18.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportBlack Friday ή Black Week;

Black Friday ή Black Week;


Του Χρήστου Πουλιδάκη,

Πτωτικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια συνεδρίαση με πολλά ερωτηματικά. Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε πιέσεις κυρίως από τις τράπεζες, με πρωταγωνιστή την Πειραιώς αλλά κι από τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE 25, όπως Jumbo, ΕΛΠΕ, Alpha Bank και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Ωστόσο πώς δικαιολογείται σε μια τέτοια συνεδρίαση ο FTSE 25 να κλείνει στο 1,13%, ενώ στον Mid Cap να καταγράφονται κέρδη +9,22%; Η απάντηση επιβεβαιώνεται από το πόσο ρηχή είναι η ελληνική αγορά, που, λόγω μιας στρέβλωσης του συστήματος, η αποκοπή δικαιώματος της Attica Bank την οδήγησε στο να κλείσει με κέρδη ύψους 549,64%, μια αντίδραση που προφανώς δεν είναι λογική για τα ελληνικά δεδομένα ούτε συνάδει με την οικονομική κατάσταση την τράπεζας. Ωστόσο, επηρέασε τον τραπεζικό δείκτη, τον Mid Cap αλλά και τον Γενικό Δείκτη, στους οποίους συμμετέχει, κι όχι τον FTSE 25.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 911,43 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 909,07 μονάδων (-0,65%) και 923,27 μονάδων (+0,90%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,13%, στις 2.181,03 μονάδες, ενώ o τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 607,63 μονάδες.

Στο ταμπλό, Jumbo και Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες 3,24% και 3,08% αντίστοιχα, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να υποχωρούν κατά 2,10%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Titan, ΕΧΑΕ, Coca-Cola, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ, με τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Σαράντης, ενώ η Βιοχάλκο ενισχύθηκε κατά 1,28%.

Η ελληνική αγορά, μετά από 23 συνεδριάσεις, έχασε την στήριξη των 900 μονάδων στον απόηχο της πανδημίας που καλπάζει στην Ευρώπη. Αναλυτικότερα, την Τρίτη, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά και, όπως γίνεται συνήθως, η εγχωρία επηρεάστηκε ακόμα περισσότερο εξαιτίας της έλλειψης αμυντικών δυνάμεων, αφού η πλειοψηφία του ταμπλό κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, 25 τίτλοι ανοδικοί, 100 πτωτικοί. Οι επενδυτές, καθώς βλέπουν την κατάσταση που επικρατεί σε γειτονικές χώρες και με ανοικτό το ενδεχόμενο ότι η Γερμανία προχωρήσει σε καθολικό lockdown, είναι πεπεισμένοι πως κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην Ελλάδα. Βασισμένοι, λοιπόν, σε αυτό, η ψυχολογία τους έχει ατονήσει, με αποτέλεσμα αυτό να αντικατοπτρίζεται στην αγορά, διότι ένα ακομη lockdown θα συρρικνώσει την οικονομική δραστηριότητα τη χώρας και σαφέστατα θα οδηγήσει την επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πηγή εικόνας: Bankingnews

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,81% στις 894,94 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 894,26 μονάδων (-1,88%) και 905,85 μονάδων (-0,61%). Ο τζίρος ανήλθε στα 80,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,67%, στις 2.144,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,27% στις 587,77 μονάδες.

Στο ταμπλό, Βιοχάλκο, Εθνική και Jumbo ήταν η «τριάδα» που δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Σαράντη, Eurobank, Motor Oil και ΔΕΗ. Η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Titan, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Coca-Cola, ΟΠΑΠ και Λάμδα ξεπέρασε το 1%, ενώ υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν την πτώση τους οι ΟΛΠ και Aegean. Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ ξεχώρισε με το +1% που κατέγραψε, ενώ μικρή άνοδο σημείωσαν και οι Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες υπό την πίεση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας. Αναλυτικότερα, την Τετάρτη, ήπιες μεταβολές σημειωθήκαν στις τράπεζες, με εξαίρεση την Eurobank, που είχε τη μεγαλύτερη πτώση. Ακόμα, οι συναλλαγές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, εφόσον η ατμόσφαιρά δεν δημιουργεί κίνητρα εισαγωγής περισσότερης ρευστότητας. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η ελληνική αγορά είναι αντιμέτωπη με την πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε νέο καθολικό lockdown, κάτι το οποίο οι επενδυτές δυσκολεύονται να το πιστέψουν. Δυστυχώς, η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άλλο κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας, πόσω μάλλον που η Ευρώπη δεν έχει προβλέψει νέα κονδύλια για την κάλυψη μιας ακόμα σεζόν.

Πηγή εικόνας: ProtoThema

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,60% στις 889,58 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 888,05 μονάδων (-0,77%) και 897,08 μονάδων (+0,24%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,54%, στις 2.133,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,41% στις 579,47 μονάδες.

Στο ταμπλό, Titan, Eurobank, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και Aegean δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, κλείνοντας με απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και Motor Oil. Στον αντίποδα, ο Σαράντης κέρδισε 1,31%, με τις Jumbo, Coca-Cola, Βιοχάλκο και ΟΤΕ να ακολουθούν με μικρή άνοδο. Η ΕΧΑΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Ανοδικά έκλεισε ο Γενικός Δείκτης μετά από τέσσερεις διαδοχικές συνεδριάσεις, μια αντίδραση επίδειξης αμυντικών δυνάμεων που δεν πείθουν. Αναλυτικότερα, την Πέμπτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε την κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, συνοδευόμενη από την ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα λόγω της αργίας των  Ευχαριστιών στη Wall Street, επομένως ήταν μια ευκαιρία για τις αγορές να περιορίσουν τις απώλειες. Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στην περίπτωση της Attica Bank, η όποια έχει υποστεί δύο limit down έως 30%, ενώ το δικαίωμα  έκλεισε με απώλειες -97,66%, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα νούμερα της Δευτέρας ήταν σαφώς παράλογα.

Πηγή εικόνας: BBC

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 898,97 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 891,58 μονάδων (+0,22%) και 899,17 μονάδων (+1,08%). Ο τζίρος ανήλθε στα 37,7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,17%, στις 2.158,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 583,77 μονάδες.

Στο ταμπλό, Ελλάκτωρ, Aegean και Motor Oil έκλεισαν με κέρδη που ξεπερνούν το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Εθνική, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank και Coca Cola. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Eurobank, Λάμδα, Titan, Jumbo και Σαράντης, ενώ ΕΧΑΕ και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 0,27% και 0,31% αντίστοιχα.

Black Friday με μαζικό ξεπούλημα επικράτησε στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές, λόγω της νέας αφρικανικής μετάλλαξης που απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Αναλυτικότερα, την  Παρασκευή, μεγάλες απώλειες σημειωθήκαν στην ισχυρά πλειοψηφία των μετοχών, όπως στις τράπεζες και σε δεικτοβαρείς έως 8%. Συμπεραίνουμε ότι οι ανησυχίες περί lockdown αναζωπυρώνονται ακόμα περισσότερο, επομένως, τα σενάρια για ανάκαμψη απομακρύνονται. Όπως έχουμε ξαναπεί, η πανδημία κινεί τα νήματα…

Πηγή εικόνας: Naftemporiki

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,45% στις 858,93 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 857,92 μονάδων (-4,57%) και 892,51 μονάδων (-0,72%). Ο τζίρος ανήλθε στα 123,5 εκατ. Ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,61%, στις 2.058,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,41% στις 546,35 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 8,18%, η Πειραιώς έχασε 7,90%, η Aegean 6,77%, με τις Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΕΛΧΑ και Eurobank να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 5%. Άνω του -4% έκλεισαν οι ΔΕΗ, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Coca-Cola. Η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo έφτασε στο 3,52% και 3,11% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Οι απώλειες στον Ελλάκτωρ σταμάτησαν στο 1,98%, στον ΟΛΠ στο 1,97%, ενώ ο Σαράντης περιορίστηκε μόλις στο -0,23%.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,12%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,68%. Η βουτιά στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 9,94%.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Πουλιδάκης
Χρήστος Πουλιδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.