17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΓίνε εσύ το θαύμα των Χριστουγέννων

Γίνε εσύ το θαύμα των Χριστουγέννων


Της Παρής Στεφανή,

Σε μια εποχή γεμάτη αγωνία, θλίψη και φόβο για την εξέλιξη της πανδημίας, με τις μεταλλάξεις να διαδέχονται η μία την άλλη, έρχεται ο καιρός που όλοι γινόμαστε παιδιά, έστω και για λίγο: Τα Χριστούγεννα. Η γέννηση του Θεανθρώπου αποτελεί φωτεινό φάρο για όλους όσοι ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Ο κορωνοϊός έχει κατακλύσει τις σκέψεις μας και τον τρόπο ζωής μας. Έχουμε αναγκαστεί, δεδομένων των συνθηκών, να συνηθίσουμε σε έναν νέο τρόπο ζωής, διαφορετικό από ό,τι είχαμε ζήσει μέχρι πρότινος. Τα Χριστούγεννα, ειδικά φέτος, έρχονται ως οδηγός και ευκαιρία αισιοδοξίας. Δεν πρέπει να τα «παραμελήσουμε», αλλά να κοιτάξουμε βαθύτερα, και να δούμε τί πράγματι έχουν να μας πουν…

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο θλιβερό σ’ αυτόν τον κόσμο από το να ξυπνάς τα Χριστούγεννα το πρωί και να μην είσαι παιδί», έχει πει η συγγραφέας Erma Bombeck, επιδιώκοντας να υπενθυμίσει τη σημασία της ημέρας αυτής για το σύνολο των ανθρώπων. Θα έλεγα, μάλιστα, πως στην ουσία τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι ημερολογιακά μόνο μία μέρα, αλλά όλες οι προετοιμασίες για τον ερχομό της φανερώνουν πως αποτελούν μια περίοδο χαράς, θετικής σκέψης και ελπίδας.

Πηγή εικόνας: meteoronlithopolis.gr

Αποτελούν μία ευκαιρία για να αισθανθούμε όλοι ξανά παιδιά, να γίνουμε πιο ειλικρινείς, να αγκαλιάσουμε τους υπόλοιπους ανθρώπους με αγάπη.

  • Εάν έχεις πληγώσει κάποιον, ζήτα του συγγνώμη.
  • Εάν αγαπάς κάποιον, πες του το, δίχως δισταγμό.
  • Εάν θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, άλλαξε από τώρα τη ζωή σου, μην περιμένεις το Αύριο.
  • Εάν θέλεις να προσφέρεις αγάπη στους συνανθρώπους σου, κάνε τους ένα δώρο που θα τους κάνει χαρούμενους: Πολλοί, ακόμα κι ένα πιάτο φαγητό, το οποίο θεωρούμε εμείς δεδομένο, το έχουν ανάγκη περισσότερο από εμάς, και το βλέπουν ως δώρο και θαύμα.

Εάν, εάν, εάν… Σίγουρα έχεις βρει τον εαυτό σου σε ένα από αυτά τα «εάν», ενδεχομένως και σε περισσότερα. Μην περιμένεις να έρθει η αλλαγή, ούτε το θαύμα από μόνο του. Δημιούργησε με τις σκέψεις, τις λέξεις και τις πράξεις σου τα Χριστούγεννα που επιθυμείς. Γίνε εσύ το Άστρο των Χριστουγέννων, ένας φωτεινός οδοδείκτης αισιοδοξίας και ελπίδας.

Για να δημιουργήσεις και να απολαύσεις τη μαγεία των Χριστουγέννων δεν έχει σημασία το εάν Πιστεύεις ή όχι. Η ουσία βρίσκεται στην καθαρότητα της καρδιάς, στο σεβασμό απέναντι στους άλλους και στην ευσυνειδησία. Καλό είναι, αυτές τις Άγιες για όλους ανεξαιρέτως μέρες, η μία πλευρά να σέβεται τις επιλογές του καθενός, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η επιλογή του να μην Πιστεύει, και ορισμένοι από την άλλη πλευρά να πάψουν – έστω προσωρινά – την αντικληρικαλιστική ηδονή από την οποία διακατέχονται. Τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι περίοδος ενότητας για όλους τους ανθρώπους.

Γίνε εσύ το θαύμα των Χριστουγέννων. Προσπάθησε για το καλύτερο. Άσε τα πείσματα, τα μίση και τις έχθρες απέναντι σε ανθρώπους που σε πλήγωσαν και μπορεί να πλήγωσες. Ούτε η αντιπάθεια είναι η λύση. Σίγουρα, για πολλές περιπτώσεις, δεν είναι λύση ούτε η συμπάθεια. Καλύτερο, όμως, το να μην ασχολείσαι, από το να «κουράζεις» τη γλώσσα σου με άσχημους χαρακτηρισμούς, πισώπλατους ή μη.

«Ολίγωσις» στη λόγια ελληνιστική και βυζαντινή γλώσσα σημαίνει την ταπείνωση, τον εξευτελισμό, απ’ όπου βγαίνει και το επίθετο «ολίγιστος». Τα επίθετα, βέβαια, κρύβουν πάθος και υπερβολή, αλλά όσα ζούμε ειδικά τον τελευταίο καιρό ξεπερνούν κάθε υπερθετικό βαθμό. Από αρνητές κορωνοϊού και αρνητές απογραφής σε παθιασμένους «θεματοφύλακες του Συντάγματος», κατηγορούμενους για αρπαγή από κοινού Διευθυντή σχολικής μονάδας.

Πηγή εικόνας: wallpaperaccess.com

Θέλω να στείλω έναν «χαιρετισμό» από καρδιάς σε όσους «έφυγαν» και σαν δένδρα ξεριζώθηκαν από τον κόσμο αυτό. «Να πάτε στο καλό, και μην ξεχνάτε να μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Διονύσιο Σολωμό. Έτσι, θα τολμάτε να διασχίζετε τους ουράνιους ωκεανούς με το βλέμμα καρφωμένο σε βουνά και θάλασσες, και με ένα φυλλαράκι ελιάς στο πέτο της καρδιάς… Καλά Χριστούγεννα».


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρή Στεφανή
Παρή Στεφανή
Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.