15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 3/3 - 10/3

Financial Report: 3/3 – 10/3


Της Μαριάννας Τζανέτου, 

04/03: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το χρηματιστήριο, ύστερα από την ανοδική πορεία των προηγούμενων ημερών, ωστόσο κράτησε οριακά τις 700 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε καθίζηση από 712,61 (την Παρασκευή), στις 704,21 μονάδες (-1,18%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 701,97 μονάδες και το υψηλότερο στις 723,37 μονάδες.

Στο όριο των 700 μονάδων κινήθηκε το χρηματιστήριο, το οποίο σημείωσε διόρθωση, έπειτα από 6 διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες με μικρές διακοπές. Ήταν μια διόρθωση επιτρεπτή και φυσιολογική καθώς η αγορά είχε υπέρ – φορτωθεί από την υπέρβαση των τιμών σε δείκτες και μετοχές.

Θετική στήριξη υπήρξε σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών από τη Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά 2 βαθμίδες, από Β3 σε Β1, συμβάλλοντας στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να βγει στις αγορές για δανεισμό. Η Ελλάδα προγραμματίζει την έξοδο στις αγορές πριν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου όπως φανερώνει η ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την έκδοση του νέου δεκαετές ομολόγου. Σύμφωνα με τους αναλυτές η ζήτηση για το νέο δεκαετές ομόλογο θα είναι αυξημένη, εάν λάβουμε υπόψιν μας την έκδοση του ιταλικού και ισπανικού ομολόγου. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις του πενταετές και του προηγούμενου δεκαετές ομολόγου κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006. Το νέο ομόλογο αναμένεται να τοποθετηθεί στο 4%, γεγονός που φανερώνει ότι σκοπός του ΟΔΔΗΧ είναι να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές.

05/03: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και το χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τη διόρθωση, μη μπορώντας όμως να κρατήσει τις 700 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από 704,21 στις 698,23 μονάδες (-1,08%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 696,57 μονάδες και το υψηλότερο στις 707,46 μονάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έξοδο της χώρας στις αγορές, καθώς σήμερα το πρωί άνοιξε το βιβλίο προσφορών του δεκαετές ομολόγου μετά από περίπου 10 χρόνια. Το νέο ομόλογο κατάφερε να επιτύχει επιτόκιο 3,90%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 11,8 δις ευρώ. Η ισχυρή ζήτηση για το νέο δεκαετές ομόλογο δεν κατάφερε ωστόσο να ανακουφίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης συνέχισε τη διόρθωση. Ο δείκτης κινήθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα σε αρνητικό έδαφος, φαινόμενο το οποίο είχε να πραγματοποιηθεί από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

06/03:  Ανοδικά κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το διήμερο διόρθωσης με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 700 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο από 698,83 στις 707,17 μονάδες (+1,19%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 697,57 μονάδες και το υψηλότερο στις 708,44 μονάδες.

Με σταθερή ανοδική πορεία κινήθηκε σήμερα η ελληνική αγορά, με κινητήρια δύναμη τις συστημικές τράπεζες. Το παραπάνω οφείλεται στην προσδοκία των επενδυτών πως στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζάς, θα ανακοινωθεί νέος γύρος φθηνών δανείων προς τις τράπεζες, γνωστές ως ΣΠΠΜΑ- II ( Στοχευμένες Πράξεις Πιο Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης). Οι τελευταίες παρέχουν μακροπρόθεσμα δάνεια αυξάνοντας τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Το γεγονός αυτό ώθησε τις ελληνικές τράπεζες υψηλότερα έως και 12,90%, βοηθώντας την αγορά να ξεπεράσει τις 700 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταλυτικός παράγοντας για την αγορά συνεχίζει να αποτελεί τόσο η διπλή αναβάθμιση τις ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, όσο και η έξοδος της χώρας στις αγορές με την έκδοση του δεκαετές ομολόγου μέσω του οποίου εκτός άλλων μειώθηκε ο κίνδυνος χώρας. Ακόμη σύμφωνα με τους αναλυτές θετικός παράγοντας για την αγορά αποτελεί η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, όπου αναμένεται νέο ράλι στις αγορές, με την προκήρυξη τους.

07/03: Τρίτη πτωτική – διορθωτική ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών για αυτή την εβδομάδα, το οποίο ωστόσο μπόρεσε να κρατήσει τις 700 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση από 707,17 στις 704,43 μονάδες (- 0,39%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 700,67 μονάδες και το υψηλότερο στις 715,47 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διόρθωση αυτή είναι θεμιτή και αναμενόμενη, καθώς η ελληνική αγορά μετά από 6 διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες προσπαθεί να ισορροπήσει και να επανέλθει στην κανονικότητα.

Προβληματισμένοι είναι οι επενδυτές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ελληνικό ΑΕΠ, το οποίο κινήθηκε χαμηλότερα από το στόχο του προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή αναμένουν με αγωνία το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, στο οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν δωθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs (Agreement on Net Financial Assets) και τα SMP (Securities Markets Programme) θα προκαλέσει σύγχυση στην αγορά. Παράλληλα αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

08/03: Η ελληνική αγορά δε μπόρεσε να αντισταθεί στις πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, με τον Γενικό Δείκτη να εγκαταλείπει τις 700 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες από 704,43 στις 696,56 μονάδες (- 1,12%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 689,16 μονάδες και το υψηλότερο στις 704,03 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε να αντιμετωπίσει σήμερα, εκτός από τις εσωτερικές πιέσεις της εβδομάδας, και την αβεβαιότητα που φτάνει από το εξωτερικό. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Π συγκεκριμένα αναθεώρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη του 2019 από 1,7% σε 1,1%. Επίσης, η ΕΚΤ στην προσπάθεια της να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία, ανακοίνωσε νέο γύρω φθηνής χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω των ΣΠΠΜΑ-II. Το πρόγραμμα θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021. Συγχρόνως παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από το ενδεχόμενο σύναψης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία μπορεί να επιδράσει καθοριστικά την τροπή της παγκόσμιας οικονομίας.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ