21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΚλόντ Σάνον: Ο πατέρας της θεωρίας της πληροφορίας

Κλόντ Σάνον: Ο πατέρας της θεωρίας της πληροφορίας


Του Μανώλη Πέρου,

Σαν σήμερα, 30 Απριλίου 1916, γεννήθηκε στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ ο σπουδαίος μαθηματικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός Κλοντ Σάνον. Κατά την δεκαετία του ’40, ασχολήθηκε επισταμένα με την θεωρία των πληροφοριών και τις τηλεπικοινωνίες, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την σημερινή κοινωνία της πληροφορίας. Το έργο του παρόλο που ήταν πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής, έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά την πορεία της επιστήμης και της ανθρωπότητας.

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1936 με το διπλό πτυχίο μαθηματικού και ηλεκτρολόγου μηχανικού. Ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές του σπουδές στο ΜΙΤ, η απόδοσή του στις οποίες τον έφερε στην θέση του υπεύθυνου ενός υπολογιστικού συστήματος, το οποίο ήταν υπεύθυνο για την επίλυση σύνθετων εξισώσεων. Στη συνέχεια, δημιούργησε κυκλώματα που ακολουθούσαν τις αρχές του Boole, αφού προηγουμένως είχε αντιληφθεί ότι τα κυκλώματα έχουν πολλά κοινά με την Άλγεβρα του Boole.

Παρατηρώντας, εκείνη την εποχή ότι το θεμελιώδες πρόβλημα της επικοινωνίας είναι αυτό της αναπαραγωγής σε ένα σημείο είτε ακριβώς είτε κατά προσέγγιση ενός μηνύματος επιλεγμένου σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι το πληροφοριακό περιεχόμενο ενός μηνύματος αποτελείται απλώς από τα σύμβολα 0 και 1, που χρειάζονται για την μετάδοσή του. Η ιδέα του εντυπωσίασε τον ομότιμο καθηγητή του στο ΜΙΤ, Robert G. Gallager, ο οποίος δήλωνε ενθουσιασμένος ότι κανείς δεν είχε πλησιάσει αυτή την ιδέα πριν από τον μαθητή του. Η μεγάλη επιτυχία της εργασίας του τον ώθησε να συνεχίσει την ενασχόλησή του με το δυαδικό αυτό σύστημα, προεκτείνοντάς το και στην, περιγραφή εικόνων αλλά και ιδεών.

Doodle από την google με αφορμή τα 100 χρόνια γέννησης του Κλόντ Σάνον. Πηγή Εικόνας: augsburger-allgemeine.de και Δικαιώματα Χρήσης: AZ-Screenshot

Ακολούθησε η ενασχόλησή του με το κομμάτι της έρευνας, στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϋ, ενώ παράλληλα εντάχθηκε και στα εργαστήρια Bell του Νιου Τζέρσεϋ. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Δρ. Shannon, εργάστηκε ως κρυπτογράφος σε συστήματα μυστικότητας στα Bell Labs. Η δουλειά της ομάδας του, κυρίως στα αντιαεροπορικά συστήματα, που παρατηρούν εχθρικά αεροπλάνα ή πυραύλους και υπολογίζουν τον στόχο των αντιπυραυλικών αποδείχθηκε κομβική όταν χρησιμοποιήθηκαν γερμανικοί πύραυλοι στο blitz της Αγγλίας. Η εργασία του του 1949 με τίτλο “Communication Theory of Secrecy Systems” πιστώνεται γενικά ότι μετέτρεψε την κρυπτογραφία από τέχνη σε επιστήμη.

Κατά την παρουσία του στο Bell Labs, γνώρισε τη Mary Elizabeth “Betty” Moore, μια αριθμητική αναλύτρια, την οποία και παντρεύτηκε το 1949. Το 1956, ο Dr. Shannon έγινε επισκέπτης καθηγητής στο MIT και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Mystic Lake στο Winchester της Μασαχουσέτης. Καρπός του έρωτα του καθηγητή Shannon, με την αναλύτρια, ήταν ο γιος του, Andrew Moore Shannon από το Brookline της Μασαχουσέτης και η κόρη του Margarita (Peggy) Shannon από το Cambridge. Απέκτησε μάλιστα και δύο εγγόνια.

Ο καθηγητής, αφού πρώτα ταλαιπωρήθηκε απ’ τη νόσο Άλτσχαιμερ, άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Φεβρουαρίου στο Μέντφορντ της Αμερικής, όπου και έγινε η ταφή του από ιδιωτικές υπηρεσίες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Bell Labs Advances Intelligent Networks, web.archive.org, διαθέσιμο εδώ
  • James Gleick (2019), Η Πληροφορία, ΤΡΑΥΛΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Πέρος
Μανώλης Πέρος
Γεννήθηκε στη Ρόδο και κατάγεται από την ακριτική Κάρπαθο. Φοιτά στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο παρελθόν είχε διατελέσει σπουδαστής των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Ευελπίδων και Ναυτικών Δοκίμων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την προπόνηση με αντιστάσεις, με την μελέτη και με το ποδόσφαιρο. Έχει συντάξει και αναρτήσει ασκήσεις φυσικής Γ´ Λυκείου σε διάφορα site, ενώ σε εφηβική ηλικία πραγματοποίησε συμμετοχές με την ποδοσφαιρική ομάδα της μεικτής Δωδεκανήσων.