21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΡίο ντε Τζανέιρο: Τροπική ομορφιά πέραν του Καρναβαλιού

Ρίο ντε Τζανέιρο: Τροπική ομορφιά πέραν του Καρναβαλιού


Της Φωτεινής Χρυσοχοΐδου, 

Το Ρίο ντε Τζανέιρο, η «πόλη των ονείρων» και η κατεξοχήν παγκόσμια πόλη, είναι εδώ και πολύ καιρό ένας αγαπημένος προορισμός για τους τουρίστες. Αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για τον εορτασμό του καρναβαλιού, το υπερθέαμα χιλιάδων χορευτών σάμπα, τα φανταχτερά άρματα και τους ξέφρενους ρυθμούς, που συνιστούν το παγκοσμίως γνωστό υπέρτατο πάρτι. Η πόλη, αν μη τι άλλο, έχει πολλά περισσότερα που μπορεί να ανακαλύψει ένας επισκέπτης εκτός του εορτασμού, τόσο σε ό,τι αφορά την υπέροχη φυσική ομορφιά και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του όσο και τη ζωντανή μουσική σκηνή και την ακμάζουσα κοινωνική σκηνή.

Αν ψάχνετε για μια ζωντανή και συναρπαστική πόλη για εξερεύνηση, μην ψάξετε πέρα από το Ρίο ντε Τζανέιρο! Το φυσικό τοπίο κόβει την ανάσα, με τις παραλίες, τα δάση, τα βουνά και τους καταρράκτες. Η πόλη περιβάλλεται από τρεις πλευρές από τον ωκεανό, γεγονός που της δίνει μια μοναδική ατμόσφαιρα και αίσθηση. Πρόκειται για έναν δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της παραλίας και τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, που, ταυτόχρονα, φιλοξενεί μια σειρά από ενδιαφέροντα μουσεία, γκαλερί τέχνης και θέατρα.

Μια από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου βρίσκεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο και δεν είναι άλλη από την παραλία Copacabana. Δικαιολογημένα κερδίζει αυτόν τον τίτλο, αφού με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα νερά η Copacabana είναι το τέλειο μέρος για τους λάτρεις του ήλιου και της θάλασσας. Εξίσου, άλλες δημοφιλείς παραλίες στο Ρίο είναι η παραλία Ipanema, καθώς και η παραλία Leblon.

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Φωτογράφος: Heiko Behn

Κανένα ταξίδι στο Ρίο δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς ένα ταξίδι στο άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή, κάτι που πρέπει να δουν όλοι οι επισκέπτες της πόλης! Τοποθετημένο στην κορυφή του όρους Corcovado, προσφέρει εκπληκτική θέα σε όλη την πόλη του Ρίο. Αν ψάχνετε για περιπέτεια, γιατί να μη δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο surfing ή στην κατάδυση. Φροντίστε να δοκιμάσετε μερικά caipirinhas, τα νόστιμα τροπικά ποτά, όσο είστε έξω. Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος, για να εξερευνήσετε την όμορφη πόλη του Ρίο, είναι να κάνετε μια ξενάγηση με τα πόδια. Οι ξεναγοί γνωρίζουν τα καλύτερα μέρη για να δείτε στην πόλη και προσφέρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες, που είναι αδύνατο να ανακαλυφθούν με άλλο τρόπο.

Χαρακτηρίζεται, επίσης, συχνά, ως «πόλη των αντιθέσεων», καθώς, εκτός από τα φυσικά της θαύματα, ορίζεται και από την περίπλοκη αστική της ζωή. Αποτελεί ένα από τα μοναδικά μέρη στη Βραζιλία, που οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν μια φαβέλα με ασφάλεια! Οι δύο πιο δημοφιλείς φαβέλες για τους τουρίστες είναι η Rocinha και η Vidigal, με την τελευταία να ανθίζει σε καλλιτεχνικό κέντρο και να αποτελεί ένα ακμάζον σημείο νυχτερινής ζωής, προσελκύοντας ντόπιους και ξένους. Η επίσκεψη σε μια φαβέλα μπορεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που ταλανίζουν τους ξένους, σχετικά με τους κοινωνικούς σχηματισμούς της περιοχής και να τερματίσει κακώς σχηματισμένες προκαταλήψεις. Λειτουργούν ως ενεργές κοινότητες με σχολεία, γιατρούς και τράπεζες και δεν είναι πρόσωπα της μιζέριας και της φτώχειας, όπως μπορεί να νομίζουν κάποιοι.

Το ιδανικότερο μέσο γνωριμίας της μαγευτικά ζωηρής κουλτούρας της πόλης είναι η επαφή με τους ντόπιους. Μπορεί να είναι μια γενίκευση, αλλά είναι αλήθεια: Οι Βραζιλιάνοι είναι –ως επί το πλείστον– ένας εξαιρετικά φιλόξενος λαός και λατρεύουν πραγματικά να γνωρίζουν ανθρώπους από νέους πολιτισμούς. Η κοινωνική πλευρά του Ρίο είναι ελκυστική και η προσέγγιση των ντόπιων για τη δημιουργία μόνιμων φιλιών είναι συγκινητική.

Πηγή εικόνας: images.pexels.com / Φωτογράφος: Edgar Rodrigo

Καμία μουσική δεν ορίζει το Ρίο καλύτερα από τη σάμπα. Είτε στην παραλία είτε στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, οι μελωδικοί ρυθμοί της σάμπα θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Είναι σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας και, για αυτόν τον λόγο, πολλές σχολές σάμπα είναι ανοιχτές στο κοινό, για να αφουγκραστεί τους ρυθμούς της πόλης.

Τέλος, η Βραζιλιάνικη κουζίνα μπορεί να μην αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο γνωστές κουζίνες, ωστόσο, όποιος τη γνωρίσει, σίγουρα θα μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις! Με πρωταγωνιστικό ρόλο τα τροπικά φρούτα και το κρέας εντοπίζονται σε αφρικάνικες συνταγές, αλλά και συνταγές από ιθαγενείς. Το εθνικό πιάτο της Βραζιλίας είναι το ρύζι με τα μαύρα φασόλια, που είναι γνωστό ως feijoada, ωστόσο κάθε περιοχή έχει τα δικά της παραδοσιακά πιάτα.

Φυσική ομορφιά, κάλος, ιδιαίτερη κουλτούρα, μοναδικά αξιοθέατα, μουσική, χορός και τροπικά εδέσματα… ένας σπάνιος συνδυασμός, που καλεί όλο και περισσότερους να γνωρίσουν αυτή τη μαγευτικά όμορφη πόλη, πέραν του καρναβαλιού!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The best places to visit in Rio, riodejaneiro.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτεινή Χρυσοχοΐδου
Φωτεινή Χρυσοχοΐδου
Γεννήθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει άπταιστες γνώσεις αγγλικών, ενώ μαθαίνει ιταλικά και τούρκικα. Λατρεύει να παραμένει ενήμερη σε θέματα οικονομίας, διεθνών σχέσεων και δίκαιου. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό και τα ταξίδια.