Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,
Το καλοκαίρι είναι πλέον γεγονός, καθώς διανύουμε τον δεύτερο μήνα του. Πώς «μετράμε», όμως, το καλοκαίρι; Άλλοι το μετρούν με τα μπάνια που κάνουν στη θάλασσα, άλλοι με τις μέρες της άδειας, άλλοι μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία και άλλοι με τα παγωτά που τρώμε. Αυτό το γλυκό έδεσμα —που δεν πρέπει να το περιορίζουμε μόνο στους θερινούς μήνες— μπορεί να σερβιριστεί με πολλούς τρόπους σε διάφορες περιστάσεις δροσίζοντας και μαγεύοντας όσους το γεύονται. Πάμε να δούμε μερικές γρήγορες και εύκολες συνταγές τις οποίες ελπίζουμε να αγαπήσετε όσο εγώ.
1. Παγωτό χωρίς παγωτομηχανή
Ο τρόπος παρασκευής αυτής της συνταγής είναι ο πιο εύκολος και ίσως πιο αποτελεσματικός που ο καθένας —στην κυριολεξία— μπορεί να τον κάνει δίχως να είναι “pastry chef”. Τα υλικά μας είναι μόλις δύο, οπότε, εάν τυχόν δεν τα έχετε, αναζητήστε το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ για να αρχίσουμε. Έτσι, λοιπόν, θα χρειαστούμε 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και 250 γρ. ζαχαρούχο γάλα και κατά προτίμηση τα υλικά αυτά να είναι αρκετά κρύα. Μόλις όλα είναι έτοιμα, παίρνουμε την κρέμα γάλακτος, τη βάζουμε στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει σαντιγί και μόλις είναι έτοιμη, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου δέσει το μείγμα (περίπου 2 με 3 λεπτά). Το παγωτό μας είναι έτοιμο! Το βάζουμε σε ένα ταψί ή μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει. Ένα tip που θα βοηθήσει το παγωτό μας να βγει πιο αφράτο είναι, 45 λεπτά περίπου από τότε που θα έχει μπει στην κατάψυξη, να το βγάλουμε και να το χτυπήσουμε ξανά με το μίξερ για 2 λεπτά, ώστε να αποφύγουμε τυχόν κρυστάλλους που μπορεί να δημιουργηθούν.

2. Παγωτό μέσα σε σακούλα τροφίμων
Ο τρόπος αυτός είναι μια νέα τάση που επικρατεί στο διαδίκτυο και συγκεντρώνει τα βλέμματα της νέας γενιάς. Τα υλικά παραμένουν τα ίδια. Για την εκτέλεση, βάζουμε τα υλικά μας σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με το φουέ (ή σύρμα, όπως το λέμε εδώ στην Ελλάδα) ώσπου να γίνει ένα ενιαίο μείγμα και μετά το βάζουμε σε μια σακούλα τροφίμων με zipper και αφαιρούμε τον περιττό αέρα. Τοποθετούμε τη σακούλα στην κατάψυξη για 1 ώρα και μετά τη βγάζουμε, ώστε να την πιέσουμε με τα χέρια μας για να ανακατευτεί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3 με 4 φορές για να αποκτήσει το επιθυμητό απαλό αποτέλεσμα και μετά το βάζουμε σε ένα ταψί, με μια μεμβράνη στην επιφάνειά της. Λίγο πιο μπελαλίδικο, συμφωνείτε;
3. Παγωτό με κρύο μπεν μαρί
Ακολουθεί ένας άλλος τρόπος για να φτιάξουμε το παγωτό μας. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, 125 γρ. ζαχαρούχο γάλα, 1 κιλό παγάκια, 150 γρ. αλάτι και 50 γρ. νερό (τα τρια τελευταία υλικά τα θέλουμε για το κρύο μπεν μαρί). Για την εκτέλεση, βάζουμε τα παγάκια μαζί με το αλάτι και το νερό σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε. Έπειτα, παίρνουμε ένα ακόμα μπολ (μεταλλικό κατά προτίμηση) και το βάζουμε πάνω από το παγωμένο μείγμα μας (εξού και κρύο μπεν μαρί) και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Στη συνέχεια, καλύπτουμε τα δυο μπολ μαζί με διάφανη μεμβράνη και περιμένουμε γύρω στα 10 λεπτά, μέχρι να δούμε πως το μείγμα μας έχει παγώσει στις άκρες των τοιχωμάτων και χτυπάμε ξανά είτε με το σύρμα είτε με μίξερ χειρός για περίπου 7 λεπτά. Τέλος, το βάζουμε στην κατάψυξη (πάντα με μεμβράνη από πάνω) και περιμένουμε να παγώσει.

4. Ιδέα για vegan παγωτό
Και εάν οι παραπάνω συνταγές δεν σας κάνουν, έχουμε και μια vegan εκδοχή που αξίζει την προσοχή σας. Για αυτήν θα χρειαστούμε 800 ml γάλα καρύδας μέσα σε κονσέρβα, 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, 260 γρ. απαλό φυστικοβούτυρο και 200 γρ. σιρόπι σφένδαμου (maple syrup). Ξεκινάμε βάζοντας το γάλα καρύδα και το κορν φλάουρ σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχόμενα για 5 με 7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι σφένδαμου. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει (περίπου για 40-45 λεπτά) και, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το ανακατεύουμε για να μην μας πιάσει κρούστα η επιφάνεια. Μόλις το μείγμα μας κρυώσει, το μεταφέρουμε σε μια φόρμα και το βάζουμε στην κατάψυξη (εννοείται με την κλασική μας μεμβράνη από πάνω) και θα χρειαστούμε, σε αυτή την περίπτωση, γύρω στις 8 ώρες μέχρι να το απολαύσουμε.
5. Προτάσεις για διαφορετικές γεύσεις
Όποιον και από τους τρεις πρώτους τρόπους και να επιλέξετε για να φτιάξετε το παγωτό σας, μπορείτε να παίξετε με τις γεύσεις και να ξεφύγετε από την παραδοσιακή βανίλια. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε μπισκότα (είτε τύπου oreo, είτε μπισκότα Biscoff, που είναι στη μόδα) για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα. Επίσης, εάν είστε πιο παραδοσιακοί ταιριάζει μέσα στο παγωτό —όχι δηλαδή ως γαρνίρισμα— γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή όποιο άλλο γλυκό θέλετε. Μια ακόμα ιδέα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι κανέλα και να συνοδεύσετε να χρησιμοποιήσετε το παγωτό κανέλας ως συνοδευτικό με κάποιο άλλο γλυκό (πχ μια ωραία μηλόπιτα). Γενικά, μην φοβηθείτε και παίξτε με ό,τι σας εμπνέει. Περιμένω εντυπώσεις και…
Καλή σας απόλαυση!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Εύκολο, θεϊκό παγωτό Snickers χωρίς παγωτομηχανή (και σε vegan εκδοχή), madameginger.com, Διαθέσιμο εδώ
- 4 τρόποι για σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή, akispetretzikis.com, Διαθέσιμο εδώ