16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ μαγεία του να ταξιδεύεις μόνος

Η μαγεία του να ταξιδεύεις μόνος


Της Έλενας Γεωργίου,

Έχεις σκεφτεί ποτέ να ταξιδέψεις μόνος σου, μακριά απ’ την οικειότητα που θα σου προσέφερε ένα εισιτήριο για δύο στο κοντινότερο νησί της Ελλάδας; Έχεις φανταστεί ποτέ τον εαυτό σου να περιπλανιέται σε γραφικά σοκάκια και ν’ απολαμβάνει τη σκουριασμένη πλευρά του νομίσματος, σ’ έναν κόσμο που έχει μάθει να την κρύβει; Αποπνέει μια μυρωδιά νοσταλγίας, όμως, η φθορά της ξύλινης πόρτας που ‘χει αντέξει με τον τρόπο της στο πέρασμα του χρόνου, όπως και το ράγισμα στον τοίχο που θυμίζει ζωγραφιά μικρού παιδιού. Γι’ αυτό και πρέπει να την αναζητείς σε προορισμούς που δε βρέθηκαν ποτέ στο τέρμα της κάθε διαδρομής σου, όσο μικρή κι αν ήταν η διάρκειά της.

Κλείσε το εισιτήριο χωρίς πολλά-πολλά, άφησε πίσω σου την αρνητικότητα που θα επιφέρει η γνώμη των άλλων και προετοίμασε τον εαυτό σου για το τι θ’ ακολουθήσει. Ένα καλύτερο αύριο σε περιμένει, αλλά προϋποθέτει την ικανότητά σου να θυσιάσεις την άνεση του σήμερα για να το απολαύσεις όπως ακριβώς του αξίζει. Ένα ταξίδι χωρίς συνοδοιπόρους θα σου επιτρέψει να γνωρίσεις ανθρώπους που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου κι αντιπροσωπεύουν κουλτούρες, τις οποίες θα ήθελες να γνωρίσεις μέσα απ’ τη συναναστροφή σου με αυτούς. Έτσι, θα ξεπεράσεις τα όριά σου και θα διευρύνεις τους ορίζοντές σου, γεγονός που θα σου επιτρέψει να θαυμάσεις, χωρίς ενδοιασμούς κι αναστολές, μια μεγαλύτερη εικόνα που μπορεί να χωρέσει τους πάντες, αν είσαι διατεθειμένος να εξερευνήσεις -με ανοιχτό μυαλό- ό,τι απεικονίζει.

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μπορεί να σε εκπλήξει με την ιδιοσυγκρασία του, ακόμη κι αν διαφέρει απ’ τη δική σου. Σ’ ένα ταξίδι που επιλέγεις να κάνεις μόνος, δε σημαίνει ότι θα παραδοθείς στη μοναξιά σου, αφού σίγουρα θα έρθεις αντιμέτωπος με άλλους ταξιδιώτες, που αναζητούν ό,τι ψάχνεις κι εσύ να βρεις μέσα σ’ ένα πλήθος αγνώστων, με οικεία πρόσωπα και γνώριμες φωνές. Αν είσαι κοινωνικός και περιπετειώδης, αν δεν έχεις χάσει την πίστη σου στους ανθρώπους κι αν αρπάζεις κάθε στιγμή πριν προλάβει να σου ξεφύγει απ’ τα χέρια, τότε θ’ αφεθείς σε μια αλλιώτικη εμπειρία, επιτρέποντάς της να σου αλλάξει τη ζωή. Μέσα απ’ αυτήν θα μάθεις να εκτιμάς τα μικρά πράγματα στη ζωή και να εναποθέτεις τις ελπίδες σου στη δυνατότητά τους να σε οδηγήσουν στα μεγάλα. Θα μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου, δοκιμάζοντας τις αντοχές του, θα μοιραστείς τα «θέλω» σου με ανθρώπους που νιώθεις ότι ήξερες από πριν, ακόμη κι αν μόλις τους έχεις γνωρίσει.

Άνοιξε τα φτερά σου και δοκίμασε να ζήσεις κάτι καινούργιο, διαφορετικό. Που δε χωράει σε κουτάκια κι ούτε ανταποκρίνεται στα στερεότυπα μιας καθημερινότητας που έχει βαλτώσει στα «πρέπει» και δεν επιτρέπει καμία αλλαγή στον τρόπο που τη ζεις. Δε χρειάζεται να φιλτράρεις την πραγματική ευτυχία. Κι ούτε μπορεί να σ’ αποπροσανατολίσει κάτι υποδεέστερο που προσπαθεί απεγνωσμένα να την αντικαταστήσει. Γνώρισε ανθρώπους και δείξε τους ποιος πραγματικά είσαι, χωρίς να σε τρώει η καχυποψία για τις προθέσεις τους. Απόλαυσε τη μαγεία των αστεριών μαζί τους, στο μπαλκόνι μιας ξεχασμένης πολυκατοικίας που φέρει τ’ όνομα μιας παλιάς σου ερωμένης. Δοκίμασε παραδοσιακά φαγητά και μέθυσε με φθηνό κρασί. Μοιράσου ιστορίες που μιλούν για ανεκπλήρωτες αγάπες και φιλίες που δεν έχουν χαθεί στην απεραντοσύνη του χρόνου. Κι ένα κομμάτι της καρδιάς σου θα παραμείνει εκεί, όπου τους γνώρισες, επιτρέποντάς τους να σε αναζητήσουν και να σου προσφέρουν κι αυτοί, ένα κομμάτι απ’ τη δική τους.

Να ερωτεύεσαι ανθρώπους που δεν έχεις ακόμη γνωρίσει, λοιπόν, και να ταξιδεύεις σε μέρη άγνωστα με τη φαντασία που σε διακατέχει, με την ελπίδα ότι κάποτε θα γευτείς την αλμύρα τους και θα κάνεις δική σου κάθε ανάμνηση που σε περιμένει να τη ζήσεις στο πλευρό τους.

For Ula from Poland, Yana from Russia, Boba from Serbia, Jamie from Taiwan, Efrat from Israel, Florence from Africa and Freddie from Bolivia! Thanks for a great one guys! It’s been a pleasure!


Έλενα Γεωργίου

Γεννημένη το 1997 στο πανέμορφο νησί της Κύπρου και φοιτήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετέχει σ’ εθελοντικά προγράμματα κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με θέμα τη Λογοτεχνία, αλλά και την Ψυχολογία. Μ’ ένα βιβλίο στο χέρι από μικρό παιδί, δημιουργεί εικόνες μέσα απ’ τις λέξεις και μοιράζεται, μέσα απ’ αυτές, το χάος που διακατέχει την ύπαρξή της. Ασχολείται, επίσης, με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ