Της Κωνσταντίνας Βουδούρη,
Ένα ερώτημα, χιλιάδες απαντήσεις! Είναι γεγονός πως στη συγκεκριμένη ερώτηση υπάρχουν αμέτρητες απαντήσεις που θα μπορούσαν να δοθούν, καθώς πολλοί πιστεύουν πως είτε δεν υπάρχει ευτυχία καθόλου είτε ότι η ευτυχία κρύβεται στα υλικά αγαθά και κυρίως στα χρήματα, είτε ότι ευτυχία σημαίνει η αγάπη των αγαπημένων σου ανθρώπων.
Αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι η ευτυχία συνδέεται από πολλούς ανθρώπους με τα χρήματα και γενικότερα τα υλικά αγαθά δεν είναι, δυστυχώς, τελείως παράλογο. Τον τελευταίο αιώνα ο κόσμος χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης το οποίο με τη σειρά του οδηγεί και στο φαινόμενο του υπερκαταναλωτισμού, με αποτέλεσμα κυριότερος σκοπός ενός ανθρώπου να είναι η απόκτηση πλούτου και αν όχι απαραίτητα πλούτου, όλο και περισσότερων χρωμάτων. Ο άνθρωπος στη σημερινή εποχή δουλεύει για να αποκτήσει χρήματα και ο σημερινός τρόπος ζωής έχει οδηγήσει στο να είναι η δουλειά του η πρωταρχική και ίσως η μοναδική του προτεραιότητα.
Άγχη, καθημερινότητα, υποχρεώσεις, δουλειά, χρέη, όλα συσσωρεύονται στον σημερινό ενήλικα με μοναδική λύση σε όλα αυτά να νοούνται —λανθασμένα— τα χρήματα. Θεωρεί πως μόνο τα χρήματα θα του λύσουν όλα τα προβλήματα και θα τον κάνουν πραγματικά ευτυχισμένος και χαρούμενο. Εξάλλου όλη αυτή η νοοτροπία και η σκέψη είναι καλά χαραγμένη στην αντίληψη των μεταπολεμικών Ευρωπαίων εξαιτίας της πεποίθησης περί αμερικανικού ονείρου, τουτέστιν ότι στην Αμερική μέσω της σκληρής δουλειάς αποκτάς όλο και περισσότερα χρήματα τα οποία σε κάνουν ευτυχισμένο και επιτυχημένο οδηγώντας σε μια καλύτερη ζωή.

Δεν αντιλέγω ότι η σημερινή κατάσταση αναφορικά με τη βιωσιμότητα ενός ανθρώπου είναι κάτι παραπάνω από άρρηκτα συνυφασμένη με τα χρήματα, ωστόσο δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός και μοναδικός στόχος ενός ανθρώπου. Ναι, τα χρήματα σου προσφέρουν άνεση και ευκολία στην καθημερινή σου ζωή, μπορείς να πληρώσεις το νοίκι για το σπίτι σου και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Σαφώς και είναι ένα από τα κυριότερα πράγματα που χρειάζεται ένας άνθρωπος να ζήσει αξιοπρεπώς και σαφώς συμβάλλουν στην ξεγνοιασιά και στην ευτυχία ενός ανθρώπου, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΓΩΣ Η ΕΥΤΥΧΙΑ.
Ευτυχία για τον κάθε άνθρωπο είναι κάτι διαφορετικό, κάτι ξεχωριστό ίσως που τον κάνει να αισθάνεται πολύ όμορφα. Για κάποιους είναι η δουλειά των ονείρων τους, ή ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή να ζουν με τον/ την σύντροφό τους ή να διαβάζουν το αγαπημένο τους βιβλίο στην παραλία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει εξ ολοκλήρου κατάσταση ευτυχίας στη ζωή ενός ενήλικα ανθρώπου. Η ζωή είναι φτιαγμένη για να είναι αναμειγμένο με δόσεις ευτυχίας αλλά δυστυχώς και δυστυχίας. Υπάρχουν πολλές ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου και αυτοσκοπός του θα πρέπει να είναι η όλο και περισσότερο αύξηση αυτών των στιγμών.
Και όλα αυτά μπορεί να ακούγονται λόγια του αέρα και ότι λέγονται επί του ασφαλούς, αλλά μόνο όταν κινδυνεύει η υγεία του κάποιος δυστυχώς καταλαβαίνει και συνειδητοποιεί την αλήθεια που κρύβει η φράση που λέει ότι «η υγεία είναι το σημαντικό αγαθό ενός ανθρώπου».
Γι’ αυτό, λοιπόν ζήσε τη κάθε στιγμή, η ευτυχία κρύβεται στην καθημερινότητα και είναι μικρές στιγμές!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Η ευτυχία είναι μια τέχνη που μαθαίνεται!, psychology.gr, διαθέσιμο εδώ