16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Μ-Ο Δράκος του Ντύσελντορφ»: Ανάλυση των ταινιών με επίκεντρο δολοφόνο με τη...

«Μ-Ο Δράκος του Ντύσελντορφ»: Ανάλυση των ταινιών με επίκεντρο δολοφόνο με τη σκηνοθετική ματιά του Fritz Lang


Του Κωνσταντίνου Μεταξά, 

Αν κάποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει τα δημοσιεύματα των εφημερίδων σχετικά με μια σημαντική υπόθεση δολοφονίας των τελευταίων ετών, θα διαπιστώσει στις περισσότερες περιπτώσεις μια περίεργη σύμπτωση γεγονότων, μια σχεδόν τακτική επανάληψη των συνοδευτικών περιστάσεων. Βρίσκουμε την τρομερή φοβική ψύχωση του πληθυσμού, την «αυτοενοχοποίηση» των ψυχικά κατώτερων. Καταγγελίες στις οποίες φαίνεται να εκτονώνεται το μίσος και όλη η ζήλια που έχει συσσωρευτεί σε χρόνια συμβίωσης, προσπάθειες παραπλάνησης της εγκληματολογικής αστυνομίας εν μέρει από κακόβουλα κίνητρα, εν μέρει από υπερβάλλοντα ζήλο.

Όλα αυτά τα πράγματα, που παρουσιάζονται ξεκάθαρα στην ταινία, ξεφλουδισμένα από τα τυχαία γεγονότα, μου φάνηκε ότι φέρνουν την ταινία αυτή, των πραγματικών αναφορών, αντιμέτωπη με ένα καθήκον που της επιτρέπει να εξελιχθεί πέρα από την υποχρέωση της καλλιτεχνικής αναπαραγωγής των γεγονότων: Στο καθήκον να δώσει μια προειδοποίηση, μια διαφώτιση για τα πραγματικά γεγονότα, και έτσι να έχει τελικά ένα προληπτικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτής της σύντομης τοποθέτησης με θέμα «Πραγματικές αναφορές: Μια Ταινία», θα ήταν υπερβολικό να αναφερθούμε στις δυνατότητες που έχει μια τέτοια ταινία, να καταστήσει, δηλαδή, σαφείς τους κινδύνους που γίνονται απειλή και δυστυχώς πολύ συχνά καταστροφή για το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους ως αποτέλεσμα της συνεχώς αυξανόμενης εγκληματικότητας στην αρχή τους, στην καθημερινότητα και την κοινοτοπία της πρώτης εμφάνισής τους, να διαφωτίσει και, το βασικότερο, να έχει προληπτικό αποτέλεσμα.

Ο Fritz Lang. Πηγή Εικόνας: lifo.gr

Βέβαια, η καλλιτεχνική αναπαραγωγή μιας τέτοιας υπόθεσης δολοφονίας δεν απαιτεί μόνο τον συνωστισμό των γεγονότων, αλλά και το ξεφλούδισμα των τυπικών πραγμάτων και την τυποποίηση του δολοφόνου. Γι’ αυτό και έχει σκοπό να λειτουργεί κατά τόπους ως περιπλανώμενος προβολέας, δείχνοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτό στο οποίο κρατάει εστιασμένο τον κώνο του φωτός της τη δεδομένη στιγμή. Τα γκροτέσκα του κοινού που πλήττεται από την ψύχωση του φόνου από τη μια, και τη φρικιαστική απλότητα με την οποία ένας άγνωστος δολοφόνος μπορεί να καταδικαστεί από μερικά γλυκά, ένα μήλο, ένα παιχνίδι, από οποιοδήποτε παιδί του δρόμου, από οποιοδήποτε παιδί εκτός της προστασίας της οικογένειας ή της εξουσίας.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικός φαίνεται να είναι ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε στην αρχή αυτών των χρόνων σχετικά με τη φανταστική φύση των πραγματικών γεγονότων, ένα μοτίβο που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την περίπτωση και το οποίο μπορεί να βρεθεί σε διάφορες εφημερίδες του Βερολίνου: Η ιδέα ότι ο εγκληματικός κόσμος, ο υπόκοσμος του Βερολίνου, ξεκινά από μόνος του να βρει τον άγνωστο δολοφόνο, ξεφορτώνοντας έτσι την αυξημένη δραστηριότητα της αστυνομίας, προέρχεται από το πραγματολογικό ρεπορτάζ μιας εφημερίδας και μου έκανε εντύπωση ως μοτίβο τόσο έντονα υλικό και κινηματογραφικό που φοβόμουν συνεχώς μήπως κάποιος άλλος προλάβει την αξιολόγησή μου για την ιδέα αυτή.

Πηγή Εικόνας: crimereport.gr

Αν αυτή η ταινία των πραγματικών αναφορών μπορεί να συμβάλει στην επισήμανση, σαν ένα χέρι που υψώνεται προειδοποιητικά, του άγνωστου, ελλοχεύοντος και χρόνιου κινδύνου που απειλεί την ύπαρξή μας ως ένα είδος λανθάνουσας εστίας φωτιάς στη συνεχή παρουσία παθολογικά προδιατεθειμένων ή εγκληματικά επιβαρυμένων ανθρώπων. Αν η ταινία μπορέσει να συμβάλει και στην πρόληψη αυτού του κινδύνου, θα έχει εκπληρώσει το καλύτερο έργο της και θα έχει βγάλει το λογικό συμπέρασμα από την πεμπτουσία των γεγονότων που συγκεντρώθηκαν σε αυτήν.

Η ταινία δολοφονίας «Μ» είναι η πιο γρήγορη εκμετάλλευση της οικονομίας. Απλά ο άνθρωπος ζώο στο δικαστήριο, ήδη στην οθόνη! Αυτή η ταινία περιέχει όλα όσα θα αφαιρούσε διαφορετικά η λογοκρισία στις πιο ακίνδυνες μορφές της: Ο δολοφόνος βάζει το χέρι στην τσέπη, ακονίζει το μαχαίρι του, μια σκηνή που δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαδιστική. Το κράτος χλευάζεται, τα ρόπαλα με τα δαχτυλίδια ηρωοποιούνται.

Στο Schlesischer Bahnhof φυτρώνουν μόνο ευγενείς Karl Moors. Ένα υψηλό τραγούδι για τους αντικοινωνικούς, ένα υψηλό τραγούδι για τους βίαιους. Εγκληματικός ρομαντισμός του χειρότερου είδους! Η αυτοδικία παρουσιάζεται ως το αληθινό πράγμα. Η αστυνομία παρουσιάζεται ως το πραγματικό πράγμα. Η αστυνομία απολύεται με μια χειρονομία, ο Kriminalrat Gennat φωτογραφίζεται από κάτω. Ο δολοφόνος θέλει να διαφύγει μπροστά στο Femegericht der Ringvereine, το οποίο τον δικάζει. Τον εμποδίζουν να το κάνει τέσσερα αγόρια. Πρόκειται για μια τυπική σκηνή λιντσαρίσματος. Στο βάθος, στην πρεμιέρα, μια κυρία φωνάζει: «Πρέπει να τον κόψουμε στα τέσσερα».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Aurich, R., Jacobsen, W., & Schnauber, C. (2001). Fritz Lang – his life and work.
  • Thessalonikēs, P. K. (2003). Fritz Lang. Επιμέλεια Νίκος Σαββάτης

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Μεταξάς
Κωνσταντίνος Μεταξάς
Γεννήθηκε το 1999 στην πόλη της Πάτρας, και στην νεαρή ηλικία των 3 ετών, μετανάστευσε με τους γονείς του στην Στουτγάρδη της Γερμανίας για 5 χρόνια (2002-2007), όπου φοίτησε σε γερμανικό νηπιαγωγείο και σχολείο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές πάλι στο ίδιο τμήμα στον κλάδο των Ελληνογερμανικών σχέσεων στην Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τις Τέχνες. Παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια στον τομέα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.