21.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΣτον Σαρωνικό κόλπο "Αίγινα" καλά

Στον Σαρωνικό κόλπο “Αίγινα” καλά


Της Ευγενίας Κολοβού,

Αληθεύει ότι ο χειμώνας ήταν μακρύς φέτος, αφού είδαμε και πάθαμε να κάνει ξαστεριά. Και ενώ οι υποχρεώσεις μας δεν έχουν τελειωμό, εμείς έχουμε την ανάγκη να πάρουμε επιτέλους μια ανάσα για την τελική ευθεία της σεζόν. Μη παιδεύεσαι, η λύση είναι μπροστά στα μάτια σου. Αναφερόμαστε φυσικά, στο όμορφο νησί της Αίγινας που απέχει μία ώρα και κάτι από τον Πειραιά και έχει τόσα να σου προσφέρει. Πρόκειται για έναν προορισμό που διαθέτει «λίγο απ ‘όλα», ώστε κανείς να  μείνει παραπονεμένος: ιστορία, τέχνες, γαστρονομικούς πειρασμούς και βέβαια μια θρησκευτική χροιά, λόγω του προστάτη του τόπου, τον Άγιο Νεκτάριο. Και τα παραπάνω σιμά στο θαλασσί της θάλασσας και μεταξύ του πράσινου της φύσης που σφύζει από ζωντάνια όσο η ζέστη κυριαρχεί.

Στην πρώτη κι όλας όψη του νησιού, καταλαβαίνεις ότι ο παλμός της καρδιάς του βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτήρια λαϊκού ύφους, τα οποία στεγάζουν τα παραδοσιακά καφενεία, τις καφετέριες με τις ωραίες κρέπες, όπως αυτή του «Παναγάκη», τις ταβέρνες, τα ζαχαροπλαστεία και τα μαγαζιά. Τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια στο εσωτερικό της Αίγινας αξίζει να διασχίσεις πάνω σε άμαξα με άλογα, ώστε να απολαύσεις τα αρχοντικά, τις εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους και τα καταστήματα λαϊκής τέχνης. Μιλώντας για τέχνη, επιβάλλεται να αναφέρουμε ότι η Αίγινα δεν χαρακτηρίζεται άδικα ως «το νησί των καλλιτεχνών», αφού πολλοί –γνωστοί και μη- άνθρωποι του πνεύματος επέλεγαν τον τόπο αυτόν για να εμπνευστούν και να εκφραστούν δημιουργικά, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Κώστας Βάρναλης. Στην καλλιτεχνική συλλογή της περιοχής συμβάλουν κι άλλοι καλλιτέχνες κάθε Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ Φιστικιού, όπου διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις  κ.α. Κεντρικό θέμα του event βέβαια, είναι τα γνωστά «φιστίκια Αιγίνης» που θεωρούνται εξαιρετική ποικιλία και υπερτερούν σε σχέση με άλλες ποικιλίες διεθνώς, εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών του νησιού.

Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που σπεύδουν στο νησί για να προσκυνήσουν «την Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου», του προστάτη των αδυνάτων και των φτωχών. Ο τάφος και τα λείψανα του θαυματουργού Αγίου αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης των πιστών, οι οποίοι πολλές φορές βάζουν το αυτί τους κοντά για να ακούσουν τον Άγιο να χτυπάει από μέσα με τη Ράβδο του. Με αυτό το σύμβολο ο Άγιος φανερώνει πως είναι ζωντανή η παρουσία του ανάμεσα μας. Αρκετά κοντά στο μοναστήρι συναντάμε την Παλιά Χώρα της Αίγινας που είναι ένα μεσαιωνικό χωριό του 9ου αιώνα και υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1826. Προκειμένου να γλιτώσουν από την πειρατεία της εποχής, οι Αιγινήτες εγκατέλειψαν τα παράλια και εγκαταστάθηκαν στον πυρήνα του νησιού, μέχρι που υποχώρησε ο κίνδυνος και το χωριό κατέρρευσε, αφού οι ίδιοι γύρισαν κοντά στη θάλασσα. Σήμερα μπορείς να δεις στο σημείο γύρω στις 40 εκκλησίες βασιλικού ρυθμού, κάποια ερείπια από τα τείχη και τις δεξαμενές  νερού της πόλης. Αξίζει να ανέβεις μέχρι πάνω το λόφο για να συναντήσεις τα ίχνη που έχουν διασωθεί από το Κάστρο βενετικής προέλευσης και να απολαύσεις από ψηλά την θέα όλου του νησιού.

Πάνω από την Αγία Μαρίνα απαντάται «Ο ναός της Αφαίας» που χρονολογείται γύρω στο 500-490 π. Χ. και ήταν αφιερωμένος στην ομώνυμη θεά. Είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους δωρικούς ναούς με κορυφαία αρχαϊκή αρχιτεκτονική και θεωρείται ότι αυτόν είχαν ως πρότυπο ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης για να χτίσουν τον Παρθενώνα.

Μετά την τέρψη του πνεύματος, σειρά έχει η εξύψωση της ψυχής με μία απογευματινή βόλτα στη θάλασσα. Τέσσερα χιλιόμετρα από το δυτικό λιμάνι της Αίγινας βρίσκεται η παραλία του «Μαραθώνα» που χωρίζεται σε δύο οργανωμένες παραλίες με ευκαλύπτους και καλαμιές. Αν δεν μπορείς να φανταστείς καλοκαίρι δίχως ρακέτες και άφθονο παιχνίδι στην αμμουδιά, τότε δεν έχεις παρά να προτιμήσεις την δεύτερη παραλία που διαθέτει εκτός των άλλων και beach bar για νύχτες διασκέδασης. Πέρα από τα beach party που διοργανώνονται εκεί που σκάει το κύμα, μπορείς να περάσεις το βράδυ σου στα bar και club στο λιμάνι της Αίγινας, όπως το «Ελληνικόν», το «Seaside» και το «Beach». Ένας «μικρός» παράδεισος σε μια ανάσα από την Αθήνα…αυτή που χρειάζεσαι.


Ευγενία Κολοβού
Γεννημένη το 1997 στο New Jersey και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Θρακομακεδόνων και προπτυχιακή φοιτήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Αρθρογράφος στον τομέα του τουρισμού στην κατηγορία Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ