18.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Οι Στυλοβάτες της Γης» του Ken Follett

«Οι Στυλοβάτες της Γης» του Ken Follett


Της Μιχαέλας Αθηνιώτη,

Ο Ken Follett είναι Βρετανός συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων και θρίλερ, με πολλά από τα βιβλία του να έχουν κατακτήσει υψηλή θέση στις λίστες των best sellers. Η επιτυχία του ξεκίνησε το 197,8 με τη δημοσίευση του βιβλίου του με τον τίτλο Eye of the Needle, που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό και του απέφερε μεγάλα πλούτη. Σπούδασε φιλοσοφία, ασχολήθηκε με την πολιτική και έκανε μαθήματα δημοσιογραφίας, ενώ έχει δουλέψει και ως ρεπόρτερ στο South Wales Echo.

Στη συνέχεια της καριέρας του, κάθε ένα από τα έργα του έγινε best seller, καταλαμβάνοντας μάλιστα υψηλή θέση στη λίστα των New York Times Best Seller. Μέχρι τώρα, έχουν εκδοθεί 35 βιβλία του, από τα οποία τρία απευθύνονται σε παιδιά, ενώ όλα τα υπόλοιπα εντάσσονται στις κατηγορίες του θρίλερ και των ιστορικών μυθιστορημάτων.

Ο Ken Follett. Πηγή Εικόνας: facebook.com/Ken Follett (official)/Credit: Olivier Favre

Το βιβλίο The Pillars of the Earth, ο τίτλος του οποίου μεταφράστηκε στα ελληνικά Στυλοβάτες της Γης, αποτελεί το ένα από τα τέσσερα βιβλία της σειράς The Kingsbridge Series. Αποτέλεσε το πρώτο βιβλίο της σειράς που συνέχισε με ακόμα τρία βιβλία, δύο από τα οποία αποτελούν sequels, τοποθετημένα εκατόν πενήντα χρόνια μετά στην Ελισαβετιανή Αγγλία, με τους τίτλους World Without End και A Column of Fire, καθώς και το τέταρτο βιβλίο της σειράς, ένα presequel, χρονικά προσδιορισμένο στο 997 π.Χ.. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1989 και αποτελεί ένα κλασικό ιστορικό μυθιστόρημα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, είναι το πιο γνωστό του βιβλίο και συνεχίζει να πουλάει εκατό χιλιάδες αντίτυπα τον χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ έχει υπάρξει νούμερο ένα στις πωλήσεις και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία. Ο Follett, μάλιστα, έχει δηλώσει πως είναι το βιβλίο για το οποίο αισθάνεται τη μεγαλύτερη περηφάνια.

Αν και είχε μεγάλη επιτυχία μέχρι τη συγγραφή αυτού του βιβλίου στον τομέα των θρίλερ, αποφάσισε να γράψει σε ένα τελείως διαφορετικό είδος, να γράψει για την ανέγερση μιας εκκλησίας, που όμως αυτή η εκκλησία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά μιας ιστορίας συναρπαστικής, μιας ιστορίας προδοσίας, εκδίκησης και έρωτα που αρχίζει από την κατάρα μιας μάγισσας και τον δημόσιο απαγχονισμό ενός αθώου.

Οι Στυλοβάτες της Γης είναι ένα από τα καλύτερα έργα της ιστορικής μυθοπλασίας, λόγω του ότι εισχωρεί σε βάθος και αναλύει στη λεπτομέρεια, περιγράφοντας και σκιαγραφώντας την κοινωνία της φεουδαρχικής Αγγλίας. Δεν αποτελεί μια σύντομη ανάγνωση, αλλά υπόσχεται να μεταδώσει συναισθήματα θλίψης, ευτυχίας, προσμονής και έκπληξης. Αν και αποτελεί μυθιστόρημα, εν τούτοις στην πλοκή έχουν συμπεριληφθεί και πραγματικά ιστορικά γεγονότα, όπως η μάχη του Λίνκολν και η δολοφονία του Thomas Becket.

Πηγή Εικόνας: store.streampowered.com

Η πλοκή της ιστορίας τοποθετείται στον Μεσαίωνα, μια εποχή που ο εμφύλιος πόλεμος κυριαρχεί στην Αγγλία, όταν οι κληρονόμοι του θρόνου μάχονται μεταξύ τους μετά τον θάνατο του Ερρίκου του Α’. Ο αδελφοκτόνος αυτός πόλεμος συμπαρασύρει όχι μόνο τους ευγενείς, αλλά και την εκκλησία και τον λαό του βασιλείου. Η Έλεν, η μάγισσα, ο Τζακ, ο λαξευτής της πέτρας και η κόρη του κόμη Μπαρθόλομιου, Αλιένα, θα μπλεχτούν σε δολοπλοκίες και θα έρθουν αντιμέτωποι με εχθρούς. Αντίθετα, ο πρωτομάστορας Τομ θα προσπαθήσει παρά τα εμπόδια να τελειώσει την ανέγερση του καθεδρικού ναού του Κίνγκσμπριτζ, που θα αποτελέσει ένα σύμβολο αγάπης και ελπίδας, μέσα στα μαύρα, σκοτεινά χρόνια του εμφυλίου. Το βιβλίο αυτό είναι ένα μεσαιωνικό παραμύθι, γεμάτο ανατροπές, που όποιος αρχίσει να το διαβάζει θα βυθιστεί στην ιστορία του, στις πολεμικές μάχες, τις συνομωσίες, τα ερωτικά σχήματα και τις δολοφονίες.

Μετά την τεράστια επιτυχία του μεταφέρθηκε στις οθόνες, σε μία σειρά μικρού μήκους, μόνο οχτώ (8) επεισοδίων το 2010, ενώ το 2017 ένα video game στηρίχτηκε στη δομή του. Στη Δανία, ένα μιούζικαλ έχει στηριχτεί στην πλοκή του και αρκετά επιτραπέζια παιχνίδια δανείζονται στοιχεία του, αποδεικνύοντας τη μεγάλη επιτυχία του.

Το βιβλίο διατίθεται στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Bell.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The Pillars of the Earth, ken-follett.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχαέλα Αθηνιώτη
Μιχαέλα Αθηνιώτη
Γεννήθηκε το 2002 στον Πειραιά. Σπουδάζει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελειώνοντας τις σπουδές της, επιθυμεί να ασχοληθεί με το marketing. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και σκοπεύει να μάθει όσες πιο πολλές μπορεί, ενώ ήδη γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και μαθαίνει Ισπανικά και Ιταλικά, παράλληλα με τις σπουδές της. Είναι εθελόντρια σε ζωοφιλικές εταιρίες και περνάει τον ελεύθερό της χρόνο με τα σκυλιά της ή διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία.