17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟ εμβολιασμός ως η μόνη διέξοδος από την πανδημία

Ο εμβολιασμός ως η μόνη διέξοδος από την πανδημία


Της Ιωάννας Γιαβρούτα, 

Μετά από περισσότερο από έναν χρόνο από την εμφάνιση του κορωνοϊού η ζωή μας έχει αλλάξει δραματικά. Όλα όσα μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα, έχουν ανατραπεί. Είναι γεγονός ότι έχουν χυθεί τόνοι μελανιού από ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς, αναλυτές, δημοσιογράφους για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η πανδημία πρώτα απ’ όλα κλόνισε το εθνικό σύστημα υγείας, προκάλεσε τριγμούς στο πολιτικό σύστημα μέσα από τις επιπτώσεις που επήλθαν στον εργασιακό τομέα, τα επίπεδα της ανεργίας αυξήθηκαν, κάποιοι έχασαν τη δουλειά τους και κάποιοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ενώ ο εγκλεισμός προκάλεσε αφόρητη ψυχολογική πίεση.

Η κατάσταση πραγματικά έχει γίνει αφόρητη με τα μέτρα προστασίας για την διασπορά του κορωνοϊού, όμως, επιβάλλεται να γίνει αντιληπτό ότι σε μία τέτοια δοκιμασία παγκόσμιας έκτασης θα φανεί η ομόνοια και η ομοψυχία των ανθρώπων. Σε τέτοιες κρίσεις αποδεικνύεται η ενότητα ενός λαού, έχουμε ευθύνη τόσο ατομική όσο και συλλογική. Γι’ αυτό ο εμβολιασμός κρίνεται επιτακτική ανάγκη για να επανέλθουμε όσο γίνεται νωρίτερα στην καθημερινότητα πιο δυνατοί και έχοντας στη φαρέτρα μας ένα πολύτιμο μάθημα, ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου και ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οφείλουμε να αντιληφθούμε τη συλλογική μας διάσταση ως οντότητες στην κοινωνία. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε γονείς, παππούδες, γνωστούς, αγαπημένους μας ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Όπως υποστήριξε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι κρίμα να χάνονται ζωές, να στερούμαστε ελευθερίες και να πληρώνει όλη η κοινωνία βαρύ κόστος, όταν κυρίως  οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε  στην αρχή της πανδημίας, μπορούν πλέον να προστατευτούν πλήρως».

Πηγή εικόνας: taNea.gr

Στο σημείο αυτό αξίζει να παραθέσω κάποια στατιστικά στοιχεία για το ποσοστό των συμπολιτών μας που έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν. Συνολικά 3.097.693 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί, εκ των οποίων 2.153.570  είναι οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης και 944.123 της δεύτερης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας έως την 30/04/2021. Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την καταπολέμηση του κορωνοϊού προχωράει κανονικά. Το εμβόλιο στη μάχη αυτή διακρίνεται για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του, κάτι που αποδεικνύεται και από τον αριθμό των εμβολιασμένων, οι οποίοι χαίρουν άκρας υγείας, αναιρώντας τα έωλα επιχειρήματα των αρνητών και των καχύποπτων απέναντι στο εμβόλιο. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες και όχι τον κάθε τυχαίο που εκφράζει μία άποψη. Τα παραπάνω στοιχεία είναι η απόδειξη ότι το εμβόλιο δεν ενέχει κινδύνους για την πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί. Τέλος, σε μια συνέντευξη τύπου ο Λοταρ Βίλερ, πρόεδρος του Κρατικού Επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα προστασίας και να εμβολιάζονται, όταν έρχεται η σειρά τους. Όπως τόνισε, «τα εμβόλια και όσοι εμβολιάζονται μας δείχνουν την έξοδο από την πανδημία».

Είναι πολύ σημαντικό που η εκστρατεία του εμβολιασμού προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, δίνει ελπίδα και αισιοδοξία ότι ανοίγει ο δρόμος για την κανονικότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν τους γιατρούς και τους ειδικούς επιστήμονες και να εμβολιαστούν.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Γιαβρούτα
Ιωάννα Γιαβρούτα
Γεννήθηκε το 1996 στην Πάτρα, κατάγεται από την Ναύπακτο, Αιτωλοακαρνανίας. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και Γαλλικά. Αγαπά την ιστορία, με την οποία στοχεύει να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι, επίσης, ερευνήτρια στο ΚΕΔΙΣ. Έχει λάβει βραβείο λογοτεχνίας. Λατρεύει τα ταξίδια, την μουσική και στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών.