17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΕπιτελικό κράτος: Ανάλυση, αντιδράσεις και προβληματισμοί

Επιτελικό κράτος: Ανάλυση, αντιδράσεις και προβληματισμοί


Του Γιώργου Κωστόπουλου,

Την περασμένη Τρίτη, εγκρίθηκε επί της αρχής στο Κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», το οποίο βρίσκεται, ακόμα, σε κατάσταση επεξεργασίας. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης, με την υπόλοιπη αντιπολίτευση να στέκεται αντίθετη στις προτεινόμενες αλλαγές. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί μια βαθιά τομή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα να έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις και προβληματισμοί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε πως με το νέο νομοσχέδιο, «η δημόσια πολιτική θα παράγεται από πάνω προς τα κάτω, με συνεκτικό σχέδιο επιχειρησιακής πολιτικής, που θα υλοποιείται από τα υπουργεία», ενώ συμπλήρωσε ότι, «στην πραγματικότητα γίνεται μεταφορά διοικητικής ύλης, θα είναι η μεταφορά μιας ύλης υψηλής πολιτικής ευαισθησίας».

Πιο αναλυτικά, το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση διοικητικών και τομεακών γραμματέων, την κατάργηση πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων, την κατάργηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και Ελεγκτικών Σωμάτων, ενώ υποβαθμίζεται ο ρόλος των ΣΕΠΕ/ΣΔΟΕ. Όσον αφορά την κυβερνητική λειτουργία, αυτή θα παρακολουθείται από μια κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Μαζί», ώστε να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της σύγχυσης αρμοδιοτήτων που οδηγεί σε δυσλειτουργίες και καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου.

Επίσης, μέσω του νέου σχεδίου νόμου περιορίζεται η γραφειοκρατία, μιας που όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις θα εκδίδονται, όχι από τον αρμόδιο Υπουργό, αλλά από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή, ώστε να εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος και περιττές υπογραφές.

Η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραμένει ιδιαίτερα σκληρή και, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κάποιες από αυτές τις αλλαγές συκοφαντήθηκαν από τη νυν κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση υιοθετεί, στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος από τις μεταρρυθμίσεις τις  οποίες συκοφάντησε με τόσο έντονο τρόπο, κατά τη διάρκεια της αντιπολιτευτικής της θητείας» ανέφερε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Όλγα Γεροβασίλη.

«Ο Υπουργός έχει λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής, είναι υπόλογος στο λαό και πρέπει να έχει την ευθύνη για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και, συνολικά, για το υπουργείο του» σχολίασε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το νομοσχέδιο φέρνει ριζικές αλλαγές στη διοίκηση και αυτό, όπως αναφέρθηκε, έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και έντονων προβληματισμών από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Το Κίνημα Αλλαγής προέβη σε σκληρή στάση, κάνοντας λόγο για επιστροφή του κράτους στη σκοτεινή δεκαετία του ’60, ενώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, «το ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρεί ότι αυταρχικές και συγκεντρωτικές  αντιλήψεις που οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πολέμησαν συστηματικά, επανέρχονται, πλέον, με το μανδύα του επιτελικού κράτους».

Ήδη μετράμε λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και η μάχη εντός κοινοβουλίου έχει ξεκινήσει για τα καλά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει, εντός των επόμενων εβδομάδων, νομοσχέδια που είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως θα προβεί σε γρήγορη πρόταση τους, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ταχθεί εναντίον των περισσοτέρων προτάσεων, με τη συζήτηση περί του «επιτελικού κράτους» να αποτελεί, αυτή τη στιγμή, το κυριότερο θέμα συζήτησης εντός κοινοβουλίου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, έπειτα από κάποιες διορθώσεις που ο υπουργός έκρινε απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου σήμερα το μεσημέρι, ώστε αύριο να γίνει η ψήφιση του. Μένει να δούμε αν η Βουλή θα συνεχίσει να «μυρίζει μπαρούτι» ή αν οι πολιτικοί αντίπαλοι θα χαμηλώσουν τους τόνους.


Γιώργος Κωστόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το διάστημα αυτό σπουδάζει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε ιδιωτικό Ινστιτούτο εκπαίδευσης. Έχει προηγούμενη εμπειρία στην αρθρογραφία καθώς την περίοδο 2016-2017 υπήρξε αρθρογράφος για διάφορα site ποικίλης ύλης, ενώ από τις αρχές του 2018 είναι ιδρυτής και διαχειριστής ενημερωτικού group αθλητικού περιεχομένου στα social media. Από ξένες γλώσσες γνωρίζει αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.