18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά4+1 νηστίσιμες επιλογές με κρασί

4+1 νηστίσιμες επιλογές με κρασί


Της Κωνσταντίνας Λέφα,

Φτάνουμε προς το Πάσχα, έχοντας διανύσει αρκετές ημέρες νηστείας, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, κατά την οποία από το πρόγραμμα της καθημερινής διατροφής εξαιρούνται πολλαπλά διατροφικά στοιχεία. Όμως, αυτό το «κάτι» που έρχεται και συμπληρώνει τελικά ένα γεύμα είναι μια πρωτότυπη ιδέα και ένας αξεπέραστος συνδυασμός, όπως αυτός του φαγητού με το κρασί. Παρακάτω, θα βρείτε κάποιες ιδέες για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας και να ξεφύγετε απ’ τα συνηθισμένα.

Νηστίσιμο ριζότο μανιταριών

Υποκαθιστούμε τα πάντα με τις νηστίσιμες προτάσεις. Ζωμός λαχανικών, τριμμένα κάσιους αντί για παρμεζάνα και μαργαρίνη στη θέση του βουτύρου. Λίγη πάστα μαύρης τρούφας –έχει ίδια τιμή με το λάδι τρούφας και είναι πολύ πιο νόστιμη– πάνω σε κάθε πιάτο και, τέλος, ένα ποτήρι κόκκινο ημίξηρο κρασί… είστε έτοιμοι!

Πηγή Εικόνας: foodandwine.com Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: CON POULOS

Καρότο με γλυκοπατάτα στον φούρνο

Βιολογικά καρότα ή και κανονικά, αν δεν είναι εύκαιρα τα βιολογικά, και γλυκοπατάτες, τεμαχισμένα σε κύβους μαζί με ξηρά κρεμμύδια κομμένα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και μπαίνουν στον φούρνο για μισή ώρα στους 160-170 βαθμούς. Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά για να ροδοκοκκινήσουν και ανοίγουμε ταυτόχρονα μια φιάλη με ροζέ ημίξηρο κρασάκι. Βέβαια, αν είμαστε φανς, καταναλώνουμε το μισό μπουκάλι πριν γιατί «τα σπάει» και το άλλο μισό το συνδυάζουμε με τα λαχανικά που είναι το κυρίως γεύμα μας!

Σπανακόρυζο που… αγαπάμε!

Ανάλογα με τους γευστικούς κάλυκες του καθενός, είτε λεμονάτο είτε με ντομάτα και πράσο, μαζί με κρασί αποτελούν εξαιρετικό συνδυασμό! Στο κοκκινιστό σπανακόρυζο ταιριάζει φρουτώδες ροζέ, όχι πολύ έντονο και με μπόλικη οξύτητα. Επιπλέον, το ροζέ ξινόμαυρο έρχεται στο μυαλό πολλών και είναι, επίσης, μια φοβερή επιλογή!

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Αγαπημένο νηστίσιμο μικρών και μεγάλων που ίσως να είχατε ξεχάσει. Η πλούσια σάλτσα με τη ντομάτα απαιτεί ερυθρά κρασιά. Φρέσκο Pinot Noir, ένα ροζέ που είναι στις πρώτες επιλογές. Τέλος, για το χταπόδι στιφάδο το κόκκινο στυφό συνδυάζονται εξαιρετικά.

Πηγή Εικόνας: kathimerini.gr, Δικαιώματα Χρήσης: Shutterstock

Θαλασσινά

Εδώ, απαιτείται μεράκι. Μυδοπίλαφο, μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα, αχνιστές γυαλιστερές και δεν συμμαζεύεται. Όπως καταλαβαίνετε, τα κρασιά ποικίλλουν. Ξεκινάμε με ξηρό αφρώδες. Λευκά με υψηλή οξύτητα και ορυκτώδη χαρακτήρα, όπως το Μοσχοφίλερο, συνδυάζονται άψογα. Ακόμα και το ροζέ ξινόμαυρο, αλλά και το ξηρό, αποτελούν φοβερή επιλογή.

Ακόμα και στη νηστεία, που η ποικιλία είναι περιορισμένη, το να κάνεις το φαγητό σου να ξεχωρίζει και να ξεφεύγει από τη μονοτονία είναι «παιχνιδάκι», αρκεί να του προσθέτεις κάτι άλλο αγαπημένο, που ακόμα και για τη θρησκεία μας φέρει συμβολισμό. Το κρασί!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Νηστεία και κρασί: 5 + 1 νόστιμα pairings, maxmag.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Νηστεία και Κρασί, mrvertigo.wine, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Λέφα
Κωνσταντίνα Λέφα
Είναι 19 ετών και σπουδάζει Κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται πολλά χρόνια με το θέατρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Είναι μεγάλη φαν του σινεμά και της αρέσει να διαβάζει βιβλία. Στον ελεύθερο της χρόνο, προτιμά τα ταξίδια και τις περιπλανήσεις.