίων λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας, ενώ τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του και έχει λάβει μέρος στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.