19.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΈθιμα, καλοκαίρι και άλλες «θρυλικές» ιστορίες

Έθιμα, καλοκαίρι και άλλες «θρυλικές» ιστορίες


Της Σοφίας – Ζωής Παράσχου,

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Σήμερα, θέλω να σου διηγηθώ κάτι διαφορετικό. Να συνεχίσουμε το ταξίδι που ξεκινήσαμε πριν λίγες μέρες, με τα πανέμορφα νησιά της χώρας μας… Να μπούμε μαζί σε ένα αυτοκίνητο και να περάσουμε από μερικά διαφορετικά «αξιοθέατα» της Ελλάδας. «Αξιοθέατα», που ακούν στο όνομα έθιμα. Να τα γυρίσουμε, να τα εξερευνήσουμε και ίσως, να σταθούμε σε μερικά, για να ανακαλύψουμε κάθε πλευρά τους, που μπορεί να κρύβει μια μοναδική ομορφιά. Ξεκινάμε, λοιπόν,

Μετά από μερικές ώρες ταξίδι, η πρώτη στάση

Άνθρωποι συγκεντρωμένοι σε μια στρογγυλή πλατεία. Παραδοσιακή μουσική ηχεί παντού, σκορπίζεται σε κάθε απόκρυφη γωνιά του χώρου! Κρασί, άφθονο χύμα κρασί, κόκκινο, ροζέ και λευκό χρωματίζει το τοπίο! Και χορός… Χορός, πολλής χορός. Νέοι και γέροι, κοπέλες, κυρίες και ηλικιωμένες χοροπηδούν τριγύρω, άλλοι ρυθμικά και άλλοι απλά, με όλη τους την καρδιά. Γυρνάς γύρω το βλέμμα σου και εντοπίζεις χαρούμενα πρόσωπα, αναψοκοκκινισμένα από το κρασί, το τσίπουρο, τους παραδοσιακούς χορούς και τους τόνους κρέατος και ντόπιων γεύσεων, που έχουν καταναλώσει! Η εικόνα αυτή, μια εικόνα γεμάτη ξέφρενο πάρτι, ανεμελιά και διασκέδαση, συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται, από την παρουσία μεγάλων οικογενειών ηλικιακής κλίμακας – από μηνών έως και… πολλών ετών -, που περνούν στιγμές αγάπης και ένωσης!

Πανηγύρι, ναι, αυτή είναι η σωστή λέξη για να περιγράψει κανείς το πάρτι αυτό. Ένα κλασικό, ελληνικό πανηγύρι, που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές! Η ύψιστη έκφραση του θεσμού της κοινωνίας και της κοινότητας. Ένα σύστημα εκπροσώπησης και λαϊκής έκφρασης των ελληνικών τοπικών κοινωνιών!  Έναυσμα, συνήθως, αποτελεί η γιορτή ενός Αγίου. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα ελληνικά παραδοσιακά πανηγύρια διεξάγονται γύρω από την τιμώμενη εκκλησία. Με αυτήν την αφορμή, όμως, ο ελληνικός λαός, πέραν της λατρείας, αρπάζει την ευκαιρία να ενωθεί. Αντανακλά την προέλευση του, τιμά τις ρίζες του και εξυμνεί το παρελθόν. Ένα παρελθόν γεμάτο παράδοση, ανεμελιά και ξεγνοιασιά!

Μα τι μυρωδιές αναβλύζουν! Φρεσκομαγειρεμένο φαγητό στην κατσαρόλα, αρνί ή κατσικάκι που ψήνεται αργά, η μυρωδιά καμένου από τις μικρές φωτίτσες που ανάβουν χάριν του γλεντιού, οινόπνευμα που ρέει, ιδρώτας λόγω του ξέφρενου και ασταμάτητου χορού, χέρι – χέρι.

Ανοίγω το κινητό μου και ψάχνω λεπτομέρειες για τα μεγαλύτερα πανηγύρια της χώρας. Θέλω να τα επισκεφθώ και να γευθώ την παράδοση σε τεράστιες ποσότητες!

Το Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στα Γρεβενά, όπου ακολουθούνται όλες οι πατροπαράδοτες συνήθειες μετά τη Θεία Λειτουργία,το Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα στο Αμύνταιο, το Πανηγύρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Καλύβια, το Πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου στις Κυκλάδες – Κέα, Τήνος, Αμοργός, Φολέγανδρος, Νάξος… Από πού να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις…

Τα αφήνω όλα κάτω και μπαίνω κι εγώ στο χορό… Ήρθε η ώρα να αισθανθώ, έστω και λίγο, την ξεχασμένη και αγαπημένη Ελλάδα, με όλη τη σημασία της λέξης αυτής! 

Εις το επανιδείν


Σοφία-Ζωή Παράσχου

Γεννηθείσα το 1999. Είναι φοιτήτρια Νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από πολύ μικρή ηλικία, ξεκίνησε να ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες, εκ των οποίων ξεχώρισε τα debate και την αρθρογραφία. Συμμετέχει ενεργά σε μοντέλα προσομοιώσεων, ενώ ήταν αρχισυντάκτρια και αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα του σχολείου της. Ιδιαίτερα πεδία ενδιαφέροντός της αποτελούν η Μέση Ανατολή και τα κοινωνικά ζητήματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ